Як на єдиній в Арабських Еміратах фермі вирощують перлини

Як на єдиній в Арабських Еміратах фермі вирощують перлини

Фото: pixabay.com

За перлами в Еміратах полювали сотні років.

Сезон полювання на перлини. Саме в травні на Аравійському узбережжі тисячі пірнальників вирушали в море, щоби шукати перли. На глибину до 30-ти метрів вони занурювалися без жодного обладнання. Проте лише одна на сотню мушель мала перлину.

Про те, як у сучасних умовах культивують перли, який шанс дістати з морського дна справжню перлину та чому ловці за ними полишали кар'єру вже в 35-ть - 26 травня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Шлях на єдину в Арабських Еміратах ферму, де вирощують перлини, це ще й прогулянка автентичним човном Перською затокою. Неймовірні краєвиди: пустеля, гори та мангрові зарості просто посеред затоки.

За перлами в Еміратах полювали сотні років. Це був основний промисел до відкриття нафтових родовищ. На човнах пірнальники вирушали в море. Сезон стартував саме в травні й закінчувався восени. Увесь цей час дайвери не поверталися на берег.

Плавучий будинок - ферма, де нині культивують перлини, розташований поруч плантації з устрицями. Для туристів тут проводять екскурсії. Екскурсовод Обед розказує, як пірнальники діставали мушлі, ще до створення аквалангів. 

Опуститися на морське дно ловцям за перлинами допомагав камінь. Його чіпляли на ногу, він тягнув дайвера на глибину. Занурювалися на 30-ть метрів. Без кисню могли бути до трьох хвилин. Займатися пошуком перлів починали з 15-ти років. Але вже до 35-ти більшість пірнальників кидали такі заробітки, бо сліпли.

"Тоді не було жодного захисту, під водою вони закривали одне око, інше було відкрите, і потім міняли по черзі. Бо солона вода сильно виїдала очі. Інколи вже в 19-ть років саме через це пірнальники втрачали зір", - розповідає екскурсовод. 

За добу занурювалися до двохсот разів. Але шанси знайти перлину були мізерні. Із тисячі мушель лише 10-ть мали перлину. 

2005-го онук останнього дайвера тут почав культивувати перлини. У сітках під водою мушлі ростуть 9-ть місяців, потім їх перекладають у темний ящик.

Новини світу: ТСН побувала на єдиній в Арабських Еміратах фермі, де вирощують перлини

Новини світу: ТСН побувала на єдиній в Арабських Еміратах фермі, де вирощують перлини

"Це - як анестезія перед операцією. М'язи устриць дуже міцні, якщо їх відкрити швидко – їх можна вбити, тому ми тримаємо їх у темряві й вони привідкриваються самостійно і тоді ми підсаджуємо кульки", - розповідає він. 

Вартість перлини залежить від кольору, форми та розміру. Найбільші тут - 11-ть міліметрів. За одиницю правлять 310 доларів.

Є і тасбіх - або мусульманські чотки - коштують 65-ть тисяч доларів. Таких лише три в Арабських Еміратах, дві інші - в королівських родинах. Прикрасу тут можна підібрати і для себе.

Найдешевша прикраса, яку вдалося знайти - сережки за 520 доларів, і чому - бо перлина трішки бракована. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація