В Україні починає діяти фіксована ціна на газ: чи не буде переплат і чи можна відмовитися від тарифікації

В Україні починає діяти фіксована ціна на газ: чи не буде переплат і чи можна відмовитися від тарифікації

Фото: УНІАН

Кожна компанія встановлюватиме власну ціну на паливо.

Від 1 травня на нові газові тарифи переведуть всіх споживачів: щомісяця кубометри рахуватимуть за єдиною ціною.

Чи не буде тепер зайвих переплат та чи можна відмовитися від нової газової тарифікації, розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1.

Всіх, хто готує їсти чи обігріває свої оселі газом, від завтра, 1 травня, автоматично переводять на річний тариф. Як у серпні, так і в січні кубометр газу коштуватиме однаково. До тепер літні тарифи були низькі, в опалювальний сезон газ коштував дорожче.

"Ціна яку сьогодні запропонували буде коливатися у межах восьми тисяч гривень за тисячу кубометрів, а також дві тисячі гривень за транспортування", - каже енергетичний експерт Юрій Корольчук. 

Утім, так буде не у всіх регіонах. Найдорожче, а це 13,5 грн за куб платитимуть клієнти Чернівецької, Житомирської та Херсонської обласних енергопостачальних компаній. Найдешевший газ буде в Луцьку – 7,88 грн. Ці цифри без вартості розподілу. Платити за такими тарифами доведеться до 30 квітня 2022 року. Змінити зафіксовану на 12 місяців ціну постачальник матиме право лише у бік зменшення.

Кубометри газу по єдиній ціні: чи не будемо знову переплачувати та як обрати найвигідніші умови

Кубометри газу по єдиній ціні: чи не будемо знову переплачувати та як обрати найвигідніші умови

Вигідніший річний тариф чи помісячний, можна розрахувати на основі свого споживання. Після цього самостійно обрати: платити за новими першотравневими правилами чи повернутися на свій тариф. Таке право існує. "Річний тариф на газ - це не ультиматум. У свого постачальника його можна змінити на місячний, на сезонний, на квартальний. Можна також змінити постачальника газу", - каже Юрій Корольчук. 

Компанію можна вибрати навіть з іншого регіону України, у якої вигідніший тариф. Для цього треба звернутися із заявою до нового постачальника. Контракт із ним діятиме рік.

Повʼязані теми:

Наступна публікація