В Україні найближчим часом може здорожчати популярний продукт: що кажуть фермери та економісти

В Україні найближчим часом може здорожчати популярний продукт: що кажуть фермери та економісти

М'ясо на ринку

Продавці кажуть, що поки стримують ціни.

Уже найближчим часом ціни на м'ясо в Україні можуть потроху піти вгору, кажуть економісти. Серед причин, зокрема, зростання вартості кормів для тварин, енергоносіїв та підвищення податків.

Яке м'ясо здорожчає найбільше та коли — у сюжеті кореспондентки ТСН Олени Лоскун.

Що кажуть фермери

На фермі Сергія Голембівського під Києвом є зо три сотні корів. Вирощуванням "кросів", тобто помісі елітних м'ясних порід, чоловік займається вже 5 років. Справжня гордість фермера — бельгійська блакитна порода. ЇЇ особливість — скульптурні м'язи, соковите та поживне м'ясо.

Ферма Сергія Голембівського

Але м'ясо Сергій не продає. Бо не має забійного цеху, та й яловичини, каже, у нас поки що споживають мало. Тож відгодованих тварин експортують переважно до країн Близького Сходу та Африки. Через здорожчання, зокрема кормів та енергоносіїв, ціни на худобу протягом року вже довелося підняти.

"Ціна такого кросу в межах 100 грн/кг сьогодні, жива вага. Комбікорм зріс на 15% і це дуже суттєво. І наші витрати на енергетику теж підвищилися", — каже Сергій Голембівський. 

Тому на 17% збільшилася собівартість. І це Сергій не рахує податкові нововведення — зокрема підвищення ставки військового збору від 1,5 до 5 процентів. 

Елітна худоба на фермі

Що кажуть на ринку

Можливе подорожчання м'яса жваво обговорюють на одному зі столичних ринків. Лариса у торгівлі вже 13 років. Яловичину продає з українських порід. Має постійних клієнтів. І щоб їх не втратити, поки ціни стримує. Але визнає — переписати цінники їй однаково доведеться. На скільки — все залежатиме від ситуації на ринку.

З цим погоджується і її сусідка Інна, яка торгує свининою.

"Коли ще підніметься на 5 гривень нам, тоді ми вже точно будемо піднімати. Тому що нам і за оренду платити", — каже вона. 

А от курятина на деяких прилавках вже потроху додає у ціні. 

М'ясо

Що кажуть економісти

Аналітик Максим Гопка прогнозує так: "Загалом курятина вона мабуть зросте несуттєво – це десь ріст буде в межах 5-8% найближчий місяць-два. Свинина може зрости десь на 10-15%. А щодо яловичини, я думаю, що більше 8% не піде". 

Економіст Олег Пендзин упевнений: надто радикально підприємці ціни піднімати не ризикнуть. Бо через війну кількість населення в Україні зменшилася, як і його реальні доходи. 

"У нас з вами 2022 року — 25% реальних доходів населення, за 23-24 роки ми не набагато наростили. І якщо ми рахуємо контрольні цифри 2025 року, тих, що лягли в проєкт бюджету, у нас заморожуються соціальні стандарти за умови інфляції в 10%", — каже Олег Пендзин. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 07:00 23 жовтня. Ліквідація МСЕК! "Зашквар" генсека ООН! Війська КНДР в Росії

Читайте також: 

Новини ТСН 08:00 23 жовтня. Важка ситуація на фронті! Жінка знущалася над могилами військових

Новини ТСН 08:00 23 жовтня. Важка ситуація на фронті! Жінка знущалася над могилами військових

Повʼязані теми:

Наступна публікація