Надія українського авіапрому: Ан-178 здатен підняти у повітря 18 тонн та літати на швидкості 820 км/год

Літак мусить замінити всесвітньовідомий, але вже старенький АН-12.

15 квітня авіабудівники держпідприємства "Антонов" презентували новий літак Ан-178, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Тисячі гостей, серед яких посли з багатьох розвинутих країн світу, сотні журналістів, десятки телекамер, військовий оркестр, професійний звук та світло - такої презентації літака в Україні ще не було. Але це й не дивно, Ан-178 - новий літак і нова надія українського авіапрому.

Транспортний, тобто вантажний, літак Ан-178 здатен підняти у повітря 18 тонн. У широкий фюзеляж поміщається два стандартні морські контейнери. Конструктори кажуть, що цей літак просто мусить замінити всесвітньовідомий, але вже старенький АН-12. Нова машина везтиме стільки ж вантажу, але летітиме значно швидше - 820 кілометрів за годину.

Літак викочують з цеху і передають пілотам-випробувачам. Саме цьому екіпажу доведеться навчити нову машину гарно літати. Льотчик Андрій з гарним прізвищем Спасібо переконує, що зробити це буде нескладно.

"В цьому і є особливість цього літака, що це продовження лінійки Ан-148-158 і для льотного складу відмінності в кабіні мінімальні. Це зроблено спеціально, щоб для льотного складу не потрібно було перенавчання", - каже Андрій Спасібо.

Конкуренція на ринку транспортних літаків чимала, але Ан-178 може зайняти свою нішу поміж малими та дуже великими літаками, переконують конструктори. Україна готова не лише продавати, але й навіть будувати ці літаки за кордоном - за ліцензію. Перемови ведуться.

"Ми ведемо переговори з багатьма організаціями. Ви скоро станете свідками підписання реальних контрактів, до цього у нас вже підходить і в подальшому у нас є компанії, які хочуть виробляти літак разом з нами", - каже.

До нового літака придивляються і військові. Адже для антонівської машини традиційно не завжди потрібна злітна смуга - достатньо і рівного поля.

Замовників може стати значно більше після всесвітньої авіавиставки у французському Ле-Бурже, куди літак вирушить уже цього літа. Треба тільки трохи політати і причепуритися.

Читайте також спецпроект ТСН.ua "Як народжується український літак Ан-178".

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Авіабудівники держпідприємства "Антонов" сьогодні презентували новий літак

Авіабудівники держпідприємства "Антонов" сьогодні презентували новий літак

Повʼязані теми:

Наступна публікація