"Якщо не повернуть дитину – повішусь": втікачка, яка мешкала з немовлям у погребі на Печерську, розповіла свою історію (фото)

"Якщо не повернуть дитину – повішусь": втікачка, яка мешкала з немовлям у погребі на Печерську, розповіла свою історію (фото)

Колаж. Жінка в землянці на столичному Печерську

Жінка розповіла про те, як опинилася з малюком у землянці елітного району столиці.

Стали відомі нові подробиці гучної історії, яка сталася в Києві за участі жінки, котра мешкала в землянці разом із 5-місячним хлопчиком. Нагадаємо, коли соцслужбам і поліції столиці стало відомо про те, що в недобудові мешкає жінка з малюком, вони приїхали з’ясувати подробиці, після чого хлопчик був переданий під нагляд лікарів.

Антоніна зі своїм малюком. Фото: Центр соцслужб Печерського району Києва

Журналіст ТСН.ua розшукав це приміщення та поспілкувався з матір’ю малюка. Як виявилося, жінка мешкала в землянці, яка колись була зроблена мешканцями сусіднього будинку як погріб у величезному пагорбі за гуртожитком на вулиці Бойчука. Поряд із землянкою журналіст ТСН.ua нарахував ще кілька входів у пагорб.

Землянка на Печерську в Києві. Фото: центр соцслужб Печерського району Києва

"Тут, поруч із нами на вулиці Бойчука, живуть безхатьки, але їх я не назвала б якимись асоціальними. Зранку вони йдуть десь працювати, ввечері повертаються. На мій погляд, навіть модно вдягаються. До речі, вони тут усі перевірені - після повномасштабного вторгнення Росії в Україну сюди приїхали військові та з’ясовували, хто тут живе. Ця жінка з дитиною тут з’явилася недавно", - розповіла нам місцева пенсіонерка, мешканка сусіднього будинку.

Коли журналіст ТСН.ua підійшов до землянки, виявилося, що вона замаскована зеленою сіткою, за якою розташовані невеличкі двері. На гачках всередині були розвішані пакети, в кутку була конструкція, яка виконувала функцію ліжка, поруч - кілька полиць із посудом, над імпровізованим ліжком висів рюкзак. На самому ж ліжку спала жінка.

Землянка на Печерську

Вона прокинулася не одразу, а лише після того, як почула, що її голосно гукають, взяла цигарку та погодилася розповісти про те, чому опинилася в таких умовах із дитиною.

Поруч з помешканням

"Мене звати Антоніна Пашковська, мені 36 років. Я родом із Кривого Рогу, в мене загалом три дитини. Старшій доньці, Віолеті, вже 13-й рік, вона мешкає зі своїм татом за кордоном, він далекобійник, тому забрав її з собою після повномасштабного вторгнення росіян. Середньому синові, Кирилу, зараз 6 років. Коли йому було 2 роки, то в мене його забрала моя мачуха та віддала своїй доньці, яка не може мати дітей. Сама я з дитячого будинку, мене взяли на виховання, коли мені було 2 роки. Потім мене вигнали з дому, мачуха сказала, щоб я не поверталася. Найменшому, Сашкові, 5 місяців. Я його народила в Києві 10 жовтня, але не тут, а в пологовому будинку. Після пологів так сталося, що мене відправили в Полтаву, в будинок матері та дитини. Але звідти я втекла, тому що там, як у концтаборі. Тут я перебуваю близько тижня, а загалом в Києві - близько 7 років", - стверджує Антоніна.

За її словами, для того, щоб повернути дитину собі, напевно, треба знайти роботу й житло.

"Якщо мені дитину не повернуть, то скажу чесно - я піду здьорнусь, повішусь", - сказала Антоніна та заплакала.

Але водночас погодилася, що умови в землянці, де немає жодних комунікацій, є небезпечними для перебування малюка. До цього додала, що приміщення опалюється.

"Є буржуйка, ми її топимо дровами, які збираємо поруч. Батько дитини працює, купував і памперси, і дитяче харчування. Мені приносили гарячу воду, на ній я готувала дитячу суміш. Дитина вже вміє сидіти, може їсти з ложечки", - додала Антоніна.

Резюмуючи, жінка, використовуючи нецензурні слова на адресу соцслужб, повідомила, що від дитини не має наміру відмовлятися. "Мені сказали шукати роботу. Я хочу, щоб мені повернули дитину!" - каже вона.

"До дитини неможливо було підійти через запах"

Як з’ясувалося, не все так однозначно в цій ситуації. І в поліції, і в центрі соцслужб Печерського району Києва наголошують, що хлопчика врятували від небезпеки, в якій він перебував, тому щиро дивуються тим коментарям, які з’являються в соцмережах на захист жінки.

"Слава Богу, що ця дитина залишилася живою і що не було морозів. Нам вчасно повідомили про цей випадок. Від дитини було чутно такий запах, що не можно було підійти. На даний час дитина знаходиться в лікарні на обстеженні. Мати написала відмову, має право протягом двох місяців звернутися до служби у справах дітей щодо поновлення батьківських прав. Якщо протягом 2-3 місяців не звертається, то відбувається суд і її можуть позбавити батьківських прав. Після цього дитина вже зі статусом позбавленої батьківського піклування може бути усиновлена або взята під опіку", - розповіла нам заступниця директора центру соцслужб Печерського району Києва Ніна Довгуша.

5-місячного Сашка оглядають лікарі. Фото: Центр соцслужб Печерського району Києва

За її словами, за попередніми висновками медиків, у дитини є проблеми зі здоров’ям.

Крім цього, в центрі соцслужб Печерського району Києва додали: "Жінка йшла на контакт, розповіла про свою історію, розповіла, що втекла з реабілітаційного центру з Полтавської області тому, що там режим, правила внутрішнього розпорядку, є обов’язки у кожного члена колективу, можна було користуватися мобільним телефоном лише у відведені години. Зі слів жінки, фахівці центру допомогли оформити новонародженому синові свідоцтво про народження, декларацію з педіатром, обстежили його. За спостереженням фахівців, немовля (в землянці – Ред.) було не доглянуте належним чином, дитина жила в повній антисанітарії, мати його не мила, а протирала вологими серветками. Жінка розповіла, що годувала сина дитячими кашками, коли вона знаходила кип’ячену воду, яку приносили люди. Під час тривалого спілкування з жінкою і пошуку шляхів вирішення її проблем вона сама сказала про те, що не хоче і не може далі виховувати сина. Через деякий час вона сказала: "Напевно, так буде краще для сина", і написала заяву про відмову від дитини на начальника районного відділу поліції та начальника служби у справах дітей та сім’ї Печерської районної в місті Києві державної адміністрації".

Крім цього, посадовці кажуть, що у жінки є проблеми зі здоров'ям через небайдужість до алкоголю та наркотиків, але сама жінка це спростовує. "Лише палю цигарки", - каже вона.

Нагадаємо, нещодавно поліція Голосіївського району Києва повідомила, як вдалося врятувати новонароджену дитину з захаращеної до стелі квартири, де мешкали зграї тарганів.

Читайте також: 

      

Повʼязані теми:

Наступна публікація