Наслідки закону про квоти: як українські музиканти ставляться до пісенного нововведення

Наслідки закону про квоти: як українські музиканти ставляться до пісенного нововведення

Наслідки закону про квоти: як українські музиканти ставляться до пісенного нововведення

Відтепер української музики на радіо буде набагато більше.

Закон щодо частки музичних творів державною мовою в програмах телерадіоорганізацій набув чинності через  чотири місяці після його затвердження.

Контролюватимуть два проміжки часу – від 7 ранку до 14 години, та з 15-ї до 22 години вечора, йдеться у сюжеті "ТСН.Тиждень".

Кожна четверта пісня, тобто 25%, повинні бути українською мовою. За рік такого контенту стане 30%. А за два роки – 35%, тобто кожна третя пісня.

У такій же послідовності – рік за роком – зростатиме і частка мови ведення ефіру українською – від 50 до 60% (50, 55, 60).

Ведучий ранкового шоу "Камтугеза" Сергій Кузін зізнається, що співати українською йому набагато зручніше, хоча він і абсолютно російськомовний.

На кадрах репетиції 20-річної давності – молоді, маловідомі хлопці – Фоззі та Фагот, тоді ще - російськомовний гурт "Танец на площади Конго". Але далі злам, поштовх, злет – тріумфальний виступ на фестивалі Червона Рута в 1997 році, який дав їм перепустку у великий світ шоу-бізнесу та зробив популярними. Один нюанс, який змінив усе - обов'язкова умова участі – заспівати три україномовні пісні.

"Я щось аранжування робив-робив, гармонію якусь накидав, за півгодини накидав, аранжування, приблизну схему куплет-куплет, приспів-приспів, і поїхав на репетицію. Наступного дня ми виставились з цією піснею на відбірковий, а за рік вона стала найкращим шлягером фестивалю", – каже Олег Михайлюта (Фагот).

Співачка Оля Полякова нещодавно представила нову пісню "Мама казала", де 50% слів – українські, а отже, вся композиція вважається українськомовною.

У будь-якому разі  новий закон – мав би стати  серйозним поштовхом для молодих артистів. Але він явно всіх проблем не вирішує, каже Святослав Вакарчук .

Зокрема, поки що немає індустрії, немає агентів, які шукають таланти, нема податкової політики, натомість є дивний метод спротиву.

"У мене викликає подив, навіщо деякі власники радіостанцій ставлять кожні 10-15 хвилин музику мого гурту "Океан Ельзи", ніби показуючи цим, що у нас немає іншої музики. Таким чином вони, по-перше, дратують слухачів, адже ніхто не хоче слухати одну й ту саму групу кожні десять хвилин, по-друге ж, висміюють ініціативу щодо квот на україномовну музику в цілому", – написав артист у своєму блозі для видання "Новое время".

При цьому Фагот із "ТНМК" наголошує: річ  сьогодні зовсім не в заробІтках

 "Іноді, коли у тебе стан війни в країні, по-іншому просто не буває. Ти або захистиш свій ринок і свою культуру, або зникнеш", – підсумував артист.

Нагадаємо, після набуття чинності закону про квоти на українську музику у Мережі ініціювався флемоб на його підтримку.

Переворот на радіо: наслідки введення квот на українські пісні

Переворот на радіо: наслідки введення квот на українські пісні

Кореспондент ТСН.Тиждень, Руслан Харченко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Життя зірок
Наступна публікація