У Вінницькій області рятують 3-річного хлопчика, який припинив ходити і говорити після коронавірусу

У Вінницькій області рятують 3-річного хлопчика, який припинив ходити і говорити після коронавірусу

Фото: Associated Press

Хлопчик знову опинився в лікарні, та ще й із критично низькою вагою.

3-річний Павлик Лутковський із Вінниччини знову в тяжкому стані. Торік він став першою дитиною в області, яка занедужала на COVID-19. Інфекцію хлопчик здолав, але через наслідки перестав ходити і говорити.

Кількамісячна реабілітація дала результати - Павлик почав реагувати на рідних і брати іграшки. Про те, чому нині хлопчик знову опинився в лікарні, та ще й із критично низькою вагою, 15 березня йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

До лікарні Павлика доправляли швидкою, він задихався. Коли лікарі зробили рентген - вжахнулися: дитячі легені були настільки уражені, що почали розпадатися.

Хлопчика одразу перевели на штучну вентиляцію, та за три дні лікування краще йому не стало. Біля Павлика в палаті постійно чергує мати.

"Ми самі не знаємо, звідки могло взятися. Одного дня в дитини почалася задишка, на другий день підскочила температура і впав тиск", - розповідає Аліса Лутковська.

Торік історія Павлика сколихнула всю Вінниччину. Він був першою дитиною в регіоні, яка захворіла на коронавірус. Хлопчик пережив клінічну смерть, а потім два тижні перебував під крапельницями, не приходячи до тями.

Аби врятувати Павлика медикам довелося ізолюватися разом із ним. Врешті, вони перемогли, бо малюк поборов COVID-19, однак через наслідки не зміг ходити, говорити та навіть їсти. Тоді його направили на тримісячну реабілітацію.

"Кожна реабілітація давала позитив. Він місяць на реабілітації - позитив - виписують. Далі знову. Мамі пропонувалося тимчасово помістити його в центр реабілітації при будинку дитини. Вона відмовилася", - каже заступниця директора департаменту охорони здоров'я Тетяна Бондаренко. 

Волонтери зібрали гроші, аби хлопчика обстежили у Львові, але мати відмовилася, адже в неї крім Павлика ще 4 дітей. Живе родина у селі за 100 кілометрів від лікарні. У сільраді кажуть, що на обліку жінка не стоїть, але, оскільки переїхала до них нещодавно з 5 дітьми, були з комісією.

"У хаті було чисто, прибрано. Діти охайні, нагодовані, хлопчика тримала на руках, постійно міряла йому тиск", - згадує працівниця Борівської сільради Наталія Чорна.

Нині до лікарні Павлик потрапив з критичною вагою та пролежнями. "Вага - 13 кг. Якщо хочете запитати, яка має бути, то приблизно 18 кг. Він худий, можна сказати висушений. Причиною може бути те, що він хворів впродовж кількох днів", - пояснює лікар-реаніматолог Могилів-Подільської лікарні Олег Хухлей.

Лікарі обіцяють зробити все, аби врятувати Павлика і цього разу. "Дитина вкрай важка, але притримуємося принципів: якщо людина жива і навіть є один відсоток, то ми боремося", - продовжує Хухлей.

Транспортувати хлопчика з лікарні вже не можна. Мати відмовляється залишати його одного, тож вдома з іншими дітьми зараз перебуває бабуся. Каже, всі чекають на одужання онука, а найбільше його брат-близнюк Петрик. 

Новини України: хлопчик, який перестав ходити і говорити після COVID-19, знову в тяжкому стані

Новини України: хлопчик, який перестав ходити і говорити після COVID-19, знову в тяжкому стані

Повʼязані теми:

Наступна публікація