Вбивства, замахи, різанина: звідки береться дитяча жорстокість і чи можна їй запобігти

Вбивства, замахи, різанина: звідки береться дитяча жорстокість і чи можна їй запобігти

Фото: УНІАН

За словами психологів, навіть у благополучних сім’ях можуть виростати неблагополучні діти.

Понад 4 тисячі злочинів, з яких трохи менше половини тяжкі та особливо тяжкі, за минулий рік вчинили тільки діти. Мова йде про вбивство, замах на вбивство, різанину і часто це стосується найближчих родичів - батьків.

Про те, звідки береться така дитяча жорстокість і чи можна їй запобігти - 22 березня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Подібних історій, на жаль, багато. Остання з них, коли 19-річний хлопець у Києві замовив товаришеві вбивство рідного батька. Юнак зайшов в оселю в елітному передмісті столиці та напав на господаря з ножем. Шансів вижити в 47-річного чоловіка не було. Обом молодикам уже обрали запобіжний захід - нині вони під вартою на 60 діб без права внесення застави. 

Ще одна моторошна історія набула розголосу рік тому, коли 15-річний підліток з Київщини з ножем накинувся на своїх рідних - тітку та братика. А потім приголомшив зізнанням: напав, бо не усвідомлював наслідків. Щиро каявся в скоєному та пояснив, що то був відчай.

А восени в столиці школяр зарізав батька, завдавши йому 7 ножових поранень. Чоловік помер на місці. Взявся за ножа, коли той погрожував дружині та донці пістолетом.

За вбивство названих батьків у колонії довічно сидить і наймолодша засуджена в Україні. Сніжана Круглякова. Відмінниця, переможниця олімпіад і студентка факультету психології. Рідного дядька та його дружину зарізала в Чернігові 2018 року. На суді розповідала – тато був п'яний. Кидався на маму. А вона начебто хотіла захистити. Але чому убила удвох – пояснити так і не змогла.

Убивства батьків або найближчих родичів і криміналісти, і психологи вважають найскладнішими і найнепередбачуванішими злочинами. У правовій системі США їм навіть дали окреме визначення - паррицид. Зустрічається він вкрай рідко - лише в одному відсотку від усіх вбивств. Але причини - дуже різноманітні. Тут може бути і домашнє насильство, і наркоманія, і булінг у школі або наявність вогнепальної зброї удома. Втім, найчастіше, будь яка з причин підкріплюється недостатньою увагою від батьків.

"Підліток знаходиться в основному в негативному стані духу, він менше спілкується, він менше ділиться, він рідше сміється, його нічого не може розвеселити, порадувати. Це означає, що щось в ньому зріє всередині. Як правило, хлопці втрачають в цей час зв'язок з батьками", - пояснює психолог.

А все довкола, пояснюють спеціалісти, бачать дуже полярним - або чорним або білим. Тому, як ніколи, важливо - згладити усі кути, зайвий раз підтримати і зрозуміти.

"Батькам важливо не вдаватися одразу до критики: мовляв - ти сам у всьому винен, тобі потрібно було бути розумнішим. Це те, що навпаки придушує цю агресію, всередині вона накопичується ще більше. І потім може виходити у проявах насилля", - застерігають експерти.

Новини України: чому діти вбивають власних батьків

Новини України: чому діти вбивають власних батьків

Втім, пояснюють, психіатри, існує ще одна - інколи недооцінена чи навіть прихована суспільством причина агресії.

За їхніми словами, навіть у благополучних сім’ях, навіть в зовсім благополучних сім'ях можуть виростати неблагополучні діти. І це не вина батьків, що недовиховали, недодали. Є такі розлади особистості, збудливого типу. 

Розлад особистості, який трапляється дуже рідко. З яким необхідно довго працювати. Інколи, навіть, коли дитина стає повнолітньою.

Експерти упевнені, що за умови, якщо такі люди потрапляють у благополучні родини, в школи, де немає булінгу чи в хороші компанії - тоді є більше шансів, що людина може не проявляти такі нелюдські вчинки. 

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація