До побачення, "Євробачення": як в Україні скандалили та зрештою відмовились від участі у конкурсі

До побачення, "Євробачення": як в Україні скандалили та зрештою відмовились від участі у конкурсі

Фото: instagram.com/eurovision.ua

Після майже тижня переговорів, було прийнято рішення пропустити 2019-го пісенне змагання.

Цьогорічний національний відбір на конкурс "Євробачення-2019" Україна запам'ятає надовго. Він став чи не найскандальнішим за останні роки проведення.

Сайт ТСН.ua пропонує вашій увазі хроніку подій, які відбувалися протягом останнього тижня навколо конкурсу і які, врешті, призвели до того, що Україна таки не поїде на міжнародне пісенне змагання "Євробачення-2019" до Тель-Авіва, Ізраїль.

Скандал з дуетом ANNA MARIA

Ще до того, як MARUV перемогла на нацвідборі, перед самим фіналом у скандал втрапив дует близнючок ANNA MARIA. Виконавиці сподівалися привернути увагу і підвищити свій рейтинг завдяки інтерв'ю журналісту Роману Скрипіну на кримськотатарському телеканалі. Однак все сталося інакше. Батьки співачок мешкають в анексованому Криму і підтримують окупантів. Більше того, матері співачок вручили медаль "за повернення Криму Росії". Тож ключовими запитаннями до дуету були: "Чий Крим" та "що сталося з півостровом". На що вони відповіли, що "Крим – їхній з сестрою".

Стосовно того, "що сталося з Кримом" Анна та Марія, ухиляючись від прямої відповіді, сказали "що Крим лишився Кримом", де "ті ж самі гори, і те ж саме повітря". Коли співачок попросили окреслити їхню позицію і відповісти, чи вважають вони, що у березні 2014 року Росія окупувала Крим, який є українським, вони не захотіли відповідати.

Позиція YUKO

Гурт YUKO, солістка якого Юлія Юріна є росіянкою, ледь не втрапив у скандал. Проте артисти здивували глядачів своєю позицією, чим одразу уникнули осуду. Так от Юріна заявила, що останні сім років вона мешкає в Україні, отримала посвідку на проживання. Більше того, Юлія хоче відмовитися від російського громадянства заради українського.

Гастролі MARUV в Росії

Вже під час першого півфіналу у MARUV, яка до цього давала концерти в Росії і вже мала там заплановані наперед виступи, поцікавилися, як таке може бути. Тоді ж артистка відповіла, що виступи у РФ – її спосіб нести мир і до фіналу цю тему зам'яли. Вже у фіналі з питаннями про виступи у країні-агресорі MARUV не чіпали, проте член журі нацвідбору Джамала все ж таки поцікавилася у співачки – "чий Крим?". Не довго думаючи виконавиця заявила: "Україна, звичайно!". Відповідь всіх задовольнила. Далі сталося найцікавіше – попри гастролі у РФ, і члени журі, і глядачі віддають  MARUV найвищі бали, тим самим зробивши її переможницею нацвідбору і представницею України на "Євробаченні-2019".

Фото: УНІАН

MARUV і договір з НСТУ

Далі MARUV мала підписати договір з Національною Суспільною Телекомпанією Украіни (НСТУ), де і сталася проблема. Ознайомившись з пунктами договору, переможниця нацвідбору назвала їх "кабальними". Співачку обурило те, що вона не зможе імпровізувати на сцені (неузгоджений шпагат, приміром, призведе до штрафу в 2 мільйони гривень), повинна передати авторські права на пісню, що належать світовому лейблу Warner Music. також MARUV мала чітко дотримуватися усіх вимог і вказівок НСТУ і не мала права спілкуватися з журналістами без узгодження з НТКУ, що, за словами співачки, повністю порушує свободу слова і права людини.

НСТУ, своєю чергою, обґрунтувала та пояснила пункти договору, які не задовольнили MARUV. Також вони зазначили, що підписання такого договору між телерадіокомпанією та учасником не є нововведенням, адже договори з представниками на конкурс укладаються щороку.

Відмова MARUV представляти Україну

Після семи годин перемовин співачка та НСТУ так і не дійшли згоди та не підписали договір, в результаті чого МАRUV відмовилась від участі у "Євробаченні" у Тель-Авіві. Після такої резонансної заяви переможниці нацвідбору організатори "Євробачення" (EBU) повністю поклали відповідальність за відбір учасника від України на НСТУ. За словами члена правління Суспільного Олександри Кольцової, після відмови MARUV, представника України на "Євробаченні-2019" мали обрати з-поміж усіх фіналістів національного відбору.

KAZKA і Freedom jazz слідом за MARUV

Оскільки другу позицію у заліковому підсумку нацвідбору посів колектив Freedom Jazz, то НСТУ запропонувала їм взяти участь у конкурсі пісенної першості. Однак дівчата на таку пропозицію відповіли відмовою. "Ми отримали дзвінок з НСТУ і хочемо повідомити, що відмовляємось від участі на "Євробаченні-2019", - йшлося в заяві гурту.

Також про відмову у "Євробаченні-2019" офіційно заявив і гурт KAZKA, який відповідно посів третє місце у фіналі нацвідбору. Колектив залишив коментар у своєму фотоблогу, у якому йшлося, що вони б хотіли представляти нашу країну на міжнародній арені, проте їм "не потрібна перемога будь-якою" ціною.

Слідом за KAZKA з заявою про відмову у "Євробаченні" виступив гурт Brunettes Shoot Blondes, який, своєю чергою, посів четверту сходинку у фіналі. Заяву музиканти оприлюднили на сторінці Facebook. "Хочемо заздалегідь повідомити: якщо нам надійде пропозиція щодо участі у "Євробаченні-2019", ми її відхилимо. Наш гурт не перемагав у нацвідборі, ця поїздка не наша", - прокоментували рішення артисти.

Щось пішло не так: організаторів нацвідбору "Євробачення" звинувачують у недопрацюванні

Щось пішло не так: організаторів нацвідбору "Євробачення" звинувачують у недопрацюванні

Відмова України від участі у "Євробаченні-2019"

Після низки відмов фіналістів представляти Україну на "Євробаченні" у НСТУ зауважили, що вони з жодним з учасників нацвідбору вже не ведуть переговорів. Разом з тим PR-директор "UA:Суспільне мовлення" Вікторія Сидоренко повідомила, що дедлайн подачі документів на участь у "Євробаченні-2019" спливає у перший тиждень березня. До цього терміну НСТУ мали б визначитись з учасником від України і подати відповідні дані до EBU.

Однак у НСТУ ухвалила інше рішення і оголосила, що цьогоріч Україна не поїде на конкурс "Євробачення-2019", який відбудеться у Тель-Авіві.

"У ситуації, що склалася, дотримуючись закону про Суспільне мовлення, а також в умовах надмірної політизації перебігу національного відбору Суспільний мовник вирішив відмовитися від участі в Міжнародному пісенному конкурсі "Євробачення-2019", - йшлося в офіційній заяві.

Повʼязані теми:

Наступна публікація