«Тарифна децентралізація»: чому платіжки за опалення восени зростуть до 4 тис. грн

«Тарифна децентралізація»: чому платіжки за опалення восени зростуть до 4 тис. грн

Фото: ТСН.ua

Аби зростання платіжки здавалося не таким суттєвим, тепловики почали збирати з українців авансову оплату за опалення вже влітку.

В Україні від початку опалювального сезону суттєво зростуть тарифи на тепло. Навесні фахівці Асоціації міст України прогнозували, що зростання складе від 15 до 40 відсотків залежно від регіону. Зараз же прогнози стали ще більш критичними: очікується здорожчання опалення на 40-70%.

Шалене зростання тарифів обумовлене кількома факторами. Зокрема, від другої половини травня в Україні відкрився ринок газу для підприємств теплової генерації, і «Нафтогаз» припинив постачати тепловикам газ за пільговою ціною, яку в попередні роки встановлював Кабінет міністрів.

Окрім того, ціни на газ на європейських хабах зросли порівняно з 2019 роком майже в 2,5 раза. З того часу тарифи на опалення в Україні фактично не переглядалися, адже під час карантину, викликаного пандемією коронавірусу, діяла заборона на підняття тарифів на комунальні послуги.

Тож ТСН.ua розбирався, хто і як буде встановлювати тарифи на опалення напередодні опалювального сезону та наскільки зростуть ціни за тепло від жовтня 2021 року.

Тариф на тепло: що змінилося

Від 21 травня 2021 року припинив дію механізм ПСО (покладення спеціальних обов’язків) для підприємств теплокомуненерго. Тобто державний «Нафтогаз» припинив продавати газ тепловикам за фіксованою ціною та без передоплати, а постачальники тепла отримали можливість купувати газ на ринкових умовах у будь-якого постачальника.

Як тоді заявляв мер Києва Віталій Кличко, «Нафтогаз» одразу виставив неприйнятні умови для тепловиків: ціну вище за 9 грн/куб. м, обов’язкову авансову оплату, щодобове замовлення обсягів газу та надмірні штрафні санкції навіть за дрібне відхилення від умов компанії.

Утім, врешті-решт, після втручання Кабінету міністрів та Офісу президента «Нафтогаз» пішов на певні поступки, зокрема знизив ціну палива для тепловиків до 7,4 грн/куб. м. Однак опитані ТСН.ua енергетичні фахівці кажуть, що до остаточного вирішення конфлікту між «Нафтогазом» та підприємствами теплокомуненерго ще далеко.

«Ситуація, яка склалася зараз, свідчить про те, що уряд став на бік «Нафтогазу» і дотримується рекомендацій, які були розроблені насамперед за участі представників НАК. Тобто думка споживачів тепла взята до уваги дуже обмежено», – каже в коментарі ТСН.ua експерт з питань енергетики, заступник голови Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Можна спрогнозувати, що авансова передоплата лишиться в майбутніх договорах між «Нафтогазом» та тепловиками. Так, зокрема, у Києві споживачі уже в липні почали отримувати платіжки з рекомендованим авансовим платежем за опалення. Як пояснюють у комунальному підприємстві «Київтеплокомуненерго», сума в платіжках дорівнює третині від суми, яку клієнти платили минулого опалювального сезону.

Однак минулої зими українці отримували тепло та гарячу воду за тарифами, встановленими ще в 2019 році, адже на період карантину, який триває і дотепер, діяла заборона на підвищення цін на комунальні послуги.

«Тариф, що був встановлений з 2019 року, розраховувався з ціни газу в 6,5 грн/куб. Сюди входила як безпосередня вартість «блакитного палива», так і плата за його доставку. Але оскільки міста не мали права встановлювати нові тарифи на теплопостачання, ці тарифи були збитковими для підприємств теплової генерації», – пояснює в коментарі ТСН.ua виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк.

За словами фахівця, вже минулого сезону ціна газу у в тарифі на тепло мала б складати біля 10 грн/куб. м, з яких близько 8 грн/куб. м – вартість «блакитного палива» і 2 грн/куб. м – вартість його доставки. І, зокрема, внаслідок цього тарифного розриву підприємства теплової генерації накопичили мільярдні борги перед «Нафтогазом».

Що буде з цінами восени

Фахівці відзначають, що цього сезону вартість опалення та гарячої води зросте в середньому на 40-70% залежно від міст. Приміром, за прогнозами голови департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олега Попенка, у Києві тариф на тепло виросте на 45%, в Одесі – на 56%, у Тернополі – на 70%, а у Чернівцях – на 75%.

Так, у містах, в яких в останні кілька років не проводилась модернізація комунальних мереж, тарифи можуть зрости на 60-70%.

«Зараз вартість газу для тепловиків навіть за спеціальною ціною від «Нафтогазу» буде близько 9,5-10 грн/куб. м. (включно з доставкою). Враховуючи, що в тарифі на опалення, що сплачує населення, складова газу близько 70%, підвищення цін для кінцевих споживачів може скласти ті ж таки 40%», – каже Святослав Павлюк.

Однак, якщо Верховна Рада не вирішить проблему мільярдних боргів тепловиків перед «Нафтогазом», фахівці прогнозують, що мешканці низки міст можуть отримати тариф щонайменше вдвічі більший, аніж минулорічний.

«Через колосальні борги міста не мають грошей, аби заплатити аванс «Нафтогазу», як того вимагатиме трирічний контракт. А якщо вони його не укладуть, вони одразу потраплять до «постачальника останньої надії» (ПОН), функції якого покладені теж на «Нафтогаз», – пояснює Святослав Павлюк.

За його словами, тариф ПОНу, який оновлюється щомісяця, у червні становив близько 12,6 грн/куб. м без доставки. Тобто, разом із доставкою кубометр газу обійдеться тепловикам майже в 15 тисяч гривень. Тож тариф за тепло для населення щонайменше подвоїться порівняно з минулим роком

Відповідальність за тариф – на місцях

Водночас від липня тарифи на опалення та гарячу воду для всіх українців буде встановлювати винятково місцева влада. Раніше, до 2018 року, тариф на опалення розраховувався тепловиками, ухвалювався рішенням органу місцевого самоврядування і затверджувався державним регулятором – Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Від 2019 року Тарифний регулятор поступово передавав повноваження з регулювання діяльності дрібних виробників тепла на місцевий рівень. Врешті, 7 липня цього року регулятор передав право встановлювати тарифи 28 останніх та найбільших тепловиків на місцевий рівень.

Фахівці з питань енергетики кажуть, що це несе за собою низку ризиків. Зокрема, зникає інституція, яка хоч якось відстоювала інтереси споживачів перед комунальними підприємствами.

«Я не пригадую, щоб регулятор піднімав тарифи на опалення та гарячу воду, які подавали тепловики після затвердження органом місцевого самоврядування. Завжди НКРЕКП так чи інакше «збивала» цей тариф. Відтепер цього «фільтра» – структури, що захищатиме права споживачів, – не буде», - каже Святослав Павлюк.

За словами фахівця, оскільки з травня 2021 року в Україні діє ринок газу для тепловиків, можуть виникати корупційні схеми на закупівлях «блакитного палива».

«Комунальні підприємства, очільників яких призначає місцева влада, тепер можуть закуповувати газ не по дешевій ціні в 7-8 тисяч гривень за тис. куб. м від «Нафтогазу», а по 15-17 тисяч гривень за тис. куб м у «своїх» постачальників. Раніше НКРЕКП звертало на це увагу», – каже Святослав Павлюк.

Водночас, після передавання права затверджувати тарифи на тепло місцевій владі: процес формування тарифу відбуватиметься швидше, за 5-6 тижнів, тоді як за «старої» системи він займав до 9 тижнів.

За словами голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, регулятор буде здійснювати методичну роботу і надавати допомогу з питань держрегулювання підприємств теплопостачання. Фахівці пояснюють, що НКРЕКП, хоча й втрачає право коригувати тарифи на опалення, усе ще лишається інституцією, яка визначає правила гри на ринку комунальних послуг.

«У НКРЕКП залишаються функції незалежного регулятора. Тобто, якщо будуть скарги на дії теплопостачальників чи конфлікти на місцевому рівні, комісія залишає за собою право їх врегульовувати. Також регулятор продовжить визначати структуру ціни і контролювати дотримання підприємствами існуючих на ринку правил», – пояснює Геннадій Рябцев.

Повʼязані теми:

Наступна публікація