"Вони не раби, вони нікому нічого не зобов’язані": батько понад рік не пускає дітей до школи та годує бур'янами

"Вони не раби, вони нікому нічого не зобов’язані": батько понад рік не пускає дітей до школи та годує бур'янами

Фото: Associated Press

Родина  усамітнилася у невеличкому гірському селі.

Суд на Буковині оштрафував батька, який не пускає дітей до школи. Понад рік четверо його дітей не з'являлися в навчальному закладі, бо батько переконаний - школа негативно впливає на їхній розвиток.

Про це 15 листопада йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Вони не раби, вони нікому нічого не зобов’язані", - так Дмитро Поп’юк, батько чотирьох дітей, пояснює судді, чому  не пускає малих до школи.

Ще півтора роки тому, розповідає голова Конятинської громади, ця родина не привертала уваги. Батько викладав фізкультуру в школі, а діти вчилися у цьому ж закладі. Але раптом все змінилося.

"Їм здалось, що вони хочуть більше усамітнитись від суспільства, що освіта їх не задовольняє", - каже Олексій Скрипчук.

І родина переїхала до гірського села, куди навіть машиною доїхати складно. Дітей - учнів 3, 7, 9 та 11 класів – перевели  на домашню форму навчання. І хоча вони все одно мали приходити до школи здавати контрольні, там практично не з'являлися.  Врешті, старший син не зміг закінчити 11 клас і чиновники подали до суду.

"Там авторитарний спосіб виховання. Те, що батько сказав – діти виконують", - зазначають у соцслужбі.

"В школі формують не природну людину, а соціальну.  Жодні діти соціальні не мають можливості знати садівництво, землеробство, як мої діти", - пояснює сам багатодітний батько.

Новини Буковини: суд оштрафував батька, який не пускає дітей до школи

Новини Буковини: суд оштрафував батька, який не пускає дітей до школи

В тому, що старший син не отримав атестат, біди чоловік не бачить. Та й молодшого збирається навчити лише найнеобхіднішому -  писати й рахувати.

"Ми даємо йому можливість вільно вивчати. Вільно – це означає, що, якщо він має бажання  - він вчить", - каже чоловік.

І хоч Дмитро впевнений, що на правильному шляху, у селі дітей жаліють.

"Бур'янами годують, яблуками, гарбузами. Продуктів взагалі ніяких не купують. М'ясо не їдять, молочне не їдять, а літом збирають квіти та їдять", - розповідає житель села Петро Пелепко.

Батьки ніде не працюють. Від допомоги на дітей відмовилися, бо, мовляв, вистачає і того, що вирощують самі. До народних методів та рослинної іжі родина, розповідають односельці, вдалася після народження сина з важкою генетичною хворобою. Батькам здалося, що лікування травами хлопцеві допомагає, але він помер за кілька місяців після переїзду до цього села.

Зрештою, після того, як суд оштрафував Дмитра на 850 гривень і пригрозив позбавити батьківських прав, чоловік таки пообіцяв відпустити дітей до Самаківської школи. В закладі запевняють, що прийняти нових учнів готові. Намагалися привернути їх і раніше, але батько  не дозволяв.

Вчитимуться діти на домашній формі, а до школи ходитимуть з батьком. Але попри це в закладі сподіваються все ж допомогти меншим отримати освіту, а старшому - атестат. Якщо ж не вийде - звертатимуться за допомогою до соцслужб.

Нагадаємо:

  • У Житомирі розшукують жінку, яка залишила малих дітей без їжі та догляду. 4-річна дівчинка та її старший 8-річний братик більше доби просиділи в замкненій квартирі. Про те, що малі вдома самі, служба в справах дітей дізналася від їхньої матері. Вона подзвонила й сказала, що ще кілька днів не збирається повертатися додому.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація