Вигуки "Смерть Америці" і возвеличення влади. В Ірані святкують 40-річчя Ісламської революції

Натовп спалив прапори США та Ізраїлю.

В Ірані святкують 40-у річницю Ісламської революції, після якої в країні монархічна форма державного правління перетворилася на ісламську республіку, а проамериканського шаха Мохаммада Реза Пахлеві усунуто від влади. 

Саме 11 лютого 1979 року військові відступили і дали владу революціонерам.

Перші заворушення починалися ще 1978 року. На демонстрації виходили тисячі людей у всьому Ірані, проте найгарячіша фаза почалася після жорстокого розгону протестувальників у Кумі у січні того ж року. Після цього іранське духовенство почало влаштовувати демонстрації зі ще більшим розмахом.

Сполучені Штати, які підтримували владу шаха, не наважилися ввести війська, адже суспільство критикувало іранську монархію за деспотичність. Таким чином революція в країні перемогла взимку 1979 року, країна перетворилася на ісламську республіку, де найвища влада належить духовенству, лідером якого став імам Хомейні, а світська влада - президентові, меджлісу (парламент) і прем'єр-міністру.

Цьогоріч на вулиці вийшла величезна кількість людей, натовп тримає прапори Ірану, викрикує фрази "Смерть Америці", "Смерть Ізраїлю", а також "Смерть Британії". Також демонстранти публічно спалили прапори США і Ізраїлю. 

Також в руках демонстрантів портрети перших лідерів Ірану після революції: аятоли Хомейні і його наступника Алі Хаменеї, який був президентом Ірану від 1981 до 1989 року і став верховним лідером 1989 року. 

Нагадаємо, в листопаді 2018 року набрали чинності всі санкції США, які були скасовані раніше, після підписання Іранської ядерної угоди. На початку травня 2018 року Трамп оголосив про вихід із ядерної угоди з Іраном, укладеної в 2015 році разом з Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною. Також було оголошено про відновлення дії санкцій проти Тегерана, що, згідно з планом дій, знімалися в обмін на закриття ядерної програми.

Повʼязані теми:

Наступна публікація