Зірки каналу "1+1" розповіли про свої літературні вподобання

Зірки каналу "1+1" розповіли про свої літературні вподобання

Лідія Таран / Фото: прес-служба каналу "1+1"

Таран, Барбір та Комаров поділилися, які книжки читають.

Через велику зайнятість та стрімкий темп життя, не завжди вдається приділити час для себе.

Ведучі "1+1" зізнаються, що все ж таки не можуть відмовитись від хорошої книги, адже вони надихають, дають можливість розвиватись, думати та робити висновки.

Пропонуємо вам найцікавішу підбірку книг, які зірки 1+1 рекомендують прочитати:

Лідія Таран

Микола Гоголь: "Ніс", "Шинель" (з якої, як відомо, ми всі вийшли), "Вечори на хуторі...", "Тарас Бульба", "Мертві душі". У мене в дитинстві був шеститомник Гоголя. У синіх палітурках. Із жовтими сторінками. Досі пам'ятаю їхній запах. Гоголя треба читати всього. Гоголь — наше все!

Павло Загребельний: "Спека", "Диво", "Євпраксія"... Що подужаєте. Загребельний — найсильніший український історичний романіст, я так думаю. Це надзвичайний хист — виплітати з історії красивий сюжет, вибудовувати його так, що відірватись не можна. І найголовніше — Загребельного треба читати всім, хто хоче збагатити свій лексикон. Такої багатої української мови вже й не зустрінеш. Коли відчуваю, що ті 300 слів, якими ми послуговуємось для написання новинних текстів, починають затискати у лещата, розгортаю, наприклад, "Спеку", на будь-якій сторінці. І навіть не відстежую сюжету. Просто купаюсь у чистому і багатющому лексичному потоці.

Олександр Довженко. Тепер літо, і просто треба читати "Зачаровану Десну"! Це кіноповість. Сеанс читання і марення можна провести просто на березі самої Десни — річка зовсім близько від Києва.  Хоча вона тут, може, й не така зачарована, як ота Десна з дитинства Довженка, і не водиться вже біля неї левів, але все одно можна досягти своєрідного стереоефекту.

Людмила Барбір

Людмила Барбір / Фото: прес-служба каналу "1+1"

Лао-Цзи "Дао де цзин" — один з найвідоміших класичних філософських творів Китаю. В перекладі з китайської "Книга шляху і гідності". Книга розкриває сутність "дао" (шляху) всього сущого на землі. Цей трактат є духовною абеткою для тих, хто шукає свій шлях у цьому світі і ставить перед собою питання сенсу свого існування.

Пол Янг "Хижа". Книга вщент розбиває уявлення про природу речей. В своїй книзі Пол Янг викладає своє бачення Бога та історію свого внутрішнього зцілення, очищення через катарсис.

Дітер Лауенштайн "Елевсінські містерії" — таємничі обряди. Книга німецького вченого Дітера Лауенштайна присвячена найбільшому містеріальному центру Стародавньої Греції — Елевсіну. Опираючись на античні джерела і матеріали новітніх археологічних досліджень, автор намагається відтворити хід цього релігійного святкування і зрозуміти досвід та переживання містів, які дали обітницю мовчання під загрозою смерті.

Леся Матвеєва

Леся Матвєєва / Фото: прес-служба каналу "1+1"

Донна Тартт "Щегол". Приголомшливий новий роман письменниці, який отримав Пулітцерівську премію, визнаний кращою книгою за  всіма можливими рейтингами. Абсолютно заслужено. Красивий і захоплюючий.

Айн Ренд "Джерело". Роман відомого філософа 20 століття, засновника філософської течії раціонального індивідуалізму, яка протиставляється колективізму. Обов'язково для прочитання молодим людям, які думають!

Стивен Кові "Сім навиків високоефективних людей". Книга відомого у всьому світі бізнес-консультанта, про найважливіші якості людини, не просто яка прагне до успіху, але й знаходиться в усвідомленому пошуку себе і сенсу життя.

Дмитро Комаров

Дмитро Комаров / Фото: прес-служба каналу "1+1"

Грегорі Девіда Робертса. Мабуть, його моя улюблена книга за останні 5-7 років — "Шантарам". Я дуже люблю Індію, і зокрема мегаполіс Мумбаї (Бомбей). Майже всі події у книзі австралійського письменника розгортаються там. Робертсу вдалося передати Бомбей до дрібниць реалістично. Він нічого не прикрасив — опис кожної вулиці, будинки, подвір'я або кафе відточено до кожної деталі. Я читав цю книгу в Папуа, але здавалося, що перебуваю в Індії. Читання перетворюється на віртуальну подорож, сильний роман, рекомендую всім.

Слава Курилов, "Один в Океані". Автор нарівні з більшістю жителів СРСР був практично невиїзним. Але, як океанограф і закоханий у море, Курилов вирішив, що не готовий миритися з заборонами системи. Він мріяв про свободу і подорожі, хотів побачити світ, і за це, без перебільшення, був готовий померти. Ця людина зробила те, у що складно повірити — таємно зістрибнув з круїзного лайнера "Радянський союз" в ста кілометрах від Філіппін, маючи на озброєнні тільки маску, трубку, ласти і неймовірну волю до перемоги. У воді він провів три доби. І досягнув свого. Його історія підтверджує, що не існує неможливого. Важливо поставити собі мету і рухатися в її бік, навіть якщо ймовірність успіху здається мізерною. І ні в якому разі не здаватися.

Артуро Перес-Реверте "Територія Комманчей",. Зараз, коли в нашій країні йде війна, ця книга сприймається особливо. Десятки наших колег, журналісти ТСН, щодня ризикують життям. Військовий кореспондент — це окрема каста, обрані, кращі журналісти. У книзі іспанського письменника якраз описана робота журналіста на війні в Югославії. Книга про те, що репортер хоч і не є учасником бойових дій, але знаходиться в такій же небезпеці, як і солдат на передовій.

Повʼязані теми:

Наступна публікація