Євросоюз планує відчинити туристам двері: які правила в’їзду введуть для українців

Євросоюз планує відчинити туристам двері: які правила в’їзду введуть для українців

Фото: Getty Images

Європа пускатиме щеплених, але не будь-якою вакциною.

Україна подолала третю хвилю захворюваності на коронавірус. Таку втішну новину повідомив цього тижня міністр охорони здоров'я Степанов. Але вірус нікуди не зник. І вакцинація лишається поки що єдиним захистом від хвороби.

На які небувалі кроки йдуть компанії, аби щепити якомога більше людей по всій планеті та чи пустить Європа наших туристів до себе влітку, йдеться 9 травня в сюжеті ТСН.Тиждень.

"Історичне рішення" та "знаменний момент" у боротьбі з пандемією — так у ВООЗ відреагували на рішення Сполучених Штатів відмовитися від патентів на вакцини проти COVID-19 на період пандемії. Вслід за Америкою таке рішення підтримали і в Євросоюзі.

У період глобальної нестачі вакцин таке рішення, на думку ВООЗ, дозволить більшій кількості виробників на всій планеті виготовляти препарати від коронавірусу. Відповідно, більше, а головне швидше щепити людей.

Однак деякі виробники препаратів, зокрема компанія Moderna,  зазначає, що  таке рішення не допоможе  біднішим країнам виготовляти вакцини через складність виробництва. Moderna відмовилася від своїх патентних прав ще у жовтні. І каже, що досі немає компаній, здатних швидко зробити аналогічну вакцину і отримати на неї дозвіл.

А ось Німеччина взагалі відкидає таку ідею. Там вважають, що глобальна нестача вакцин пов'язана не з чиновницькими папірцями, а з самою спроможністю інших країн  випускати цей надзвичайно високотехнологічний препарат .

Новини тижня: на що йдуть компанії, аби поширити вакцинацію і чи пустить Європа українців улітку

Новини тижня: на що йдуть компанії, аби поширити вакцинацію і чи пустить Європа українців улітку

Євросоюз вже планує відчинити туристам двері. Щоправда, для в’їзду Брюссель пропонує два варіанти.

Перший — це дозвіл на в’їзд із тих країн, де рівень захворюваності на COVID-19 відносно невисокий, до 100 нових випадків на 100 тисяч населення за останні 14 днів. І при цьому, щоб  позитивна частка тестувань не перевищувала 4%.

Для України, здається, такий сценарій нереальний. Адже у нас в середньому 400 випадків на 100 тисяч населення. Учетверо більше, ніж заявлено в ЄС.

Другий сценарій — більш реальний. Це вакцинація. Європа пускатиме щеплених, але не будь-якою вакциною.

ЄС умовно ділить їх на три групи. 

  • Вакцини, що схвалені для застосування в ЄС. Це Pfizer і корейська AstraZeneca.
  • Ті, що схвалив ВООЗ, але не мають окремого допуску в ЄС. Це індійська AstraZeneca. А китайську Sinovac мають схвалити в травні. 

Всі інші вакцини не братимуть до уваги. Серед них — російський "Спутник".

А щоб довести, що ви маєте дві дози будь-якої вакцини, маєте пред’явити якийсь документ. Його якраз і розробляють в ЄС. Поки що відомо одне, він точно матиме QR-код, який вестиме до бази даних вакцинації та дозволить прикордоннику перевірити, чи справді турист отримав обидві дози вакцини і коли саме.

Україна погодить з ЄС будь-який варіант сертифікату, заявили у МОЗ. Тим паче, що переговори з Європою і окремими країнами ЄС ведеться від початку цієї ідеї.

А от головна перепустка до ЄС, вакцинація, поки що не вражає. Загалом, від 24 лютого, в Україні щепили 1-ю дозою понад 862 тисячі осіб. Другою — 446 людини.

Нагадаємо, що до України прибула нова партія вакцини CoronaVac.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація