Тисячі вірян чекають у Єрусалимі сходження Благодатного вогню, який доставлять і в Україну

Благодатний вогонь уже сьогодні ввечері прибуде до Києва.

У ці хвилини тисячі вірян із усього світу чекають сходження Благодатного вогню у Храмі Гробу Господнього у столиці Ізраїлю Єрусалимі.

Як повідомляє Центр інформації Української православної церкви Московського патріархату, посилаючись на главу адміністративного апарату Київської митрополії ієромонаха Віктора (Коцабу), який у складі офіційної делегації прибув за Благодатним вогнем, у Храмі Гробу Господнього нині в очікуванні дива пліч-о-пліч перебувають представники різних конфесій, але першим отримає вогонь тільки православний Єрусалимський Патріарх. Про це пише УНІАН.

"Сходження Благодатного вогню - це велике диво, через яке увесь світ доторкається до великої тайни Божественної благодаті. Традиційно в цей день близько опівдня із двору Єрусалимської патріархії виходить хресний хід на чолі з Патріархом Феофілом III. Прибувши до храму Воскресіння Христового, процесія прямує до Кувуклії - каплиці, зведеної над Гробом Господнім, і, тричі обійшовши її, зупиняється перед входом до неї", - розповідає отець Віктор.

У цей момент усі вогні в храмі погашені.

"Паломники з усього світу в напруженому мовчанні стежать за Патріархом, якого ретельно обшукують на предмет запалювальних засобів. Саме в Кувуклії Патріарх на колінах молиться перед Гробом Господнім про дарування Святого вогню. Сходження вогню свідчить про почуті молитви та милість Божу й прийдешню радість Воскресіння. Патріарх запалює лампаду й свічки, які потім виносить до храму й передає народу. У цю ж мить десятки й сотні вогнів спалахують у повітрі під куполом храму", - коментує ієромонах.

В Україну Благодатний вогонь планують доставити сьогодні літаком. В аеропорт "Бориспіль" делегація прибуде о 20:00. А вже о 23:00 усі бажаючі можуть запалити свічку від Благодатного вогню в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Нагадаємо, у день Страсної Суботи християни православних церков з особливим благоговінням очікують у буквальному сенсі слова дива – сходження Благодатного вогню в храмі над Гробом Господнім, яке протягом віків з року в рік відбувається в Єрусалимі. За давнім переданням, щорічне таємниче загорання дивовижного вогню на Святій Землі є знаком милості Божої, яка сповіщає про турботу Господа та дає віруючим надію на те, що Бог ще на рік продовжує буття світу.

Завтра ж віряни святкують Світле Христове Воскресіння – Великдень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація