Україна не поїде на "Євробачення-2019": які висновки варто зробити з цьогорічного скандалу

Україна не поїде на "Євробачення-2019": які висновки варто зробити з цьогорічного скандалу

Фото: eurovision.tv

Ситуація навколо пісенного конкурсу розколола суспільство навпіл.

На цьогорічному "Євробаченні" Україна не виступатиме. Співачка MARUV, яка виграла Нацвідбір, заявила, що не хоче говорити гасла: маючи на увазі, напевне, правду про російську агресію в Україні. Організатори схаменулись, що представляти країну у світі покликали російських гастролерів - і нашвидку почали дописувати контракт.

Шквал критики обрушився на обидві сторони, які так і не змогли домовитись, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень. Глядачі досі намагаються з’ясувати, хто винний у найгучнішому пісенному скандалі останнього часу: артисти, які заграють з країною-окупантом, чи організатори, яких уже звинуватили в політичних репресіях.

Вже не в панчохах та без яскравого макіяжу MARUV записує дуже домашнє відеоповідомлення для своїх фанатів. Її чесна перемога закінчилася наймасштабнішим пісенним скандалом. Він почався за два дні до фіналу відбору на "Євробачення". У прямому ефірі Кримськотатарського каналу дівчата-двійнята не змогли відповісти на наче таке просте питання: чий Крим?

Фальшиві ноти "Євробачення": хто винен у найгучнішому пісенному скандалі

Фальшиві ноти "Євробачення": хто винен у найгучнішому пісенному скандалі

"Коли ми їдемо додому, ми проїжджаємо два кордони. – Ви ж не відповіли на запитання,чий крим. – Ми відповіли. Крим наш", - так відповідали на інтерв’ю співачки дуету ANNA MARIA.

Виявилося, батьки дівчат добре влаштовані в окупаційних адміністраціях українського півострова. Тато суддя, щоправда на пенсії. А мама прийняла нагороду від Кремля – за повернення Криму. Хоча сам гурт ANNA MARIA живе в Києві та у 2014 році співав на Майдані Незалежності під час Революції гідності. Виникає запитання – чому вони не змогли дати чіткої відповіді, чий Крим.

"Ми не зробили нічого поганого. Ми дотримуємося правил національного відбору. Більше того, за цей час ми не давали концертів у Росії", - казали вони під час фіналу.

Давала їх інша конкурсантка. Епатажна фіналістка MARUV приголомшила не лише спокусливими мізансценами у виступі, а й російським бекграундом.

Це інтерв’ю MARUV дала ще до фіналу "Євробачення": "Люди забули жахи Другої світової війни. Я не можу говорити нормально. Комок у горлі. Я сиділа з бабусею на своїй кухні. Вона дитина війни. вона розповідала, що творилося".

Вона ковтає сльози, пригадуючи розмови про війну з бабусею. Щоправда, сама має пікантну пляму в гастрольній географії. 

"Пісні належать російській компанії. Всі прибутки з прокату підуть в Росію. По суті справи, які підуть на кулі для наших ворогів, які будуть стріляти в наших солдатів", - заявляє заступник директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв.

Щойно на поверхню вилізли російські зв’язки учасників, суспільство тріснуло навпіл. Чиновники згадали, що мабуть щось забули внести у правила. Захисники артистів вибухнули  звинуваченнями проти  ведучого, суддів та організаторів за те, що зробили з пісенного конкурсу політичний.

"Вони влаштували політичні репресії на сцені. Треба було посадити трьох співробітників СБУ", - каже музичний продюсер Володимир Бебешко.

Які ж насправді причини того, що Україна не співатиме цього року разом з Європою. Ось цей потяг за 13 години прибуде до Москви. Це дуже популярний маршрут. П’ять років війни з країною-агресором не змінили цього. Чи знають відповідь на важливі територіальні питання ті, хто сідають до потяга Київ-Москва?  І чи знають про цей потяг чиновники в Кабміні? Бо може тут є зв'язок між пасажирами потяга і співаками, які зі сцени не можуть впевнено і чітко відповісти на питання: чий Крим і що там у нас на Донбасі. Так чи інакше "Євробачення" в цьому році закрите. 

Причин цьому кілька. По-перше, фільтр учасників відбувся не на початку конкурсу, а у фіналі. Те, що "Євробачення" конкурс винятково музичний -  може твердити лише той, хто його ніколи не бачив. Сам принцип висунення на змагання - від імені держави робить артиста своєрідним представником країни. 

А тут ще й голосування - теж від імені країни. Так що відчуття політики на "Євробаченні", попри всі заяви і обмеження від організаторів, - хоч відбавляй.  І український організатор, а це існуючий за кошти платників податків телеканал "Суспільне", точно знав.  Більше того, свою позицію пояснив так , що спричинив новий скандал.  

"Понад 70 відсотків людей, які можуть написати пісню до "Євробачення" , яка може передбачати перемогу на "Євробаченні", мають стосунки з Російською Федерацією", - розповідає член правління НСТУ Олександра Кольцова.

По-друге, підписання стандартного договору з конкурсантами після перемоги, а не до початку змагання. Артисти не мають змогу зрозуміти -  хочуть вони в цю справу вв'язуватись чи ні .

"Артист повинен заздалегідь знати, коли йде на Нацвідбір, яким пунктам, правилам він повинен відповідати. Яку громадянську позицію повинен мати артист, на які запитання які відповіді він повинен давати. Як він повинен вести себе з іноземною пресою. Яка географія гастролей у нього", - пояснює музичний критик Ігор Панасов.

На своїй сторінці MARUV написала -  готова відмовитися від концертів у Російській Федерації. Її налякало інше - штрафи.

"Штрафні санкції цього року вводилися вперше. Тому що ми вбачали певний  ризик для компанії в разі порушення контракту", - пояснювала Кольцова.

По-третє, керівники Євроконкурсу звичайно стримались від різких висловлювань. За їхніми правилами відбір в середині країни взагалі річ необов'язкова. "Суспільне" могло послати на конкурс хоч аматорський хор бабусь із села. Але коли вже вибрав - мав дотриматись свого слова. Бо перемога MARUV чесна. За неї проголосували глядачі платними смс.

"З юридичної точки зору абсолютна вина на провалі участі України на "Євробаченні" цього року лежить на організаторах національного відбору. Кожен українець, який брав участь у голосуванні, який платив за смс, він може позиватися до суду", - зазначає адвокат Лаврентій Царук.

По-четверте, а чи могла ця перемога бути небезпечною для репутації України.

"Так склалося, що акцент міждержавного голосування вийшов на перший план. Ігнорувати це немає сенсу. Не зможе артист сховатися, якщо йому на пряму поставлять дуже незручне запитання", - каже музичний критик Панасов.

П’ять років війни в Україні. Але офіційно -  війною -  саме державні мужі її роками і не називали. Знаходили масу евфемізмів: агресія, зелені чоловічки, тимчасова окупація, лінія розмежування замість лінія фронту. Через який возили ешелони з товаром і цю торгівлю вважали нормою. А свій патріотизм чиновники демонстрували хіба в чорних списках акторів.  Чорних списків чиновників зав'язаних на Росію - ще ніхто не бачив.  Відтак мати паспорт російський можна, фабрики в Росії можна, торгувати можна, а співати - ні .

По суті, купа українських артистів зробили свій моральний вибір самі. Виступати в Росії для них як подавати руку вбивці. Закон не забороняє - забороняють їхні моральні принципи. І те, що усі спроби "Суспільного" знайти заміну MARUV, пропонуючи поїздку на "Євробачення" гурту  Freedom Jazz або гурту KAZKA  - наштовхнулися на гостру відмову абсолютно логічно. Бо це нечесно і непорядно.

Водночас це не може не радувати. Чиновницька логіка знов натикнулася на людську порядність. І хоч "Євробачення" ми вже програли - гідність виграла. Майдан власне був саме про це.

Ніна Грушецька

Повʼязані теми:

Наступна публікація