Глядачі ТСН.Тижня визначилися з містом, яке має прийняти "Євробачення-2017"

Глядачі ТСН.Тижня визначилися з містом, яке має прийняти "Євробачення-2017"

Фото: Getty Images

СБУ розслідує справу щодо можливого "накручування" голосів глядачів з України за російського співака.

Буквально на третій день після тріумфальної перемоги Джамали Україну сколихнула звістка, що "Євробачення" в нашій країні може не бути. Так народ сприйняв заяву міністра фінансів Олександра Данилюка.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

У своєму блозі міністр написав, що провести "Євробачення" коштує мільярд гривень – це дорого. І ніби між іншим зауважив, що деякі держави відмовлялись од проведення цього конкурсу взагалі. Загалом було п'ять таких випадків.

Сам чиновник тепер запевняє, що його неправильно зрозуміли. Він лише переживає за бюджет заходу, а насправді – "за" конкурс в Україні. То чи потягнемо? Усі "за" і "проти" збирав журналіст Олександр Шилко.

Шквал емоцій, передруків та інтерпретацій викликав блог Олександра Данилюка на "Економічній правді". Спочатку міністр фінансів, по суті, закликає підключитися до фінансування "Євробачення" бізнесменів, спонсорів, місцеві бюджети, підраховує, скільки в Україні з'явиться туристів та інвесторів, рахує, хто за що платитиме. Але найбільший резонанс викликали його заключні слова:

"Через специфіку своєї роботи я повинен думати про бюджет. Я закликаю тверезо оцінити можливості та вигоди "Євробачення" і нагадую, що проект повинен бути фінансово обґрунтованим. 1 мільярд гривень – це величезна сума. Зрештою, світ знає п'ять прикладів передавання права на проведення конкурсу. Наприклад, Франція у 1960 році передала його Британії. Якщо ж ми вирішуємо проводити конкурс, то повинні чітко сформулювати для себе, чому ми це робимо, і яка користь від цього для держави".

Чи значить це, що "Євробачення" можуть скасувати в Україні? В Мережі – паніка. Таким варіантом вражена і переможниця "Євробачення-2016" Джамала.

"Я вперше це чую. Мені здається, що це неможливо. Ні, ні-ні-ні-ні-ні, ні в якому разі. Ми не можемо, ми не можемо, ми ні в якому разі не повинні віддавати комусь нашу перемогу, це неможливо", – наголосила Джамала.

Урядовці в той день наперебій поспішали заспокоїти – "Євробачення" буде. Міністр молоді й спорту Ігор Жданов навіть на "Олімпійський" сходив – придивитись, чи не мокнутимуть тут від дощу гості "Євробачення-2017".

"Можна там 40 тисяч глядачів розмістити, це був би абсолютний рекорд. Можна технічно зробити покриття даху –керівництво стадіону вже зв'язувалося з німецькими підрядниками, які будували та проектували цей дах, є всі засоби безпеки", – запевнив Жданов.

Слова свого колеги – міністра фінансів – пояснюють, що він просто рахує гроші.

"Природнім є те, що колега, який представляє Міністерство фінансів, можливо, там більш загострено реагує на ті видатки, які можуть бути наступного бюджетного року. Разом з тим я з ним переговорив, він не проти. Він хоче зрозуміти, як це відбуватиметься і чи не лягатиме це саме на державний бюджет", – говорить міністр культури Євген Нищук.

Сам головний фінасист країни підтверджує, він задоволений, що його публікація привернула увагу до фінансової сторони питання.

"Запевнюю, що воно ("Євробачення") буде в Україні. Я в принципі підвів до того, що якщо ми не розпочнемо правильно і вчасно, то ми можемо опинитися в ситуації, коли навіть такий важливий конкурс може кудись відійти", – зазначив Олександр Данилюк.

Поспішив заспокоїти суспільство і прем'єр-міністр Володимир Гройсман – ніхто скасовувати конкурс в Україні не буде.

"Ні в якому разі. Я вважаю, що це для нас велика честь. Джамала – це дуже велика перемога для нашої країни в такий дуже важливий момент. Ми маємо докласти всіх зусиль для того, щоби провести "Євробачення" на високому професійному рівні", – сказав Гройсман.

Уже зараз у боротьбу за право прийняти гостей "Євробачення-2017" підключилися Київ, Дніпро, Одеса, Львів, Херсон. Делегати "Євробачення" враховуватимуть усе – відстань до аеропортів, кількість і зірковість готелів, наявність критої концертної зали або проекту її побудови. Тож до того, як в Україні почнеться найпопулярніший пісенний конкурс Європи, пройде ще і битва міст за право провести це свято.

На сторінці ТСН.Тижня у Facebook провели опитування, під час якого запропонували обрати місто для проведення "Євробачення" у 2017 році. На опитування зреагували майже 30 тисяч користувачів Мережі. Проти проведення пісенного конкурсу в Україні проголосували 3%, за Херсон – 2%, за Дніпро – 5%, за Одесу – 8%, за Київ – 21%. Лідером опитування став Львів – 44%. Аргументи за це місто вагомі – хоч Київ і найбільш пристосований інфраструктурно, але Львів більш гостинний, затишний, і ближче до Європи. Найпопулярніший коментар за Львів – від Тоніки Максимів: "У Львові, щоб усі змогли побачити на очі справжніх бандерівців. А для туристів з РФ буде нагода розвінчати свою фобію про "фашистські страхи".

Фото: ТСН.ua

Але спроби забрати в України перемогу на "Євробаченні" почалися буквально наступного дня після оголошення результатів. Якийсь Артур Ованесян, нібито з Вірменії, зареєстрував на сайті Європейської спілки петицію із закликом переглянути результати. "Якийсь" і "нібито" – бо журналісти перевірили і твердять, що персонаж – видуманий, немає такого в соцмережах. І найпевніше, вигаданий самими росіянами. Бо про петицію пишуть більше російські сайти.

Російські джерела накрутили ще одну інтригу – що, начебто, журі Данії переплутало систему голосування і замість нуля поставило Джамалі 12 балів. Щоправда, і цей факт змінити результат України не міг: надто великим був розрив між першим і другим місцями. Але й тут викрилася брехня. Бо переплутало, як виявилося, не журі, і навіть не його голова, а лише одна з членів. Організатори "Євробачення" на все це вже відповіли – нічого переглядати не будуть. Бо в кожному конкурсі знаходяться незгодні. Україна є і залишається переможцем.

Тим часом 12 балів російському співаку від глядачів України можуть виявитися технологічним трюком Москви. СБУ викрила цілий канал зв'язку російських спецслужб із терористами на Донбасі. Щоби заховати, звідки дзвонять, із допомогою комп'ютерів і сім-карток міжнародні телефонні розмови зловмисники переправляли, як внутрішньоукраїнські. Лише сім-карток у квартирі знайшли майже на 350 тисяч гривень. Уявіть, якщо всі ці картки, нібито з України, голосували і на "Євробаченні" так, як треба Кремлю. А якщо такі центри працюють і в решті країн Європи?! Факт і підозри точно варті того, щоби СБУ передала їх дирекції "Євробачення". Бо якщо масова фальсифікація підтвердиться, тут самій Росії доведеться думати, як уникнути дискваліфікації на конкурсі.

Чи готова Україна прийняти Євробачення

Чи готова Україна прийняти Євробачення

Хто хоче забрати в України перемогу на Євробаченні

Хто хоче забрати в України перемогу на Євробаченні

Повʼязані теми:

Наступна публікація