В "Украерорусі" відповіли на звинувачення Лукашенка у відмові прийняти "замінований" літак

В "Украерорусі" відповіли на звинувачення Лукашенка у відмові прийняти "замінований" літак

Фото: Associated Press

Лайнер не запрошував посадку в Україні.

У Державному підприємстві обслуговування повітряного руху ("Украерорух") заявили, що 23 травня запиту на посадку на території України від екіпажу літаку Ryanair, який примусово посадили у Мінську і на борту якого перебували затримані Роман Протасевич та його дівчина Софія Сапега, не надходило.

Про це у коментарі ТСН.ua повідомили у держпідприємстві.

"Під час виконання транзитного рейсу авіакомпанії Ryanair з Афін до Вільнюса у повітряному просторі України, що відбувся 23 травня 2021 року, надання аеронавігаційного обслуговування здійснювалося згідно з поданим планом польоту та відповідно до встановлених правил та процедур. Повідомлень про нестандартну ситуацію на борту літака та запитів на зміну плану польоту до органів обслуговування повітряного руху "Украероруху" з жодних джерел не надходило", - зазначив Андрій Ярмак, керівник "Украероруху".

Він додав, що упродовж 25-хвилинного перебування літака у Львівському районі польотної інформації радіопереговори екіпажу з диспетчерами управління повітряним рухом відбувались у штатному режимі, як це передбачено Стандартами та Рекомендованою практикою ІСАО.

Варто зазначити, що 26 травня Олександр Лукашенко заявив, що літак після повідомлення про закладену бомбу не захотіли прийняти ні Вільнюс, ні Варшава, ні Львів, ні Київ. Через це його посадили в Мінську.

Зокрема він наголосив, що діяв законно, захищаючи людей, за всіма міжнародними правилами. За його словами, повідомлення про нібито мінування літака Ryanair надійшло зі Швейцарії з IP-адрес Польщі, а "екіпаж радився з господарями літака і аеропортом у Вільнюсі, але ухвалив рішення приземлитися в Мінську", бо інші аеропорти не приймали.

Нагадаємо, 23 травня у Білорусі примусово посадили цивільний рейс компанії Ryanair, а після цього затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича, який був на борту. Офіційною причиною посадки літака в Мінську назвали загрозу мінування літака. Щоб затримати опозиціонера, білоруська влада пішла на безпрецедентні кроки: цивільний рейс посадили примусово за допомогою винищувача. Своєю чергою, опозиційні білоруські ЗМІ стверджують: наказ підняти винищувач віддав сам Лукашенко, а командиру рейсу, яким летів Протасевич, ймовірно погрожували збити літак, якщо той не змінить маршрут. 

Роман Протасевич – активний учасник акцій проти Лукашенка. Пів року тому режим оголосив журналіста у міжнародний розшук. Його звинувачують в екстремізмі та тероризмі, максимальне покарання за таке в Білорусі - це смертна кара. Протасевич неодноразово заявляв, що за ним стежать. 

Затримання Романа Протасевича: Лукашенко вперше заговорив про перехоплений літак

Затримання Романа Протасевича: Лукашенко вперше заговорив про перехоплений літак

Затримання Романа Протасевича: у кількох містах під білоруським посольством пройшли акції протесту

Затримання Романа Протасевича: у кількох містах під білоруським посольством пройшли акції протесту

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Примусове приземлення літака у Мінську
Наступна публікація