В ЄС назрівають скандали через постачання Україні зброї: болгари відмовчуються, естонці ж коментують

В ЄС назрівають скандали через постачання Україні зброї: болгари відмовчуються, естонці ж коментують

В ЄС назрівають скандали через постачання Україні зброї: болгари відмовчуються, естонці ж коментують

Фото: Олексій Резніков / Facebook

Впливові видання повідомляють деталі того, що може залишатися "за лаштунками", посилаючись на свої джерела.

Україні можуть передавати боєприпаси країни, які привселюдно заперечують свою готовність це робити. Виданню Euractiv стало відомо про плани Болгарії озброювати Україну через посередників, а Politico пише, що Естонія, яка і придумала план відправити на фронт боєприпаси зі складів країн ЄС, натомість хоче закупити нові, зловживаючи загальним бюджетом. Про це виданню повідомили кілька джерел у дипломатичних колах ЄС, зазначає кореспондентка “Радіо Свобода” в Брюсселі Зоряна Степаненко для ТСН.

Європейські боєприпаси, які, як сподіваються в Києві, переламають хід війни, "розкроїли" Євросоюз на кілька таборів. Ті, які демонструють прагнення допомагати Україні, другі – помірнішу категорію, і треті - тих, хто не готовий "скидатися" своїми снарядами. Але як дізналися журналісти, публічні наміри постояти осторонь можуть і не відображати реальність.

Боєприпаси чекають на полі бою в Україні, через їх брак, казав Володимир Зеленський, і відкладається весняний контрнаступ. Відновлювати українські запаси за рахунок власних планують Норвегія та ще 18 країн-членів ЄС. “Високий представник ясно дав зрозуміти, що хоче бачити якомога ширшу участь. Тому що це на користь Європи. Це підтримка України, а також підтримка європейської безпеки та стабільності”, - каже представник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано.

Поза проєктом 10 країн ЄС, але якщо Литва та Польща регулярно постачають Україні зброю на двосторонній основі, то Угорщина відмовляється, бо, за словами її топдипломата, "хоче миру". Президент Болгарії днями оголосив, що заборонить навіть реекспорт болгарської зброї Україні. “Ми разом з Єврокомісією працюватимемо над збільшенням інвестицій, щоб ми могли поповнювати наші запаси та допомагати державам-членам ЄС та НАТО поповнювати власні. Але Болгарія не бере участі у спільних постачаннях снарядів Україні”, - заявив президент Болгарії Румен Радев.

Ця заява для багатьох стала додатковим приводом дорікнути Радеву у проросійськості, але видання Euractiv з'ясувало, що Болгарія, в розпорядженні якої є снаряди радянського зразка, може їх продати Україні через посередників під прикриттям власного переозброєння: отримають нові боєприпаси, старі ж віддадуть державному військовому заводу. Що з ними зроблять - нинішній міністр оборони не пояснив, але пояснив в інтерв'ю, яке цитує видання, колишній. “Це найбільше переозброєння болгарських сухопутних військ у новітній історії. Це величезна кількість боєприпасів - сотні тисяч. Відбувається величезне зростання цін на боєприпаси, і ВМЗ продаватиме ці боєприпаси через посередників до України. Це така кількість боєприпасів, яка може переламати хід війни на деяких напрямках на українському фронті”, - заявив ексміністр оборони Болгарії Бойко Ноєв.

Згідно з планом ЄС, Україна має отримати мільйон 155-міліметрових снарядів впродовж найближчих 12 місяців. Охочим віддавати свої належить компенсація з Європейського фонду миру. Така собі спільна "скарбничка" під ці потреби, котру, зокрема, країни ЄС наповнюють пропорційно своїм ВВП. Витратити ці кошти на боєприпаси для України, а потім - на загальні закупівлі власних - запропонувала свого часу Естонія. “Я дійсно щаслива, що, коли востаннє я зробила пропозицію щодо боєприпасів та загальних закупівель, за 5 тижнів ми дійшли згоди щодо цього”, - зазначала прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

Видання ж Politico дізналося про закулісні претензії до Естонії. Цитує джерела в дипломатичних колах ЄС, які стверджують: Таллінн серед столиць, які зловживають спільним фондом. З одного боку – максимально допомагає Україні, з іншого – віддає, як висловився в розмові з виданням один із дипломатів, "металолом", модернізуючи за рахунок ЄС таким чином власну армію. Інший неназваний дипломат навів і приклад: Естонія відправляє радянський ракетний комплекс "Стріла", а компенсацію запитує, виходячи з вартості сучасного "Стінгера". Але естонське Міноборони в коментарі “Радіо Свобода” спростувало цю інформацію. “Естонія ніколи не володіла "Стрілами" і не відправляла їх Україні, а також не володіла "Стінгерами" й не купувала їх. Естонія завжди говорила, що її військова допомога Україні розраховується на основі вартості відновлення, оскільки це сума інвестицій, які Естонія має зробити, щоб відновити пожертвувані потужності. І останнє, але не менш важливе: допомога Україні – це не змагання. Ставки набагато вищі – відбити агресію в Європі”, - йдеться в коментарі Міноборони Естонії.

Експерти, з якими поспілкувалися видання, не сумніваються: непорозуміння вдасться подолати. Найважливішим, кажуть, є сам факт: задля підтримки України ЄС, як блок, таки здатен на безпрецедентні рішення. “Вперше Європейський фонд миру дійсно служить цій меті, що ми фактично відшкодовуємо постачання Україні, яка потребує його. Є певні вибоїни на шляху, але не думаю, що процес, як такий, буде підірваний. Це більше стосується адміністративного правового механізму та координації між державами-членами й центром тут, у Брюсселі”, - заявив аналітик Асоціації з міжнародних питань Павел Гавлічек.

Коли, згідно з планом, на фронт поїдуть перші, такі дефіцитні там снаряди – поки невідомо. А щоб наростити їхнє виробництво в довгостроковій перспективі, Польща, наприклад, закликає закуповувати їх і за межами ЄС, адже треба, наполягають, тут і зараз.

Читайте також: 

Ядерні бомби РФ в Білорусі: українська розвідка та експерт прокоментували можливу загрозу

Мед та праця: 100-річний киянин розкрив секрет свого довголіття

Гуляють і влаштовують вечірки: що відомо про підлітків із Закарпаття, яких звинувачують у зґвалтуванні дівчинки

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація