Війна дала поштовх у розвитку міста: як змінилось Рені, від якого йде “дорога життя”

Дата публікації
Перегляди
3658
Час на прочитання
3 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Війна дала поштовх у розвитку міста: як змінилось Рені, від якого йде “дорога життя”

Потік настільки великий, що на Дунаї навіть з’явилися затори з суден.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії місто Рені на Одещині стало транзитним хабом усіх вантажів, що рухаються з Європи на південь України та у зворотному напрямку. Місцевий порт, який стояв занедбаним довгі роки, нині встановлює рекорди. До двадцяти тисяч місцевого населення додалися майже чотири тисячі вимушених переселенців, які втікали від війни і знайшли тут нову домівку, йдеться в ТСН.

Пані Оксана готує національне молдавське блюдо "Гозлумелі", яким у лютому 2022 року пригощали українців, які, тікаючи від війни, опинялися в довгих чергах на кордоні. До смаку воно стало і вимушеним переселенцям, розповідає господиня. Її місто, розповідає пані Оксана, дуже змінилося за цей рік. В багатьох сім’ях є ті, хто зараз на передовій. Її двоюрідний брат - льотчик - загинув у перші дні повномасштабного вторгнення. Але, каже, як не дивно, з війною до містечка наче влилися нові сили. “У людей не було тут роботи, у нас були тільки підприємці, магазини, ринок, і як не дивно, через цю біду в нашому місті у людей з'явилася робота”, - каже жінка.

Рені стало справжнім транзитним хабом. Тисячі вантажівок йдуть до його порту, який теж почав стрімко розвиватися. В місті збільшилося населення, з’явилися двогодинні затори. Врешті довелося міняти всю комунальну систему. “У нас на місто був один сміттєвоз, справлялися якось, а тут такий обсяг. Потім почався вал фур, до п'яти тисяч фур, ніхто не був готовий - ні поліція, ні ми, знову ж таки, починали вчитися”, - каже міський голова Ігор Плєхов.

Нині морський порт Рені переробляє вантажів ушестеро більше, ніж у довоєнний час. Фури стали чи не головною проблемою  міста - щоб вони не скупчувалися, довелося пришвидшувати роботу порту. “Ми дуже спростили процедуру заїзду фур. Агенти, експедитори надають нам листи, списки, й автівки заїжджають автоматично, а до цього кожен водій повинен був занести там у паперовому вигляді всі документи”, - пояснює заступник голови АМПУ Дмитро Барінов.

Проте потік настільки великий, що на Дунаї навіть з’явилися затори з суден, тож разом з Єврокомісією та сусідньою Румунією в Рені нині працюють над прискоренням проходу суховантажів.

Оновлюють Рені й переселенці, через яких його населення збільшилося на 20%. В середмісті з’явилися нові кав’ярні, а в готелях майже не буває вільних місць. Люди, які знайшли тут нове життя, зі здивуванням відкривають Бессарабію. Аби допомогти їм, у краєзнавчому музеї терміново закінчили довготривалий ремонт.

Та мрія місцевих, щоб і давні жителі Рені, і нові якнайшвидше зібралися разом за переможним столом. “Неважливо, що буде на столі, важливо, хто буде. У кожного, хто, де воює і чим займаються для країни. Ми живемо з надією, що ми переможемо і що у нас настане мир, і все буде у нас добре”, - каже пані Оксана.

Порт стояв занедбаним роками, а тепер встановлює рекорди: як війна змінила життя міста Рені

Порт стояв занедбаним роками, а тепер встановлює рекорди: як війна змінила життя міста Рені

Читайте також:

Вже майже рік без світла і води: мешканці зруйнованої Любимівки повертаються додому

На Прикарпатті обладнали школи захисним устаткуванням за ізраїльськими прикладом і дозволили офлайн-навчання

“Дупа світу”: місцеві у Бахмуті нарікають на життя, а на позиціях один боєць може тримати навалу ворога

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація