Золото на голубій емалі: у Києві виставили для огляду унікальну скіфську пектораль

Золото на голубій емалі: у Києві виставили для огляду унікальну скіфську пектораль

Скріншот відео

Оригінальна прикраса скіфських царів була жовто-блакитною.

У музеї історичних коштовностей у Києві відкривається виставка, головним експонатом якої стане унікальна прикраса — золота скіфська пектораль, яку 50 років тому було знайдено в кургані Товста могила на Дніпропетровщині.

Про найвизначнішу археологічну знахідку України у 20-му столітті йдеться 30 липня в сюжеті ТСН.19:30

Оригінал прикраси скіфських царів датується 4 століттям до нашої ери. Її було знайдено разом із сотнями інших предметів у кургані, де була похована знатна скіфська родина. П’ятдесят років тому археолог Борис Мозолевський переконав, що курган Товста Могила принесе світові сенсацію. І під час розкопок знайшов її - золоту скіфську пектораль. 

Як пригадує вдова археолога Віра Мозолевська, відкривач пекторалі називав її “золота моя доню”. “Він, коли підняв її з багнюки, то поцілував”, - розповідала вона. 

Напередодні ювілею знахідки, за сприяння ТСН, музейні працівники  привезли пектораль додому до Віри Мозолевської, щоб вдова археолога ще раз зблизька побачила унікальну прикрасу. 

Науковці кажуть, що золота пектораль мала своєю основою блакитну емаль, таким чином ця прикраса в первісному вигляді була жовто-блакитною. Ця оздоба є унікальною, єдиною з відомих у світі.  

Зрештою, інші експонати нової виставки — не менш цікаві. За ними можна простежити побут і звичаї скіфів. Тут і зброя, і спорядження коней, і коштовні прикраси скіфського вбрання. 

Виставка працюватиме, за відповідних умов карантину, упродовж найближчих трьох місяців. Відвідувачів на огляд експозиції будуть пропускати групами. 

Унікальна золота пектораль буде перебувати під посиленою охороною поліції.

Новини України: оригінал золотої скіфської пекторалі усі охочі зможуть побачити в Києві

Новини України: оригінал золотої скіфської пекторалі усі охочі зможуть побачити в Києві

Повʼязані теми:

Наступна публікація