У Вінниці після ребальзамації знову виставили для показу тіло Пирогова

Фахівці відбілили шкіру на тілі лікаря.

У Вінниці до церкви-некрополя повернули забальзамоване тіло померлого 136 років тому хірурга і вченого Миколи Пирогова. Перед цим більше місяця українські фахівці проводили ребальзамацію.

Тіло Пирогова на місяць занурили у прозорий бальзамічний розчин. Про це пише "Vежа".

"Це була вже десята, ювілейна, ребальзамація, яку виконували за методикою першого професора Виводцева, який бальзамував Пирогова і тоді тіло зберігалось без подальшої ребальзамації майже 60 років. Вперше Пирогова ребальзамували у 1947 році, коли офіційно відкрили його музей", – розповів директор музею садиби ім. М. Пирогова Петро Гунько.

Ребальзамацію вперше провели лише українські науковці та фахівці, без залучення російських спеціалістів.

"Нам вдалося зламати стереотип, що тільки Москва може займатися ребальзамацією. Ми при музеї створили нормальну лабораторію, вивчили все про ребальзамацію і тепер тіло виглядає навіть краще, ніж раніше. Ми відбілили шкіру на обличчі, на руках і загалом стан тіла покращився", – сказав Гунько.

Одяг хірурга – мундир таємного радника – не міняли, замінили лише кальсони та сорочку, також дещо оновили вигляд самої труни.

Наступна ребальзамація Пирогова має відбутися за 5-6 років.

На ребальзамоване тіло хірурга тепер знову можуть у відкритому доступі поглянути відвідувачі музею-садиби.

Нагадаємо, у держбюджеті на ребальзамацію передбачали 200 тис. грн. Проте ідея керівника МОЗ Уляни Супрун віддати призначені на ребальзамування тіла гроші для допомоги онкохворій дитині спричинила скандал.

Українців обурила пропозиція очільниці МОЗ зупинити ребальзамацію Миколи Пирогова

Українців обурила пропозиція очільниці МОЗ зупинити ребальзамацію Миколи Пирогова

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація