Загострення на Близькому Сході: що стало новою причиною конфлікту між Ізраїлем і Палестиною

Загострення на Близькому Сході: що стало новою причиною конфлікту між Ізраїлем і Палестиною

Фото: Associated Press

Через ситуацію на Близькому Сході Радбез ООН провів негайне засідання.

Минулої ночі на Близькому Сході поновилися ракетні обстріли між ізраїльською та палестинською стороною. У результаті атак вже є загиблі. Напередодні в регіоні відбулися також масштабні сутички, постраждали кілька сотень осіб.

Що стало причиною розбрату, розповіли у сюжеті ТСН.Ранок 11 травня.

Про ракетну атаку ізраїльтян сповістила гучна сирена. Поліція закликала усіх ховатися в укриття. На кадрах, що з'явилися у Мережі, добре видно, як швидко порожніє площа біля Стіни плачу після оголошення про евакуацію.

Ракети одна за одною летіли у бік Східного Єрусалиму. Але ізраїльска армія встигла їх перехопити, а також завдати удару у відповідь по об'єктах угрупування ХАМАС. У результаті атаки у відповідь загинуло близько двох десятків осіб, серед яких є діти - так повідомили про свої втрати палестинські представники. В ескалації конфлікту обидві сторони звинувачують одна одну.

"Терористичні організації в Секторі Гази перетнули "червону лінію" і атакували нас ракетами в околицях Єрусалиму. Ізраїль відповість великою силою. Ми не будемо терпіти напади на нашу територію, на нашу столицю, на наших громадян та наших солдатів. Той, хто нападе на нас, заплатить велику ціну", - заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Бенджамін Нетаньягу.

Новини світу: на Близькому Сході поновилися ракетні обстріли – що стало причиною розбрату

Новини світу: на Близькому Сході поновилися ракетні обстріли – що стало причиною розбрату

Натомість інша позиція в іншої сторони конфлікту. "За останні дні люди, яких ми бачили, протистоять ізраїльським кулям фактично голими руками. Ми сподіваємось, що міжнародне співтовариство застосує закон. Санкції повинні застосовуватися,  включаючи заборону на торговельні відносини та експорт зброї", - наголосив посол Палестини у Великій Британії Хусам Зомлот.

Напередодні в Ізраїлі саме святкували День Єрусалима. Поліція, побоюючись заворушень, заздалегідь заборонила будь-які марші й обмежила доступ до Храмової гори. Там розташована й одна з найбільших мусульманських святинь мечеть Аль-Акса. Палестинці, обурені обмеженим доступом під кінець священного місяця Рамадан, вийшли на протести. Без сутичок не обійшлося. Кілька сотень осіб отримали травми під час заворушень.

Ситуація загострилася в регіоні ще й через наміри ізраїльської влади виселити кілька арабських поселень зі східного Єрусалима. На тлі масових заворушень Верховний суд Ізраїлю відклав засідання щодо вирішення цього питання.

Через ситуацію на Близькому Сході Радбез ООН провела негайне засідання, але у закритому форматі без опублікованих заяв. Своєю чергою, Сполучені Штати Америки, Велика Британія та Європейський Союз публічно закликали палестинців та ізраїльтян до негайного зменшення напруги. На заході наполягають, що цивільне населення у жодному разі піддавати обстрілам не можна. Крім того, обидві сторони мають памятати про статус-кво усіх святих місцин у регіоні. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація