У Києві в жовтні настав травень: еколог прокоментував загадкову аномалію

У Києві в жовтні настав травень: еколог прокоментував загадкову аномалію

У Києві в жовтні зацвів бузок / Колаж: ТСН.ua

Що відбувається з природою і чому рослини квітнуть перед заморозками.

В Києві масово зацвів бузок, який росте у дворах столичних будинків. Кущі з яскравими квітами, які звичні для травня, тепер у середині жовтня дивують містян.

ТСН.ua поцікавився у еколога, з чим пов’язане цвітіння бузку та чому воно відбувається у пору, коли в місті оголошено про початок опалювального сезону.

Еколог Олександр Соколенко каже, що у квітуванні бузку в жовтні вбачає дві причини. Перша – це тривала посуха, яка була в Києві від серпня до жовтня. Друга – це аномально тепле літо і теплий початок осені.

"Ці два фактори вносять збій у природний графік розвитку рослин. Це стосується не лише бузку. Теж саме відбувається з гіркокаштаном. Якщо був посушливий кінець літа і теплий початок осені – каштани повторно квітують. Це однаково впливає на рослини – каштан, вишню та бузок. Всі вони цвітуть приблизно в один період у травні, тому через аномально теплу погоду квітнуть у жовтні", – розповідає ТСН.ua Олександр Соколенко.

У Києві зацвів бузок / Фото з відкритих джерел

Еколог підкреслює, що дерева квітують через аномальні погодні умови, які є наслідком кліматичних змін. Просто наслідки цих змін щорік стають все виразнішими.

Чи можна зривати бузок: користь чи шкода рослині?

Чи можна зривати бузок: користь чи шкода рослині?

"Повторна вегетація та цвітіння багатьох рослин – це не нормальне явище. Для багатьох чагарників і дерев це, на жаль, може закінчитися загибеллю. Якщо вони в жовтні починають рости, цвісти, на них з’являються нові пагони, то зрозуміло, що вже за перших приморозків вони загинуть – і квіти, і пагони. Бо рослина не встигне підготуватися до зими – сформувати нормальні пагони, кору, бруньки. Наприклад, гіркокаштан після такої зимівлі стає кволим і за кілька років гине", – зазначає еколог.

У Києві зацвів бузок / Фото з відкритих джерел

Він додає, що для рослин таке цвітіння, спричинене наслідками кліматичних змін, дуже шкідливе. Ба більше, наслідки кліматичних змін посилюються ще й завдяки несприятливим антропогенним умовам міста.

"Якщо говорити про Київ, то тут температура повітря у спеку значно вища, ніж за містом, а також набагато тепліше в мегаполісі вночі. Все це призводить до того, що подібні явища з подвійним цвітінням дерев стають усе вирізнішими на території Києва", – підсумовує Олександр Соколенко.

Раніше ТСН.ua розповідав, що в Києві цвітуть груші та алича: що відбувається з деревами і до чого тут сигнал про загибель.

Бузок посеред осені! У Музеї просто неба у Пирогові з'явились білі суцвіття

Бузок посеред осені! У Музеї просто неба у Пирогові з'явились білі суцвіття

Читайте також:

Київ стає пустелею: мешканці скаржаться на засилля колючої рослини-чужинця у місті

У Києві зникли горобці: орнітолог пояснив, що з птахами і чи варто чекати на катастрофу

Київ задихається від смогу: що не так з повітрям у столиці та доки це триватиме

Повʼязані теми:

Наступна публікація