В Україні випав перший сніг: де саме зустрілися осінь і зима та яка погодна аномалія чекає на країну

В Україні випав перший сніг: де саме зустрілися осінь і зима та яка погодна аномалія чекає на країну

Перший сніг в Україні / Фото із соцмереж

Синоптики прогнозують значний температурний контраст.

Традиційно засніжило українські Карпати, там уже мінусова температура. Ба більше, шалені зливи теж накриють Україну. Однак і це ще не все. На українців чекає чергова аномалія.

До яких регіонів увірветься негода, де на стовпчику термометра буде мінус, а де триватиме літо, розповіли журналісти в ексклюзиві TSN.UA.

Перший сніг

Вранці 30 вересня перший сніг випав на високогірʼї Карпат. Білий покрив зафіксовано на курорті Драгобрат і полонині Пожижевській. Користувачі соціальних мереж викладають фотографії засніжених схилів та полонин на Івано-Франківщині.

Синоптики прогнозують, що найближчим часом на високогірʼї буде до -3...-5 градусів.

Гору Піп Іван теж замело снігом.

Перший сніг в Україні / Фото із соцмереж

Вона є однією з найвищих вершин українських Карпат на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. Вранці останнього дня вересня там спостерігався туман, вітер був північний 20-22 м/с, температура повітря становила -5°С.

Перший сніг в Україні / Фото із соцмереж

Про це повідомляв Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост.

Рятувальники закликають туристів бути дуже обережними під час походів у гори. Нагадаємо, раніше синоптики попереджали про погіршення погоди. Зокрема, про це повідомляли в "Укргідрометцентрі":

"Прогноз погоди в Україні на 30 вересня. В західних, Житомирській і Вінницькій областях хмарно, дощі, вночі в Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській та Хмельницькій областях місцями значні дощі. Температура вночі 4–9° тепла, вдень 8–13°, на високогір'ї Карпат дощ і мокрий сніг, температура вночі та вдень 0–5° тепла. На решті території мінлива хмарність, без опадів, лише в Київській і Чернігівській областях вночі місцями короткочасний дощ, температура вночі 9–14°, на узбережжі морів до 16°, вдень 20–25°, у більшості північних областей вночі 6–11°, вдень 14–19°. Вітер північний, на півдні та сході східний 7–12 м/с, в Україні місцями пориви 15–20 м/с”.

Теплий жовтень

Однак синоптик Ігор Кібальчич заспокоює та каже, що початок жовтня практично на всій території нашої країни варто очікувати незвично теплим:

"Внаслідок атмосферної циркуляції південно-східного напрямку, яка встановилася останніми днями, до нас продовжить надходити тепле повітря з більш південних широт. Цьому процесу також сприятиме наявність малорухомого антициклону над Уралом. Таким чином, температурний режим перевищуватиме норму на 4–9 °С, а подекуди, можливо, ще вище".

Проте, за словами синоптика, інший характер погодних умов складеться в західних областях. Тут проходження малорухомого холодного фронту, а також вплив прохолодного повітря зі Скандинавського півострова забезпечить більш низьке температурне тло. Ба більше, в окремі дні не виключені заморозки на поверхні ґрунту і місцями в повітрі. У високогірній частині Карпат може спостерігатися випадіння снігу та утворення снігового покриву:

"Дощі в нашій країні більш вірогідні у другій половині тижня, які місцями супроводжуватимуться грозами (переважно на півдні), хоча опади пройдуть не по всій території країни. На сході триватиме посушливий період, а разом з ним і надзвичайний рівень пожежної небезпеки в екосистемах".

За прогнозом Ігоря Кібальчича, в понеділок і вівторок, 30 вересня – 1 жовтня, в більшості областей опадів не передбачається. Лише в західній частині часом пройдуть невеликі, подекуди помірні дощі.

У високогірній частині Карпат очікується мокрий сніг. Температура повітря в західних регіонах становитиме вночі в межах +4…+10 °С, вдень +9…+15 °С; у Карпатах вночі близько 0 °С, вдень +1…+6 °С.

На решті території країни вночі +10…+16 °С, на узбережжі морів до +18 °С; вдень +20…+25 °С, у південно-східній половині місцями до +27 °С. Схожа погодна ситуація буде і у другій половині тижня:

"В період від середи до п'ятниці (2–4 жовтня) по всій території нашої країни переважатиме тепла та малохмарна погода, без опадів. Лише вдень 4 жовтня у західній частині місцями пройдуть помірні дощі. Температура повітря в західних регіонах вночі коливатиметься в діапазоні +2…+8 °С, у середу на поверхні ґрунту та місцями в повітрі можливі заморозки 0…-3 °С, вдень +13...+20 °С. На решті країни нічна температура становитиме +8…+15 °С, денна +20…+27 °С".

Вихідними, 5–6 жовтня, під впливом атмосферного фронту з південно-західної Європи погодні умови почнуть поступово змінюватися:

"В більшості областей пройдуть дощі, в південній частині з грозами, а також посилиться вітер південної чверті. Без істотних опадів утримається лише в південно-східній половині України та в Криму. Температурне тло залишиться аномально високим: вночі очікується +11…+17 °С, вдень +16…+22 °С, на південному сході, у Приазов'ї та Криму місцями до +28 °С".

Температурні контрасти

Про значний температурний контраст – від +9 до +26 – говорила й Наталка Діденко. Попереджала синоптикиня і про сильний вітер та зливи:

"Найближчим часом значний температурний контраст від +9+14 градусів на заході до +22+26 градусів на сході України. Вдень 30 вересня сильні дощі ймовірні в західних областях України, в Карпатах з мокрим снігом. Навіть і не думайте йти в гори, трохи почекайте. На решті нашої території суха погода. Сильний вітер з оцим противним завиванням ще побуде, ганятиме листя, дуже-дуже обережно під старими деревами та білбордами, проходьте швидко, але 1–2 жовтня вітер попустить. У західній частині України вже сьогодні холодяка, навіть вдень +7+11 градусів, бррр, пуховики! На півночі +13+18 градусів. Схід і південь +20+25 градусів. Центр +19+24, на Вінниччині +12+14 градусів".

Своєю чергою синоптикиня Наталка Птуха розповіла, що за розрахунками світових прогностичних центрів, для першої декади жовтня на заході температурне тло буде дещо нижчим через надходження прохолоднішого повітря:

"Можливо, навіть на 1–​​​​​​​2 градуси нижчим за кліматичну норму. Але це тільки по західних областях".

Тим часом на решті території України ще залишатиметься температура, близька до норми, зокрема на півночі та частково в центральній частині. На півдні та сході – трохи вище, зокрема на 1–2 градуси. Експертка наголосила, не настільки, як зараз, тому що наразі десь на 6 градусів на півдні та сході вище за кліматичну норму – дуже високі ось ці значення температури. Додала, що вже буде згладжуватися цей процес:

"І загалом по жовтню, якщо говорити, то однаково навіть попри те, що перша декада в західних областях може виявитися трохи прохолодною, решту часу очікуємо, що буде або близько до норми, або на 1–1,5 градуса вище. Йдеться про середню місячну температуру".

Наталія Птуха зауважила, очікується, що в жовтні дощів буде більше, принаймні ніж у вересні, тому що той блокувальний антициклон зі сходу нарешті поступово втратив свою силу, а процеси в жовтні будуть мінливішими:

"Звісно, чергуватимуться дні як із сонцем, так і з хмарністю, а подекуди з дощами. Очікуємо, що все ж таки час від часу вже матимемо більше опадів".

За словами синоптикині, згідно з багаторічним аналізом, абсолютний максимум для жовтня становить +26+34 градуси. На високогір'ї Карпат +20+21 градус. Абсолютний мінімум температури, який фіксували коли-небудь у жовтні, від -4 до -16 градусів, тобто різний по території України. В північних, центральних, східних областях і в Карпатах навіть місцями -17-23 градуси:

"Жовтень – перехідний місяць. Тут може бути як +30 градусів у деякі дні, так і -20 градусів. Переважно, якщо це -20 градусів, то, можливо, це більше гір стосувалося або північного сходу. Це дуже короткотривалі процеси".

Водночас Птуха наголосила, що наразі морозів в Україні ще не буде:

"Поки що у нас в умовах зміни клімату загалом усе частіше стає більше теплих днів. Звісно, є й винятки, як-от зараз по заходу, де буде трохи прохолодніше в першій декаді жовтня. Але решту часу очікуємо, що все ж температура буде близькою до норми й навіть трошки вищою".

Більше тепла та відсутність заморозків

До кінця року залишилося менше ста днів, тобто вже за два місяці настане зима, а над більшою частиною України панує літня погода. Синоптики констатують, що метеорологічне літо триває. Нагадаємо: літо закінчується, коли середньодобова температура стає нижчою +15 градусів протягом кількох діб поспіль, наразі ж вона значно вища. Та невдовзі температура має різко знизитися, настане справжня осінь, сказала керівниця відділу агрометеорології "Укргідрометцентру", кандидатка географічних наук Тетяна Адаменко:

"Погода в жовтні зазвичай контрастна і може змінюватися кілька разів на день. На переважній частині території відбувається стійкий перехід середньодобових температур через +5 градусів у бік зниження, аж до переходу через 0 градусів, настає час передзим'я. Лише в південних областях і на Закарпатті цей перехід відбувається у першій половині листопада. Все частіше останніми роками в жовтні переважає тепла погода, як, наприклад, 2015-го, коли перша половина жовтня була майже по-літньому теплою – температура повітря сягала +25 градусів. А в жовтні 1999 року в південних областях спостерігалася температура +29–34. Від 14 до 17 жовтня небо проясниться, настане коротке "бабине літо", яке правильніше називати золотою осінню, адже навіть удень буде не тепліше за 11–13 градусів. Закінчиться місяць зниженням температури до +7–9 градусів удень і до +4–​​​​​​​6 вночі та помірними дощами".

Магнітні бурі

Також не варто забувати і про магнітні бурі. За попередніми прогнозами вчених, цього тижня космічна погода балансуватиме між слабким і помірним рівнями геомагнітної напруженості. Дні зі слабким рівнем геомагнітної напру­женості прогнозують на 30 вересня, 1, 4, та 6 жовтня. Під час них особи з підвищеною чут­ливістю до впливу магнітосфери можуть потер­пати від посилення больових відчуттів у людей з хронічними захворюваннями, зниження працез­датності та продуктивності, від впливу на електронні пристрої та системи комунікації, підвищеної дратівливості та нервозності, зниження концен­трації уваги. Помірного рівня геомагнітної напруженос­ті, як передбачають вчені, варто очікувати 2, 3 і 5 жовтня. У ці дні особи, чутливі до впливу магні­тосфери, можуть відчувати розлади рівноваги та координації рухів, можливі ефекти впливу на ре­продуктивну систему, підвищена дратівливість і нервозність, зниження концентрації уваги.

Поради лікарів

Щоб убезпечити здоров’я і самопочуття від впливу геомагнітних перепадів, більше гуляй­те на свіжому повітрі, вживайте достатньо води, відмовтеся від шкідливої їжі та напоїв, намагай­теся не перевтомлюватися й уникати стресів, тримайте під рукою необхідні ліки та стежте за своїм артеріальним тиском. Якщо ж відчуваєте посилене нездужання – звертайтеся до лікаря.

Тим часом синоптик Ігор Кібальчич зазначив, що в перші дні жовтня на більшій частині території України збережеться аномально тепла погода, а у третій декаді місяця місцями очікується сніг.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація