Українець запатентував молекулу пам'яті, яка може допомогти у боротьбі з хворобами Альцгеймера та Паркінсона

Українець запатентував молекулу пам'яті, яка може допомогти у боротьбі з хворобами Альцгеймера та Паркінсона

Через відсутність коштів дослідження довелося проводити за кордоном. 

Науковець з Івано-Франківська Олег Лущак знайшов молекулу у родіолі рожевій, що росте у високогір'ї Карпат. Проєкт, каже, був дуже дорогим та ризикованим - колеги давали лише 1 відсоток зі ста, що буде успіх. 

Більш детально - у матеріалі ТСН.19:30.

Ця історія почалася 8 років тому: біохімік Олег Лущак, вивчаючи цілющі властивості родіоли рожевої з карпатського високогіря, припустив - не весь її потенціал розкрито. Тож почав шукати на свої дослідження спонсорів. Ідеєю українця зацікавилися у Німеччині. Там Олег зробив відкриття - екстракт родіоли покращує память. Тож запропонував шукати далі - єдину молекулу, на основі якої можна було б розробляти ліки. За 8 років науковці перевірили мільйони молекул. І таки знайшли - ту, яка може відновлювати втрачений з віком контакт між нервовими клітинами. Іншими словами - відновлює память та здатність організмів вчитися. 

Новини України: як дослідження українця можуть допомогти хворим на синдром Альцгеймера

Новини України: як дослідження українця можуть допомогти хворим на синдром Альцгеймера

Сенсаційне відкриття науковці запатентували. Кажуть, це перспектива знайти реальні ліки. Наприклад, від хвороб Альцгеймера та Паркінсона. От тільки доля українського вченого у цьому патенті - трохи більше 1%. Оскільки його тут - тільки мізки. Німці ж витратили на дослідження колосальну суму - 1,5 млн. євро. 

Український науковець мріє почати дослідження на людях. І волонтери вже є. От тільки знову усе впирається у відсутність грошей. 

Нагадаємо, що в Україні почнуть досліджувати нові штами коронавірусу. Секвенування розпочнуть зі зразків із Івано-Франківської області. 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація