У Франківську зоозахисники випустили понад 200 червонокнижних кажанів, яких врятували взимку

У Франківську зоозахисники випустили понад 200 червонокнижних кажанів, яких врятували взимку

Кажани могли замерзнути.

В Івано-Франківську зоозахисники випустили понад дві сотні червонокнижних кажанів - це врятована узимку величезна колонія рукокрилих. Перезимували кажанам пощастило в Центрі реабілітації диких тварин, а після сплячки  їх випустили у природу.

Як це відбувалося - розповіли у сюжеті ТСН.Ранок 20 квітня.

У людських руках кажани борсаються, грізно відкривають пащі, але тікати у гілки дерев не поспішають. "Тварини цілу зиму були в мішечках, в холодильнику, під наглядом. Їм треба налаштуватися на політ", - пояснює заступник керівника Галицького національного природного парку Володимир Бучко. 

На початку грудня під час ремонту івано-франківської багатоповерхівки майстри натрапили на величезну колонію червонокнижних кажанів. Аби впасти у сплячку і перезимувати, тваринки забилися під утеплення з пінопласту.  Кажанам пощастило, бо майстри не викинули їх на мороз, а зателефонували до Галицького центру реабілітації диких тварин.

Понад чотири місяці зоологи доглядали тваринок: будили, напували та годували, аби вони набрали вагу та нині важили ідеальні 25 грамів. Через зимове пробудження, окрім ризику замерзнути, кажани стрімко худнуть і можуть загинути.

Новини України: в Івано-Франківську випустили на волю понад дві сотні червонокнижних кажанів

Новини України: в Івано-Франківську випустили на волю понад дві сотні червонокнижних кажанів

Зоологи кажуть: непривабливі на вигляд лилики, насправді, дуже корисні. Адже кажан за ніч з'їдає близько тисячі комарів та інших шкідників у парках та садках. Натомість самі потерпають від хижих птахів та вимушеного сусідства з людьми. Вони розмножуються повільно, а тому внесені до Червоної Книги України. "Народжують одного-двох малюків протягом року. Якщо гине колонія самиць, то потім дуже багато потірбно часу на її відтворення", - пояснила співзасновниця харківського Центру реабілітації рукокрилих Альона Прилуцька. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація