Оскарівські інтриги. Чи отримають головні кіностатуетки українська стрічка та ДіКапріо

Оскарівські інтриги. Чи отримають головні кіностатуетки українська стрічка та ДіКапріо

Фото: Getty Images

Церемонія вручення кінопремії розпочнеться в ніч на 29 лютого за київським часом.

У Лос-Анджелесі в США тривають останні приготування до найбільшої кіноподії року – вручення "Оскарів".

Зараз місто лише прокидається. До оскарівської церемонії ще вісім годин. Але журналістка Наталка Пісня вже не спить, і підготувала масу сюрпризів. І не тільки з приводу голлівудських блокбастерів, а й щодо шансів українського фільму, що спробує здобути найпрестижнішу світову нагороду. Мовиться про справжній прорив – стрічку "Зима у вогні", що стала номінантом іще в одній важливій американській кінопремії.

Тож, чи отримає свою першу статуетку Леонардо ДіКапріо? Чому Кейт Бланшет так переконлива в ролі лесбійки? За яким принципом одягнуться цього разу голлівудські зірки? І що можна взяти собі на замітку? Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Український звукорежисер Олег Кульчицький прийшов на церемонію в смокінгу і краватці-метелику, як і передбачено дрес-кодом. Його дружина Наталка – в сукні, на яку встигла озирнутися не одна голлівудська модниця.

"Сукня від української дизайнерки Оксани Полунець. Вишиванка – наше все. І мені так спокійніше. Я вірю в те, що тут зашита якась магія, в цих орнаментах. Ми зайшли, зареєструвалися – і вже справжній фурор", – говорить Наталка Кульчицька.

Олег працював над стрічкою "Зима у вогні". Окрім "Оскара", вона бере участь в іншому, не менш престижному конкурсі "Ґолден Ріл". Попри те, що премія вручається за найкращу звукорежисерську роботу і, на перший погляд, вузькопрофесійна, за неї цьогоріч змагались і "Марсіанин", і "Зоряні війни", і "Легенда про Г'ю Ґрасса".

"Ґолден Ріл" присудили не Кульчицькому – його забрала інша стрічка, про загадкове життя та смерть лідера легендарного рок-гурту "Нірвана". Тож цю поразку найкрасивіша пара вечора сприйняла з гідністю, залишившись святкувати чужу перемогу і власну участь в одному з найпрестижніших конкурсів світу.

Зранку в день великої кіноцеремонії Лос-Анжелес порожній. Але кінокритики вже не сплять – з самого ранку вони роблять свої останні прогнози, букмекери приймають ставки від найазартніших кіноманів. Сплять тільки майбутні винуватці події – актори та режисери, втомлені невідворотним марафоном прийомів і вечірок перед "Оскаром". І вони точно можуть робити це спокійно – готувалися до цієї знаменної події, відколи було оголошено про номінації і в один з найвідповідальніших моментів свого життя точно знають, яку сукню і які коштовності вберуть.

Голлівуд обговорюватиме їх значно активніше, ніж кіно, адже стрічки, що можуть отримати нагороду, вже встигли побачити у всьому світі.

Найбільших інтриг – кілька. Головна стосується одного з найбажаніших парубків Голлівуду Леонардо ДіКапріо. Він ішов до "Оскара" все своє життя, його номінували кілька разів, але на сцену піднімались інші. Тепер він наблизився до нагороди впритул – те, що ДіКапріо пережив і втілив у ролі Г'ю Ґраса, критики і букмекери називають 100-відсотковим "Оскаром".

Іще одна інтрига – довкола Сільвестра Сталлоне. Його вже номінували на "Оскар" 1976-го за роль Рокі, коли йому було 30. Стрічка отримала золоту статуетку, а він – ні. Сталлоне відтоді знявся ще в шести частинах, ця – сьома. Йому тепер 70, він грає старого спортсмена і його номінують на "Оскар" за роль уже не першого, а другого плану.

Вистачає інтриг і серед жінок. Серед найобговорюваніших номінантів стрічка "Керол" – про лесбійське кохання. Цю історію на межі дозволеного представили знамениті брюнетка і білявка, Руні Мара, відома за стрічкою "Дівчина з татуюванням дракона", і просто зірка Кейт Бланшет. Бланшет претендує на головну жіночу роль. Руні Мара – у номінації актрис другого плану. Хоча за стрічкою так і не допетраєш, хто з них домінує. Бо це – Голлівуд.

Загалом, цьогорічних кінотенденцій дві. "Оскар" білий – у номінаціях жодного афроамериканського актора чи режисера, чого вже давно не було. А ще в кіно остаточно змінився образ сучасної жінки. Вона – самостійна, сама вирішує, скільки заробляти, з ким і коли кохатись, як одягатись і не боятися бути викликом суспільству.

Через кілька годин ми дізнаємось і про оскарівський шанс української "Зими у вогні". За іронією долі українській стрічці знову протистоїть біографічне кіно. І знову про музичну зірку – про життя і смерть поп-діви Емі Вайнхауз.

"Я думаю, у стрічки дуже хороші шанси. І справді може перемогти, залежно від того, скільки людей подивилися картину. Стрічка дуже сильна з емоційного боку, це дивовижна історія сучасності, вона дуже надихає", – говорить член гільдії продюсерів США, Лос-Анжелеська кіноакадемія, Браян Маклафлін.

Та хай, як не склалася доля, "Зима у вогні" вже є переможцем. Бо саме завдяки цьому кіно сотні тисяч американців, які сприймають свободу, як даність, чи не вперше заплакали й оцінили жертовність українців упродовж тих страшних 93 днів Майдану.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Наталки Пісні.

В Лос-Анджелесі тривають останні приготування до церемонії вручення премії “Оскар”

В Лос-Анджелесі тривають останні приготування до церемонії вручення премії “Оскар”

Повʼязані теми:

Наступна публікація