В Україні хочуть спростити переобладнання квартир під бізнес: які плюси і мінуси такого рішення

В Україні хочуть спростити переобладнання квартир під бізнес: які плюси і мінуси такого рішення

Фото: УНІАН

Кабмін може ухвалити відповідну постанову.

Переобладнати квартиру під бізнес в Україні може стати простіше. Це станеться, якщо Кабінет міністрів ухвалить відповідну постанову, проєкт якої вже є в Мережі. Проте подібне рішення може мати й негативні наслідки.

Про плюси та мінуси такого рішення, розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1.

Щоб магазинчиків, перукарень чи інших зручностей у будинку стало більше, а бізнесу було простіше - Кабмін хоче ухвалити постанову, що спростить перебудову приміщень, які використовуються для комерції. Фахівчиня з питань ЖКГ Кристина Ненно розповіла, що подібне рішення має великий плюс - це прибирається величезний корупційний складник.

"Відвідування і отримання купи документацій для тих, хто законним шляхом хоче реально здійснити якісь перепланування. Він має оминути містобудівні умови, проєктні виробити, технічний нагляд, відкривати картки на початок робіт, на завершення робіт, благоустрій та інші інспекції. Тобто ця корупційна складова прибирається", - каже вона.

Утім, без мінусів не обійшлося. Є побоювання, що легка процедура переобладнання може спричинити трагічні наслідки. Загадати хоча б останній обвал будинку у Львові, що стався позавчора. Там стіна впала через бездумні роботи в будівлі. На жаль, це не єдиний випадок, коли саме через перепланування валились будівлі.

Переобладнати квартиру під бізнес в Україні може стати простіше: які можуть бути негативні наслідки

Переобладнати квартиру під бізнес в Україні може стати простіше: які можуть бути негативні наслідки

Наприклад, торік в Одесі переобладнання квартири стало однією з причин обвалу. У Дрогобичі два роки тому внаслідок завалу загинуло вісім людей. До слова, там це було зроблено незаконно. Саме складність процедури часто зупиняє, наприклад, підприємців. Якщо процедуру спростити, то перебудова може стати масовою. "Наприклад, якщо людина під час перебудови зносить якусь несучу стіну, відновити її можна лише за рішенням суду. Утім, вона її не відновить в первинний стан. Що буде з будівлею через три, п'ять, десять чи 20 років - залишається невідомим", - каже Кристина Ненно

Перепланування можуть нашкодити сусідам, за стіною спальні яких може з’явитись, наприклад, вбиральня. Тобто постанова поки що дуже сира. Що можна змінити в ній? На думку експертки з питань ЖКГ Кристини Ненно, прибрати всі органи, з якими треба все узгодити, але запровадити узгодження з власниками інших квартир. Адже вони є співвласниками будинку. Якщо підприємець хоче його змінювати, то хай домовляється.  Йдеться переважно про старі будинки. Адже в нових такі моменти стараються передбачити під час будівництва.

Повʼязані теми:

Наступна публікація