Від оселедця до пампухів: які пісні страви мають стояти на різдвяному столі.
Різдво – свято, яке заведено святкувати вдома з рідними та за великим столом. Це чудова нагода провести час за особливою вечерею. За традицією, на столі у Святвечір мають бути 12 пісних страв, набір яких може всіляко варіюватися. Є страви, які передаються з покоління в покоління, а деякі традиції потрібно створити власноруч.
Про те, що приготувати, читайте в ексклюзиві TSN.UA.
Різдво – родинне свято
Різдво є одним з найголовніших свят для українського народу. Ми святкуємо його з покоління в покоління, дотримуючись традицій і вірувань. Різдвяні традиції глибоко сягають корінням у життя наших пращурів, несучи в собі сакральний і релігійний зміст. 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський календар, за яким це свято святкують 25 грудня, а не 7 січня, хоча кожна українська парафія має право самостійно обрати, в яку дату святкувати. У святковий день люди радісно вітаються фразою "Христос народився!", а у відповідь чують – "Славімо його!". Цього дня заведено ходити до церкви на святкову молитву, а також у гості до родичів. У перший день Різдва закінчується піст, і люди можуть їсти м’ясні, молочні та інші ситні страви.
12 страв на Різдво
Традиційно святкування Різдва починають у переддень зі Святвечора. У цей час на столі має бути запалена свічка, а зі страв має бути лише кутя, накрита книшами, та узвар. Саме з цих різдвяних страв і починається святкове застілля. Потім уже дістають інші страви, щоб доповнити стіл. Частування можуть бути різними, але якщо звернутися до українських сімейних традицій, побачимо в переліку пісний борщ, тушковану капусту, запечену рибу, вареники з різними начинками та солодкі пампухи. Вечерю також можна зробити щедрою, якщо ви не дотримуєтеся посту. В нашій добірці є кілька страв на такий випадок.
Кутя з маком
Кутя – найголовніша страва різдвяного столу, без якої не обійтися. З неї починається Святвечір, кутю залишають на столі для “частування” предків і саме вона якнайкраще зберігає традиції. Готуйте її, не шкодуючи маку. Традиційно різдвяна кутя готується з пшениці. Зерно на столі завжди було ознакою достатку і в поєднанні з солодким медом символізувало безтурботне солодке життя протягом року. Але не тільки з пшениці можна готувати кутю, ще й з ячменю, рису, перлової крупи та булгуру. Якщо говорити про святкування Святвечора, то кутя має бути обов’язково пісною з додаванням таких інгредієнтів, як мак, горіхи та мед. Іноді для смаку в кутю додавали трохи узвару. Раніше пшеницю рекомендували замочити на ніч у холодній воді, а лише потім варити. Але це необов'язково.
Кутя від Євгена Клопотенка
Український кухар Євген Клопотенко рекомендує просто помити зерно, залити холодною водою і варити на помірному вогні протягом 30-40 хвилин. За його словам, цього достатньо, щоб пшениця була готовою, а зернята водночас залишалися пружними та не розвареними. Для того, щоб приготувати кутю від Євгена Клопотенка, вам знадобиться:
Інгредієнти
- 350 г пшениці;
- 50 г волоських горіхів;
- 50 г родзинок;
- 50 г запареного маку;
- 1 ч. л. лимонної цедри;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- мед за смаком.
Помиту пшеницю залийте водою та варіть 30 хвилин після закипання. На 350 г пшениці вам знадобиться 1,4 л води, тобто співвідношення має бути 1:4. Якщо любите більш розварену кутю, варіть трохи довше. Викладіть у миску 50 г маку та залийте окропом на 15 хвилин, потім злийте воду. Запарений мак розітріть у макітрі чи ступці. Подрібніть 50 г волоських горіхів. До великої миски викладіть зварену пшеницю і додайте подрібнені горіхи та мак, всипте 50 г родзинок і додайте мед до смаку. Натріть у миску лимонної цедри та вичавіть лимонний сік до смаку. Це додасть куті трохи кислинки та неймовірного цитрусового аромату. Добре все перемішайте та додайте теплої води чи узвару до бажаної консистенції готової страви.
Різдвяний узвар
Окрім куті, обов'язковим для різдвяного столу є узвар. Це дуже простий і водночас смачний напій. Ви можете зварити узвар просто з сухофруктів, а можете додати йому трохи смаку за допомогою розмарину, як у рецепті від Євгена Клопотенка. Цей напій якнайкраще підійде до будь-якого столу – і святкового, і буденного.
Інгредієнти
- 500 г сухофруктів (яблука, груші, сливи);
- 2-3 ст. л. цукру;
- 4 гілочки розмарину;
- холодна вода.
Сухофрукти добре промиваємо. Викладаємо до каструлі та заливаємо холодною водою. Доводимо до кипіння, додаємо цукор за власним смаком. Знімаємо з вогню і додаємо гілочки розмарину. Закриваємо кришкою та даємо настоятися.
Різдвяні страви
А ще різдвяний стіл можна прикрасити імбирно-медовим печивом. Готують його на свято Святого Миколая і на Різдво. До речі, його можна робити будь-якої форми.
Ще одна пісна страва, яку часто можна побачити на різдвяному столі – тушкована капуста. Щоб підкреслити її смак, до неї можна додати сушені гриби, тоді вона стає ще більш смачною та ароматною.
Ще одна символічна страва – пісний борщ. У багатьох регіонах України ця страва є обов’язковою для різдвяного столу, майже як кутя.
А ще на Різдво традиційно готували пісні вареники, найчастіше з капустою, бо вона завжди була в кожному домі. Ці вареники готуються навіть з квашеною капустою. Змащені олією та заліплені гарними косичками, вони здатні прикрасити ваш святковий стіл. Якщо не встигли заготувати в сезон, можна придбати їх на базарі чи в магазині та приправити до смаку оцтом, ароматною олією і кільцями цибулі.
Дві основи пісного меню – гриби й капуста. Вони поєднуються в чудову страву – пісні голубці з рисом і білими грибами. Страва виходить неймовірно ароматною та ніжною на смак, не поступаючись класичній версії.
В деякі дні різдвяного посту дозволяється риба, як і у Святвечір. Короп по-єврейськи –- хоч оригінально й польська страва, стала популярною і в нас. Адже ця риба насичена спеціями, що пахнуть зимовими святами. У продовження рибної тематики радимо й рецепт вимоченого в молоці оселедця. Таку техніку вимочування використовують доволі часто, щоб зробити смак риби ніжнішим. Подавати такий оселедець радимо з відвареною картоплею та кільцями цибулі.
Поряд з капустою та коренеплодами в зимових стравах часто фігурує квасоля. Її легко зберігати, а страви з неї поживні й корисні – це гарний замінник м'яса. Тож страви з квасолі готували й до Різдвяного столу, зокрем тушковану з овочами.
Солодощі також були невіддільною частиною різдвяного застілля. Окрім медівників, дуже часто готували пампухи з варенням на дріжджовому тісті.
Пампухи з трояндовим варенням
Як і солодка кутя, запашні золотаві пампухи мали символізувати безтурботне, солодке життя. До того ж вони виходять такими смачними, що зникають з різдвяного столу найпершими. Готуються пампухи з особливого дріжджового тіста, яке дуже схоже на тісто для пончиків, та обсмажуються у фритюрі.
Інгредієнти
- 500 г борошна;
- 30 г живих дріжджів;
- 250 мл теплого молока;
- 50 г вершкового масла;
- 75-100 г цукру (залежить від бажаної солодкості);
- 2 ст. л. горілки;
- 4 жовтки;
- 1 яйце;
- 10 г ванільного цукру;
- цедра 1 апельсина;
- 250 г варення з троянд;
- 1 дрібка солі;
- 500 мл олії (для фритюру);
- цукрова пудра (за смаком).
Приготування
Підготовка опари: вилийте 250 мл теплого молока до великої миски, додайте 1 ст. л. цукру та добре розмішайте до розчинення, додайте 30 г живих дріжджів і 2 ст. л. борошна. Легко перемішайте і залиште в теплому місці для активації дріжджів.
Приготування тіста
Розітріть 50 г вершкового масла з дрібкою солі та залишковим цукром до білого кольору. Відділіть 4 жовтки від білків. Додавайте по одному жовтку, кожного разу розтираючи суміш, щоб цукор розчинився. Додайте 1 ціле яйце і добре перемішайте до однорідної консистенції. В миску з опарою додайте 500 г борошна, яєчну суміш, 10 г ванільного цукру, 2 ст. л. горілки та цедру 1 апельсина. Замісіть тісто і залиште його на 1 годину для підйому (воно має збільшитися в об’ємі вдвічі).
Формування пампухів
Коли тісто підросте, обімніть його та присипте робочу поверхню борошном. Розкачайте тісто у пласт товщиною 1 см (не робіть його занадто тонким). За допомогою склянки виріжте кружечки з тіста – це будуть основи для пампухів. Викладіть їх на деко, застелене пергаментом. На кожен кружечок викладіть приблизно 1 ч. л. варення з троянд. Накрийте кожен кружечок іншим та обережно заліпіть краї, намагаючись не дати варенню просочитися через тісто. Накрийте пампухи рушником і залиште для підйому ще на 1 годину.
Смаження пампушок
Вилийте 500 мл олії до каструлі та нагрівайте її на середньому вогні до появи невеликих бульбашок. Занурюйте пампухи в розігріту олію верхнім боком. Смажте пампухи по 2 хвилини з кожного боку до золотавого кольору. Потім обережно перевертайте їх і смажте ще 1 хвилину. Готові пампухи викладайте на паперові рушники для вбирання зайвої олії.