Троє дітей потрапили до реанімації після укусів змій на Прикарпатті: науковці пояснили нашестя

Троє дітей потрапили до реанімації після укусів змій на Прикарпатті: науковці пояснили нашестя

Фото: Віктор Севідов

Село Кінчаки - купа закинутих будинків і висока, некошена трава - рай для змій, кажуть селяни.

За лічені години троє дітей із різних районів Прикарпаття в тяжкому стані потрапили до реанімації Обласної дитячої лікарні, бо їх покусали гадюки. Двоє з потерпілих - хлопці 16 та 17 років - не помітили плазунів у високій траві. А от 12-річна дівчинка навпаки, наблизилася до гадюки, аби похизуватися перед друзями своєю сміливістю.

Про це йдеться в ТСН.19.30.

Дві червоних цятки на дитячій руці - сліди від зміїних зубів. 12-річна дівчинка приїхала з Кривого Рогу відпочити в одному з приватних таборів гірської Осмолоди. Зараз вона в реанімації в тяжкому стані: набряк руки, висока температура, інтоксикація організму. «Вона говорить, що свідомо брала ту змію, з тим що посперечалася з хлопцями, хто сміливіший», - розповідають лікарі.

Іще двом підліткам - 16 та 17 років, які цього ж дня опинилися на лікарняних ліжках, пощастило більше - змії вкусили їх у ноги. Тож хлопців досить швидко перевели з реанімації доліковуватися в хірургії.

Село Кінчаки - купа закинутих будинків і висока, некошена трава - рай для змій, кажуть селяни.

Із другом 16-річний підліток ішов сільською вулицею. Раптом відчув ніби легкий укол у ногу. Каже, спершу й не зрозумів, що сталося.  «Спочатку я подумав, що я в скошену траву уколовся, а потім я вже побачив змію. Вона була темнокоричнева з візерунком», - розповідає хлопець.  

Підліток одразу зателефонував матері. Вона - в "швидку". Поки медики добиралися до села, жінка робила, що їй наказали телефоном. Так не був утрачений дорогоцінний час. «Мені сказали, що потрібно якнайшвидше перев'язати ногу еластичним бинтом і прикласти або лід, або щось холодне», - розповідає жінка.

Щороку змій селяни зустрічають дедалі ближче до своїх обійсть. Нарікають на аграріїв, що посилено кроплять свої поля, відповідно, плазуни звідти тікають у села. А ще на недбалих сусідів та сільських голів, які лінуються організовувати толоки та косити високу траву.

«Люди повимирали, хати недоглянуті, бур'яни, от змії і водяться», - переконують місцеві.

Новини України: троє дітей на Прикарпатті опинились у лікарнях через укуси гадюк

Новини України: троє дітей на Прикарпатті опинились у лікарнях через укуси гадюк

Що змій на Прикарпатті побільшало, кажуть уже і науковці. «Загальне потепління і посухішання клімату, сприятливе для плазунів, вони активніше розмножуються, більше молоді виживає, відповідно нові змії повинні собі шукати нові території для заселення», - пояснює голова Львівського відділення українського герпентологічного товариства Тарас Гринчишин.

Учені застерігають, заради ефектного фото в соцмережі ближче, ніж на два метри не наближатися до змій. Якщо ж небажана зустріч таки відбулася, радять не робити різких рухів, а тихенько відійти. А на природі гуляти в довгих штанях, щільному взутті та з довгою палицею, щоб промацувати траву - раптом там зачаїлася змія, тоді вона неодмінно втече.

Повʼязані теми:

Наступна публікація