Кореспондент ТСН разом з поліцією перевірив, чи порушують карантинні обмеження нічні клуби.
Карантинний Київ відкриває для COVID-хворих пологові і дитячі лікарні. Мер столиці закликає уряд запровадити загальнонаціональний локдаун, а в нічних клубах і ресторанах триває активня тусня за секретним записом.
Хто їх зупинить, намагався зрозуміти кореспондент ТСН, походивши туди із поліцією, і без неї - йдеться 11 квітня в сюжеті ТСН.Тиждень.
Вранці в Києві навколо — ні душі. Воно й не дивно, начебто. Ранній ранок, ще й суворий локдаун. Але ще якихось дві-три години тому, якщо знати де і як шукати була гучна вечірка в нічному клубі. Геть усі, "тусовщики" тут — порушники для поліції і переносники вірусу для лікарів.
У столиці десь місцями ніби посварилися зі здоровим глуздом. В одній частині Києва лікарі просто криком кричать: як багато хворих на COVID-19 і що нових пацієнтів навіть нікуди покласти. Тим часом в інших місцях Києва, кажуть інформатори, десятки закладів відпочинку і сотні їхніх відвідувачів смачно ігнорують локдаун.
Кілька ночей поспіль кореспонденти ТСН стежили за карантинним Києвом. І самотужки, і з поліцією та інспекторами Держпродспоживслужби. Штрафи, здається, нікого не лякають.
Для відпочивальників-порушників — це до 255 гривень. І до 170 тисяч грн — для закладу, що впустив до себе людей. Та схоже, для поціновувачів нічного життя локдаун став не стільки перешкодою, скільки додатковою розвагою. Кудись проникнути можна, якщо пройдеш шпигунський квест. А кудись — просто завівши знайомство з охоронцем.
Ось заклад, що славиться "східною гостинністю". Ресторан, в якого сусіди — прокуратура, а за рогом — суд і ціла Рада нацбезпеки та оборони. Гостей тут ласкаво впускають через чорний хід, що веде до кухні. Далі — зала, де уже відпочивають компанії. На вільних столиках — таблички, що "заброньовано".
Вочевидь, у цей вечір п'ятниці тут буде людно і безтурботно. Настільки, що офіціанти уже обслуговують без масок. А щоб "не палитися", розрахунок або готівкою, або напряму на банківську карточку. Насправді "шифруються" тут максимально. І якщо не знати, що ресторан успішно собі працює всередині — з вулиці цього так і не зрозумієш. І навіть якщо "злити" дані поліції, найпевніше, копи впіймають облизня. Як от тут. Щойно патруль запримітив відвідувачів усередині — там миттю гасне світло і кудись "зникають" люди.
"Поліція зробила маленьку спецоперацію, заблокувала всі виходи і все ж за фактом склали протокол про порушення. І обіцяють, що спокою цьому місцю вже не дадуть.
Паралельно з поліцією лихоманять порушників інспектори Держпродспоживслужби. В одному закладі адміністрація просить їх зрозуміти і пробачити, а іншому - каятися не збираються., мовляв, це — не те, що ви подумали.
"Ні, ми не працюємо. Люди сидять в приміщенні. Це не люди, це наш персонал, волонтери", - виправдовується один з адміністраторів.
На таких спритників-адміністраторів чекає серйозний штраф. Але відвідувачам — хіба що "кивання пальцем". Карати їх у Держпродспоживслужбі повноважень немає.
Тим часом поліція вдосконалює подібні перевірки, а на один з рейдів взяли і нас. 170 тисяч гривень — це максимальний штраф за роботу в локдаун. Саме тому за мить атмосфера тут пригасне. Сюди, вже некриючись, заходять копи і беруться штрафувати всіх і кожного. Додаткові сили "червоних беретів" блокують вихід.
Та от справжня неконтрольована "чума", кажуть і копи, і лікарі, — це нічні підпільні дискотеки. Вони глибоко "законспіровані" від сторонніх. І, здебільшого, проходять у тісних підвалах, де нічим дихатиі просто рай для вірусу... На одну з таких таємних "тусингів" вдалося проникнути моїм колегам. І хоч поліцію сюди викликали, самі копи всередину потрапити не змогли. Вриватися не мають прав. А впускати їх - ніхто не збирався.
Хлопець, що назвався адміністратором, довго і навідріз відмомлявся "здавати" таємничий підвал. Схоже, це був продуманий маневр. Поки поліція була прикута до чорного входу з впійманим працівником, з головного — нічні "тусовщики"миттю чкурнули . Працівниками діватися нікуди. На хлопців чекає вже не перший протокол і десятки тисяч штрафу. Але тут, як і в інших "викритих" закладах, пояснюють: хочуть заробляти, а не виживати.
Все має вигляд, що столичний локдаун породжує нову індустрію відпочинку — підпільну. Де все працює. Просто за своїми правилами. Правова база теж напрацьовується. От наприклад в Тернополі суд відмовився штрафувати ресторан за порушення карантинних обмежень. Мовляв, локдаун-локдауном, а вільна підриємницька діяльність гарантова Законами і Конституцією. Тож, далі буде... І нові підпільні вечірки. І, схоже, переповнені лікарняні палати теж.
Автори: Андрій Орляк, Валерія Ковалінська, Дмитро Фурдак