Викурюють із затишних гніздечок: як ексчиновників виселяють із держдач після аудиту Зеленського

Викурюють із затишних гніздечок: як ексчиновників виселяють із держдач після аудиту Зеленського

ТСН побачила резиденції у Конча-Заспі, де мешкали високопосадовці та судді.

"Велике переселення", яке два тижні тому анонсував президент Володимир Зеленський, розпочалося. Із державних дач виселяють топчиновників часів Леоніда Кучми, Віктора Януковича і Петра Порошенка.

У якому стані залишили державне майно і хто ж тепер мешкатиме в розкішних апартаментах, йдеться 27 травня у сюжеті ТСН.19:30.

Височенні туї, гігантські ялинки і безупинний спів птахів — така атмосфера біля однієї з державних дач у передмісті столиці — в Конча-Заспі. Територія цього маєтку займає більш ніж півтора гектари землі. Тут є персональні сходи до води, фонтан із натурального каменю, чайний будиночок, власний спортивний майданчик.

У цій резиденції мешкав керівник військової розвідки Василь Бурба. Його ще у 2016 році на посаду призначив Петро Порошенко. Наприкінці лютого цього року з Конча-Заспи 43-річного Бурбу виселили зі скандалом.

Умови для життя тут більше ніж комфортні, щоправда, стиль на любителя. У кожній кімнаті масивні люстри та меблі, на стінах ліпнина з позолотою, на лампах — інвентарний номер, а поряд розкішний камін. У серванті стоїть антикварний старовинний сервіз, який також вважається державною власністю.

"Бурба не хотів виїжджати, звернувся до суду, як і всі, хто виїжджає звідси. Вони оскаржують, не втрачають надії повернути це майно", — зазначає директор будинку відпочинку "Конча-Заспа" Олександр Гурін.

ТСН намагалася зв'язатися з Василем Бурбою, однак після кількох дзвінків він вимкнув телефон.

Нині цей маєток стоїть без господаря. Але в планах заселити сюди та на інші державні дачі дипломатів, науковців і дітей-сиріт.

Анатолій Кінах — екссекретар РНБО, Володимир Литвин — колишній спікер Верховної Ради, Геннадій Зубко — віцепрем’єр часів Порошенка, Володимир Семиноженко — віцепрем’єр часів Кучми, Олександр Ільїн — директор департаменту корпорації "Богдан", Віктор Тополов — ексміністр вугільної промисловості часів Януковича. Два тижні тому після засідання РНБО президент Зеленський доручив провести аудит держдач і перевірити кожного орендаря.

Володимир Семиноженко тут прожив 20 років. Він жаліється, що в Конча-Заспі навмисно піднімають ціну на комуналку й оренду. Однак, скільки платить — не каже.

Після 15 років життя в Конча-Заспі спакував валізи тричі ексгенеральний прокурор Святослав Піскун. Із ним розірвали договір оренди. Каже, що у ремонт будинку вклав майже три мільйони гривень.

Рік тому на державну дачу, де колись мешкав Віктор Ющенко, переїхав із родиною і Володимир Зеленський. Бо проживання у власному будинку в Іванковичах створювало незручності для держохорони. В інтерв'ю Наталі Мосейчук дружина президента розповіла, що оздоблення будинку їх не влаштувало.

Здають в оренду в Конча-Заспі ще й квартири. Обдерті шпалери в кімнатах — у такому стані залишив одну з них син судді Конституційного суду Олександр Литвинов. У схожому пансіонаті мешкав із родиною ще один суддя Ігор Сліденко. Тепер замість нього тут живуть діти-сироти. Для них і матерів, які пережили насилля, виділили пансіонат у Конча-Заспі. Суддя довго не міг із цим змиритися.

Тепер віпмешканці чекають результатів аудиту і вірять, що їхнього прізвища не буде в списку на виселення.

Нагадаємо, що на засіданні РНБО президент Володимир Зеленський доручив провести аудит державних земель і будинків у Конча-Заспі та Пущі-Водиці, якими почала користуватися "низка незрозумілих осіб".

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація