У них купаються, бігають та фотографуються: що показала ревізія фонтанів у столиці, Дніпрі та Львові

У них купаються, бігають та фотографуються: що показала ревізія фонтанів у столиці, Дніпрі та Львові

Фото: УНІАН

Хоча для купання вони взагалі не призначені, однак жодного закону який би заборонив людям туди лізти – немає.

У Дніпрі перевірять фонтан, де два дні тому 4-річний хлопчик смертельно травмувався. Там відкрили вже третє кримінальне провадження за порушення правил експлуатації. А міська влада готує рішення про заборону купання у них.

ТСН вирішила провести ревізію фонтанів у столиці, Дніпрі та Львові. Як справи на таких небезпечних об'єктах – 28 липня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Вони мали б освіжувати спекотне повітря. Та милувати око. Натомість у них лізуть фотографуватися. Бавляться зі струменями води. І що найстрашніше – гинуть.

Столичний фахівець з роботи фонтанів Юрій зазначає - головне правило яке варто запам’ятати -  у будь який фонтан не можна лізти, бо це небезпечно.

Для купання вони взагалі не призначені, однак жодного закону який би заборонив людям туди лізти – немає.

"Тут є насоси, які можуть підняти воду на 40 метрів. Уявіть таку потужність води. Якщо людина туди залізе, стане під струю, то вона її просто підкине. Також є розводка води, за неї можна зачепитися", - пояснює начальник відділу роботи фонтанів "Київводфонду" Юрій Ковтун. 

А ще більшість українських фонтанів зроблені з граніту – він коли мокрий - ковзкіший за лід.

Крім цього деякі містять і гострі елементи, і кабелі підсвітки, і не закриті форсунки – натрапивши на які - можна сильно травмуватися.

Нині у Дніпрі після трагедії у фонтані, де загинув 4-річний хлопчик, жодної людини.

Крім цього за порядком охоронці пильнують довкола фонтану і навіть в кущах.

З’явилися тут і листівки "Купатися заборонено!", які наклеїли на стовпах, лавках та навіть смітниках, однак - хто це зробив - поки невідомо.

На відміну від Дніпра, сьогодні у столиці фонтани заповнені дітьми, які вилазять на усі можливі конструкції, бігають слизьким гранітом, а деякі батьки приводять дітей до фонтану як на пляж – у купальниках. Не втрачають можливість покупатися у фонтані навіть дорослі.

Така ж ситуація і у Львові. Фонтан біля оперного театру сухий і немає жодних гострих конструкцій назовні, однак поверхня слизька, але того, що дитина впаде – батьки не сильно бояться.

Психологи кажуть - варто не забувати про те, що у дітей дошкільного віку великий інтерес до зовнішнього світу і з ними треба бути особливо пильними.

Новини України: у столиці, Дніпрі та Львові провели ревізію фонтанів

Новини України: у столиці, Дніпрі та Львові провели ревізію фонтанів

"Там, де є вода, будь-яка вода, навіть якщо це калюжа – треба посилити батьківську безпеку. Навіть, якщо я знаю свою дитину, я маю бачити її, я маю перевірити, я маю налаштувати дитину, щоб вона мене чула і дійсно не відволікатись", - зазначає дитяча психологиня Наталія Простун.

Тим часом у Дніпрі міська влада готує офіційне рішення про заборону купання у фонтанах, порушникам обіцяють великі штрафи, якщо депутати проголосують. А фонтан, де дитина дістала смертельні травми, перевірять за дорученням прокуратури. Там відкрили вже третє кримінальне провадження за порушення правил експлуатації, що спричинило гибель людини.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація