У пошуках кращої долі. В Індії дикі слони змушені залишати свої домівки через брак їжі

У пошуках кращої долі. В Індії дикі слони змушені залишати свої домівки через брак їжі

Фото: Associated Press

У пошуках їжі тварини підходять до людських поселень.

На північному сході Індії дикі слони були вимушені залишити своє звичне середовище існування та підійти ближче до людських поселень у пошуку їжі. У заповіднику дикої природи Амчанг, де раніше мешкали тварини, через втручання людей і нищення лісів, слони залишилися без їжі.

Фотограф Associated Press Анупам Натх спостерігав за одним з таких обідів диких слонів поблизу залізничної колії на околицях міста Гувахаті. Група дорослих тварин разом зі своїми дитинчатами наблизилися впритул до залізничної колії в пошуках їжі.

За тим, як харчуються дикі слони, виходять поспостерігати й місцеві мешканці. А лісники – ретельно охороняють цей процес. На одній зі світлин охоронець навіть сигналізує потягу, щоби той уповільнив рух і не злякав тварин.

Торік ООН опублікувала великий звіт про те, у якому стані наразі перебуває довкілля. Через діяльність людини близько мільйону з дев’яти мільйонів видів живих організмів, які населяють планету, загрожує зникнення.

У праці зазначається, що глобальний показник вимирання видів вже "перевищує середні показники за останні 10 мільйонів років у десятки, якщо не у сотні разів". Якщо не вдатися до рішучих дій, ця тенденція лише продовжуватиметеся.

Автори доповіді наголошують, що саме антропогенні чинники становлять найбільшу загрозу для природи. Серед них, зокрема, постійне збільшення людської популяції, розвиток сільського господарства та землевикористання.

Понад 500 тисяч видів, що мешкають на суходолі, втратили достатні для довгострокового виживання розміри природного середовища існування, а кліматичні зміни могли негативно позначитися на показниках розмноження 47% ссавців та 23% птахів.

Загалом, від XVI століття через дії людини вже зникло щонайменше 680 видів біологічних істот. Наразі під небезпекою зникнення, на думку авторів праці, перебувають близько 25% видів тварин та рослин. І відбувається це через діяльність людини.

Учені попереджають, що це може мати катастрофічні наслідки для екосистеми лісів та пришвидшити зміни клімату – багато тварин відіграють важливу роль у підтримці здоров'я дерев. 

Десятки тварин потерпають без їжі у відпочинковому комплексі, який зачинили через банкрутство

Десятки тварин потерпають без їжі у відпочинковому комплексі, який зачинили через банкрутство

Повʼязані теми:

Наступна публікація