Оголені дівчата та тисячі правоохоронців. У Франції триває протест "жовтих жилетів"

Вже відбулися десятки арештів.

У Франції у суботу, 15 грудня, триває чергова хвиля протесту "жовтих жилетів", яка почалася з незадоволенням підвищення тарифів на пальне, а продовжилася як незгода з урядом і президентом загалом. 

Як повідомляє La Figaro, цього разу у Парижі збирається набагато менше мітингарів. На Єлисейських полях збираються сотні активістів, всього очікують на близько тисячу осіб. Велика кількість їх зібралася біля столичної опери. 

Також відбулися перші арешти. За даними видання, затримано 37 осіб, 22 - перебувають під вартою. 

Перед кордоном поліції в одному з місць скупчення людей жінки у червоних плащах з оголеними тілами стояли перед правоохоронцями в рамках певної акції. Невідомо, яка організація організувала такий захід. 

За даними AFP, президент Еммануель Макрон сподівався, що "жовті жилети" зменшать або припинять свою активність цієї суботи після заяв про сильну лібералізацію тарифів, відмову від збільшення податку на пальне, а також після теракту у Страсбурзі, де загинули четверо осіб. 

"Минулого разу ми були тут через податки. Цього разу - через інституції: ми хочемо більш безпосередньої демократії", - сказав 28-річний учасник протесту Джеремі. 

У "жовтих жилетів" багато претензій до влади, проте вони не мають чітких лідерів, тому вести якісь перемовини з ними складно. Цього разу влада очікує набагато менше людей на акціях, проте вони можуть бути більш рішучими. 

Всього у Парижі порядок намагатимуться зберігати вісім тисяч правоохоронців, стільки ж, скільки й минулого тижня. Вони використовуватимуть, зокрема, водяні гармати, спеціальні автомобілі, а також випустять загони кінної поліції. 

Нагадаємо, протести проти підвищення цін на пальне розпочались у Франції кілька тижнів тому. В них вже загинули люди, сотні осіб отримали тілесні ушкодження. Попри масові протести уряд Франції довго дотримувався свого плану щодо подальшого підвищення акцизів на пальне.

Крім того, поліцейські заарештували чоловіка, учасника  протестів "жовтих жилетів", який з гранатою в руках вимагав зустрічі з президентом країни Еммануелем Макроном.

Згодом стало відомо, що у Франції призупинять рішення про підвищення податку на пальне. Пізніше Еммануель Макрон анонсував підвищення зарплати та скорочення податків.

Прокуратура Франції підтвердила, що напад у Страсбурзі мав терористичне підґрунтя

Прокуратура Франції підтвердила, що напад у Страсбурзі мав терористичне підґрунтя

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація