Вода у Каховському водосховищі впала до "мертвої точки": що буде з реакторами ЗАЕС

Вода у Каховському водосховищі впала до "мертвої точки": що буде з реакторами ЗАЕС

Чи є загроза для ЗАЕС після підриву Каховської ГЕС / Фото: Енергоатом

Зараз, коли енергоблоки не працюють води для ЗАЕС вистачить з власних ресурсів.

Внаслідок підриву на Каховській ГЕС рівень води у водосховищі впав, після чого більше не можна робити водозабір для Запорізької АЕС.

Що робити, якщо рівень води в охолоджуваному резервуарі буде падати, чи є загроза для ЗАЕС, розповів директор "Енергоатому" Петро Котін в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Котін запевнив, що на ЗАЕС передбачена ситуація, що з будь-яких причин може знижуватися рівень у Каховському водосховищі, навіть до повного його обезводнювання. В цьому випадку на Запорізькій АЕС є ставок-охолоджувач. Зараз на станції енергоблоки не працюють. Тому цей режим, коли блоки не працюють, може тривати роками без якихось наслідків.

"Але потенційна загроза є. По-перше, ми не можемо включити блоки. Коли ми отримаємо контроль над станцією, ми не зможемо в таких умовах включити блоки. Потрібно буде знайти джерело підживлення. Тому що при працюючому енергоблоці буде випаровування з цього ставка і тоді протягом одного місяця треба буде поновлювати рівень води. А для цього потрібне джерело води.

Зараз, якщо буде втрата води саме у цьому ставку, тоді це вже буде небезпечна ситуація. Є заходи, що робити у такому випадку. Один із них – підключення мобільних насосних установок, яких було у достатній кількості на ЗАЕС. Але знову ж таки – потрібно знайти джерело води. Можуть використовуватися і свердловини для води", – каже директор "Енергоатому".

Раніше повідомлялося, що рівень води в Каховському водосховищі сягнув 12,5 метра. Це нижче "мертвої" точки 12,7 метра, коли вже не можна робити водозабір для ЗАЕС. Одна половина Каховської станції вже повністю під водою.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація