З Каховського водосховища вода пішла на 500 метрів: у навколишніх селах висихають криниці

З Каховського водосховища вода пішла на 500 метрів: у навколишніх селах висихають криниці

Каховське водосховище міліє

Селянам уже нічим напувати худобу та поливати засіяні поля.

На Дніпропетровщині Каховське водосховище стрімко міліє, подекуди вода відійшла на 500 метрів. Тут загинуло зо тридцять тисяч карасів, цей екоцид уже розслідує прокуратура. Понад вісімсот п’ятдесят кілограмів загиблої риби вже прибрали, йдеться в ТСН.

На дні знайшли чимало боєприпасів. Людей закликають не виходити на прогулянки по дну, що став суходолом. Біля села Покровське оголився фундамент старої церкви, а поруч із ним - старе кладовище, затоплене після появи Каховського водосховища. Люди знаходять людські рештки.

Через стрімке зниження рівня води в містах Покров, Марганець та частково громадах припинено водопостачання. В самому Нікополі вода є, хоча і зі зниженим тиском. Жителів закликають максимально економно її використовувати. Категорично заборонено поливати клумби та городи.

У Криворізькому районі ситуація теж напружена, там організували підвоз води до пунктів, де вона зникла. Загалом Дніпропетровщина з держбюджету отримала майже 160 мільйонів гривень для забезпечення людей питною водою.

“Наслідки катастрофічні. Ви бачите візуально, наскільки впав рівень води. Перш за все забор питної води з водосховища йде на Криворізький район. І 70 відсотків забору йде з Каховського водосховища”, - пояснює голова Криворізької РВА Євген Ситниченко.

Без води - село Мар’янське на Дніпропетровщині. Альона Сердюк та її четверо дітей й онуки втекли сюди з окупованого села Херсонщини. Придбали хату, висадили город, а поливати його нічим. Запаслися водою з колодязя хіба для нагальних потреб. Сподіваються, розтягнуть на місяць. “Миємося, їсти готуємо, перемо, тому що в крані нема води. А вже пити - з магазина купуємо”, - каже жінка.

Чим поїти свійських тварин - ще одна біда. Від води залежить усе її велике господарство - Юлія Плетінь бідкається, як тепер прогодувати родину. “Там, де був водопій для корів, його вже немає. Де ж її накупишся? Для цього треба кошти, а зараз багато хто залишився без роботи. Ось - ми із заробітків ідемо”, - каже мешканка села.

Це справжнє полуничне царство - в селі гектари полуниці. Люди вирощують її на продаж, звідси ягоди розвозять чи не по всій країні. “Ягода, земля корме людину. Вона її виростила, вона отримає гроші і буде платити податки, далі щось робити. Не буде води - буде велике горе”, - кажуть місцеві.

В селі нині понад три тисячі мешканців, і майже всі вони заробляють саме на вирощуванні та збиранні городини, без поливу не обійтися. “Наш край дуже славиться фруктами, виноградниками, розведенням полуниці надзвичайно - все це пов’язано з поливом, зрошенням. Зникне вода, в селі буде надзвичайно складно виживати і вирощувати”, - переконує староста села Віктор Недря.

Воду для жителів доправлятимуть водовозками. Голова громади вже звернувся по допомогу й до міжнародних організацій, бо ж вода вже зникає з колодязів та неглибоких свердловин. “Ці скважини дуже складні по виконанню, тому зараз будемо шукати експертів, які зможуть дати нам відповідь, чи буде можливість знайти цю артезіанську воду”, - зазначає голова Зеленодольської громади Дмитро Невеселий.

У сільській крамниці ажіотажу нема. Кажуть, питної води на продаж достатньо. Водночас місцева влада каже, роботи з відновлення водопостачання розпочалися. Деталі не розголошують з міркувань безпеки. “Все залежить, наскільки впаде рівень води. Щодо часу вирішення цих питань, також це залежить від рівня води, але вихід із цієї ситуації є, він напрацьований, і він не один”, - переконує голова Криворізької РВА Євген Ситниченко.

Нині шість громад Криворізького району - а це шістдесят тисяч людей - отримують воду за графіком. Кривий Ріг, що також брав воду з Каховського водосховища, економить, але про припинення водопостачання нині не йдеться.

Читайте також:

Викинути Росію з ООН та накласти санкції на "Росатом": звернення ВР до ООН та світу

Чорний дим підіймається над Бучею: що горить під Києвом

Що буде з курсом валют до кінця 2023 року: економіст дав прогноз

Повʼязані теми:

Наступна публікація