"Оскар-2020": усе про головних номінантів на найпрестижнішу кінопремію

"Оскар-2020": усе про головних номінантів на найпрестижнішу кінопремію

Церемонія головної кінопремії відбудеться 9 лютого.

До вручення головної кінопремії року "Оскар-2020" залишилися лічені години.

Раніше Академія кінематографічних мистецтв і наук назвала тих, хто побореться за найпрестижнішу статуетку світу кіно.

ТСН.ua розповідає усе про потенційних володарів "Оскара-2020", кожну стрічку-номінанта, успіх "Джокера" та акторів-фаворитів.

Номінанти на звання "Найкращий фільм"

Серед 24 номінацій, найбільше цього року отримала стрічка "Джокер" – 11. По десять одразу отримали три фільми - "Одного разу в Голлівуді", "Ірландець" і "1917". Шести номінацій удостоїлися "Паразити", "Шлюбна історія", "Маленькі жінки" й "Кролик Джоджо". Стрічка "Аутсайдери" має чотири номінації.

Фото: Getty Images

"Джокер" (Joker)

Картина Тодда Філліпса – передісторія найбільш злого ворога "Бетмена". Стрічка розповідає про те, як звичайний персонаж Артур Флек перевтілюється у божевільного клоуна Джокера і стає на шлях злочинності проти Бетмена. У прокаті "Джокер" заробив понад мільярд доларів. Стрічка стала найкасовішою в історії серед картин з рейтингом R (17+) та найприбутковішим проєктом, заснованим на коміксах.

Серед номінацій: "Найкращий фільм", "Найкраща чоловіча роль", "Найкращий монтаж", "Найкраща операторська робота". Більше того, режисер фільму Тодд Філліпс номінований на звання "Найкращого режисера".

Жанр: бойовик, кримінал, драма
Рейтинг на IMDb: 8,6/10
Час прокату в Україні: жовтень 2019 року

"Одного разу… в Голлівуді" (Once Upon a Time... in Hollywood)

Одним з головних конкурентів "Джокера" став фільм "Одного разу… в Голлівуді". Альтернитавна історія Квентіна Тарантіно розповідає про події, які відбуваються на тлі резонансного вбивства, що сталося в Голлівуді в ніч на 9 серпня 1969 року. Тоді п’ятьох людей, серед яких відомі актори, було жорстоко вбито.

Серед номінацій: "Найкращий фільм", "Найкраща чоловіча роль", "Найкраща чоловіча роль другого плану", "Найкращий оригінальний сценарій". Постановник фільму Квентін Тарантіно номінований на звання "Найкращого режисера".

Жанр: драма, трилер, кримінал
Рейтинг на IMDb: 7,8/10
Час прокату в Україні: серпень 2019 року

"Ірландець" (The Irishman)

10 номінацій "Оскара" також отримав фільм від Netflix "Ірландець". У стрічці ветеран Другої світової війни Френк Ширан, шахрай і найманий вбивця, що працював з сумнозвісними постатями гангстерського світу, розповідає про організовану злочинність післявоєнної Америки.

Серед номінацій: "Найкращий фільм", 2 номінації "Найкраща чоловіча роль другого плану", "Найкращий сценарій-адаптація". Режисер "Ірландця" Мартін Скорсезе побореться за звання "Найкращого режисера".

Жанр: кримінал, драма, біографія
Рейтинг на IMDb: 8,1/10
Час прокату в Україні: –; стрічка вийшла в обмежений прокат у США у листопаді 2019 року. Фільм можна переглянути на сайті Netflix.

"1917"

Шанси отримати головну статуетку має і "1917". Це історія про двох молодих солдатів, які отримали наказ доставити важливе повідомлення у глибокий тил ворога. У бійців дуже мало часу і, якщо операція провалиться, загине понад тисяча військових, серед яких рідний брат одного з них.

Серед номінацій: "Найкращий фільм", "Найкращий оригінальний сценарій", "Найкраща робота художника-постановника", "Найкращий звук". Оскароносний постановник Сем Мендес також побореться за звання "Кращого режисера".

Жанр: історичний екшн
Рейтинг на IMDb: 8,7/10
Час прокату в Україні: з 30 січня 2020 року

"Паразити" (Gisaengchung)

Вперше на "Оскарі" за "Найкращий фільм" побореться південнокорейська картина "Паразити". В основі сюжету – однойменний комікс Хітоші Івакі. Це історія про кмітливого хлопчика Кі Ву із бідної сім’ї, який вирішив підробити документи про освіту, аби обійняти високооплачувану посаду приватного викладача.

Стрічка виборола Золоту пальмову гілку на Канському міжнародному кінофестивалі.

Номінації: "Найкращий фільм", "Найкращий фільм іноземною мовою", "Найкращий оригінальний сценарій", "Найкраща робота художника-постановника". Крім того, режисер Пон Чжун Хо увійшов до п'ятірки претендентів на приз за режисуру разом з Філліпсом, Тарантіно, Скорсезе і Мендесом.

Жанр: драма, трилер, комедія
Рейтинг на IMDb: 8,6/10
Час прокату в Україні: серпень 2019 року

"Шлюбна історія" (Marriage Story)

Друга стрічка від Netflix "Шлюбна історія" позмагається за омріяну статуетку "Оскар-2020" у номінації "Найкращий фільм". Комедійно-драматична картина розповідає про розлучення акторки та театрального режисера, які вирішили розірвати стосунки через десять років шлюбу.

Номінації: "Найкращий фільм", "Найкраща чоловіча роль", "Найкраща жіноча роль", "Найкращий оригінальний сценарій", "Найкраща музика до фільму".

Жанр: драма, комедія
Рейтинг на IMDb: 8,1/10
Час прокату в Україні: –; фільм можна переглянути на сайті Netflix.

"Маленькі жінки" (Little Women)

Фільм Грети Гервік "Маленькі жінки" – екранізація класичного роману Луїзи Мей Олкотт. Картина розповідає історію чотирьох сестер, які зовсім не схожі одна на одну. Вони стикаються з актуальними проблемами: перше кохання, гірке розчарування, томлива розлука і непрості пошуки себе і свого місця в житті.

Номінації: "Найкращий фільм", "Найкраща жіноча роль", "Найкращий сценарій-адаптація", "Найкраща музика до фільму", "Найкращий дизайн костюмів".

Жанр: мелодрама
Рейтинг на IMDb: 8,3/10
Час прокату в Україні: з 30 січня 2020 року

"Кролик Джоджо" (Jojo Rabbit)

"Кролик Джоджо" -  сатиричний фільм про Другу світову війну. У стрічці йдеться про самотнього німецького хлопчика, чий світогляд перевертається з ніг на голову, коли він дізнається, що його самотня мати переховує на горищі їхнього дому молоду єврейську дівчину.

Номінації: "Найкращий фільм", "Найкращий сценарій-адаптація", "Найкраща робота художника-постановника", "Найкращий монтаж".

Жанр: драма, комедія
Рейтинг на IMDb: 8,0/10
Час прокату в Україні: з 23 січня 2020 року

"Аутсайдери" (Ford v Ferrari)

Фільм Джеймса Менголда "Аутсайдери" розповідає про стосунки американського автомобільного конструктора Керолла Шелбі та відважного британського гонщика Кена Майлза, які разом кинули виклик корпораціям і власним демонам, аби створити абсолютно новий спорткар, який зміг конкурувати з Ferrari на чемпіонаті світу, що відбувся у Франції в середині 1960-х.

Номінації: "Найкращий фільм", "Найкращий монтаж", "Найкращий звук", "Найкращий звуковий монтаж".

Жанр: мелодрама
Рейтинг на IMDb: 8,3/10
Час прокату в Україні: листопад 2019 року

Номінанти на звання "Найкраща чоловіча роль"

Світ пророкує, що кращим актором стане Гоакін Фенікс за роль у стрічці "Джокер". Адже, на так званій репетиції "Оскара", "Золотому глобусі", Фенікс став володарем кінопремії в категорії "Найкраща чоловіча роль в драматичному фільмі".

Фото: Associated Press

Конкуренцію Гоакіну складуть Антоніо Бандерас за роль у "Біль та славі",  Адам Драйвер за роль у "Шлюбній історії", Джонатан Прайс із фільму "Два Папи" та Леонардо Ді Капріо з "Одного разу в... Голлівуді"

Номінантки на звання "Найкраща жіноча роль"

За головну статуетку світу кіно розгорнеться запекла боротьба і між леді. "Оскар" висунув п’ятьох номінанток: Рене Зеллвегер за роль у "Джуді", Скарлетт Йоганссон із "Шлюбної історії", Сірша Ронан, яка зіграла у фільмі "Маленькі жінки", Шарліз Терон із "Скандалу" та Синтія Еріво  за  роль у стрічці "Гаррієт".

Фото: Associated Press

Втім, наразі фавориткою вважається Рене Зеллвегер, яка також вже виграла "Золотий глобус" як краща акторка в драмі.

Нагадаємо, церемонія вручення "Оскара" відбудеться у ніч проти понеділка, 10 лютого. Сайт ТСН.ua вестиме текстову онлай-трансляцію заходу та першими повідомлятиме про переможців.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Оскар 2020
Наступна публікація