Історичний момент: з'явилися фото урочистого підняття прапора США у Гавані

Держсекретар Джон Керрі сказав, що він у Кубі почувається, як вдома.

В Гавані відбувається історична подія - американці повертаються на Кубу і тут вперше за півстоліття підняли прапор США. На церемонію особисто прилетів держсекретар Джон Керрі, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Гавана перекрита з самого ранку - на кожному перехресті чатують поліцейські, вони з'явилися ще вдосвіта. До самої церемонії і візиту держсекретаря Керрі готувалися ще з 17 грудня, дня, коли було офіційно проголошено про потеплішання стосунків між країнами і дозволу для громадян обох країн на подорожі.

Джон Керрі - перший держсекретар США, який відвідує Кубу з 1945 року. До того ж, він був знайомий з родиною Кенеді і навіть брав участь у виборчій кампанії Теда Кеннеді, знайомство із Джоном зав'язалося саме в 1962 році, за кілька місяців до Карибської кризи, яка поклала початок торгівельного ембарго, яке діє і досі.

Але попри те, що покращення для кубинців не станеться просто сьогодні, атмосфера в Гавані більше, ніж урочиста. Держсекретар прилетів близько 9 години ранку (це 16 година за Києвом). Далі він вирушив до посольства, де особисто взяв участь у піднятті державного прапора США.

На церемонії були присутні морські піхотинці, як це визначено дипломатичним протоколом, грав військовий сикстет і подія справді виглядала вікопомною. До слова, держсекретар був одним з небагатьох присутніх на подіі, хто не обмахувався віялом і не щатулявся від сонця - в Гавані зараз близько 33 і сильна вологість. І навіть сказав, що почувається, як вдома.

Далі графік Джона Керрі виглядає доволі насиченим - зустрічі з родинами співробітників американської амбасади, зустріч із архієпископом Гавани кардиналом Джеймі Лукасом Ортегою - відомо, що Куба стане однією з тих країн, яку в вересні відвідає папа Римський, він прилетить до Гавани, і вже звідти вирушить до США.

Зустрічатиметься Держсекретар і з кубінськими посадовцями, зокрема, міністром закордонних справ Бруно Родрігесом.

Посадовці вже зустрічалися кілька разів - в останнє, в Вашингтоні під час відкриття посольства Куби, але прес-конференції не давали. А от з Раулем і Фіделем Кастро у держсекретаря зустрічі не заплановані.

21 травня у Білому домі заявили, що Обама розраховує відвідати Кубу перед тим, як залишить пост глави держави в січні 2017 року. 14 квітня Барак Обама направив у Конгрес рекомендацію видалити Кубу зі списку спонсорів тероризму. У Гавані рішення назвали справедливим, зазначивши, що Куба, яка сама постраждала від "сотень терористичних актів", взагалі не повинна була перебувати у цьому списку.

17 грудня 2014 року США і Куба вперше після кількох десятиліть конфронтації оголосили про намір відновити відносини. Після того як в 1959 року на Кубі відбулася революція і до влади прийшли повстанці на чолі з Фіделем Кастро, в 1960 році США наклали на Кубу торгове ембарго, а в 1961 році розірвали дипломатичні відносини.

Кореспондент ТСН Наталка Пісня

Прапор США вперше за 50 років піднятий над посольством на Кубі

Прапор США вперше за 50 років піднятий над посольством на Кубі

Повʼязані теми:

Наступна публікація