Українські оселедці: чим унікальна дунайка, де її ловлять, скільки заробляють і за скільки продають

Українські оселедці: чим унікальна дунайка, де її ловлять, скільки заробляють і за скільки продають

Фото: ТСН.ua

Дунайку можна купити переважно на одеському "Привозі".

У Вилковому рибалки тоннами ловлять українські оселедці – дунайки. Але от парадокс – купити цю рибу можна хіба що на "Привозі" в Одесі. А в Україні на полицях - здебільшого імпортний морожений норвезький.

То куди поділася колись легендарна дунайка? Чим унікальний український оселедець? І хто на ньому сьогодні заробляє? Про це 18 квітня йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Дунайкою здавна називають український чорноморсько-азовський оселедець. Раніше ця рибка славилася як дефіцитний делікатес і поставлялась для високих чиновників Радянського союзу. Але тут на Дунаї, коли косяки піднімаються з моря на нерест, її досі ловлять тонами. Та вона все-одно практично не потрапляє на тарілки українців з Києва, Львова чи Полтави.

Дунайку легко відрізнити від інших сортів оселедця. Варто подивитися на спинку. Якщо темна – значить це українських делікатес, а не морожений норвезький.

На "Привозі" в Одесі в продажу є вже солена, почищена. За штучку просять 100 гривень, якщо торгуватися – за 80.

Сезон дунайки починається в березні, триває до червня. Найкращий, бо найжирніший - оселедець у Вилковому. Де Дунай впадає в Чорне море.

Новини тижня: куди поділася колись легендарна дунайка і чим унікальний наш український оселедець

Новини тижня: куди поділася колись легендарна дунайка і чим унікальний наш український оселедець

Вилкове називають українською Венецією. Замість вулиць тут водні канали - єрики. Тротуари - дерев’яні кладки. У кожному дворі - човен. Містечко в дельті Дунаю заснували липовани. Старообрядці, які в XVII столітті втекли від переслідувань російської влади.

Вулиці у Вилковому безлюдні, але не через COVID - більшість місцевих на рибному полюванні. Нині сезон оселедця. Сітки тягають 24 на 7. Обвітрене обличчя, згрубілі руки - одразу видають рибалок. Два місяці ловлі - годують рік. Буває, що рибалки за сезон заробляють по 2 тис. доларів. Але буває, що й нічого. Торік не заробили, бо риби не було. А в сітки та баркас - все одно треба щороку чимало вкласти. Сітки – 10 тис. грн, човен – 2 тис. доларів, мотор – ще 2 тис. доларів.

Більше працювати ніде. Від легендарного вилковського рибозаводу залишилися самі руїни. А від колгоспу-мільйонера – іржаве судно-привид.

Нині оселедець на Дунаї біля Вилкового ловить півтора десятка риболовецьких фірм. Це 350 баркасів. За сезон українці мають право виловити не більше 510 тонн оселедця. Квоту на оселедець щороку встановлюють. Цьогоріч на кілька десятків тонн збільшили.

Та на протилежному березі в румунів, кажуть рибалки, обмежень за кількістю немає. Тільки за часом.

У дунайки нині шлях один: річка - перекупники - базар. Рибалкам в цій схемі залишається - хіба, що хвіст. Якщо в Одесі її продають по 100 грн, то закупівельна ціна – вдвічі дешевше.

Рибні косяки з Чорного моря на нерест заходять в Дунай від березня до червня. Але перш ніж підніматися вгору Дунаєм, риба добряче наїдає жирку. Жир складає 35% від маси дунайки. Для порівняння у легендарного матіаса – лише 15%. Завдяки цьому жирку дунайка має унікальні смакові якості та користь. Адже саме ця риба - незамінне джерело Омега 3.

Місцеві її солять, смажать, коптять, варять.

А ще дунайка запросто могла перетворитися з вимирущого делікатесу на смачну та відому в світі українську візитівку. Наприклад, як ікра з Аляски. Або шпроти з Балтії.

Автори: Оксана Радіонова, Олена Черняєва

 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ

Дунайський оселедець домашнього засолу - рецепт від Руслана Сенічкіна

Дунайський оселедець домашнього засолу - рецепт від Руслана Сенічкіна

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація