10 головних висновків: Нацбанк підбив економічні підсумки за перший місяць карантину

10 головних висновків: Нацбанк підбив економічні підсумки за перший місяць карантину

Фото: Національний банк України

Регулятор запевняє, що банківська система та економіка перший місяць пройшли стабільно.

Перший місяць карантину, що був запроваджений задля недопущення поширення нового коронавірусу COVID-19, українська економіка та банківська система "пройшли досить спокійно, бо "готували сані влітку".

Про це запевняють у Національному банку України.

"У цей період ми увійшли міцними та витривалими. Перший місяць карантину ми пройшли з запасом міцності та впевненості. "Політ нормальний". Однак надалі для зменшення негативного впливу коронавірусу на економіку та громадян нам обов’язково потрібна підтримка МВФ та міжнародних донорів", - наголосили в НБУ.

1. Населення довіряє гроші банкам

Гривневі кошти на рахунках населення в банках зросли на 11,6 млрд грн до 341,4 млрд грн від початку березня до 10 квітня (плюс 4%). В іноземній валюти кошти населення скоротилися на 182 млн доларів США до 9,8 млрд доларів (мінус 2%). Тобто є приплив гривневих коштів і незначний відплив валютних.

2. Банки мають достатній запас міцності

Ліквідність банків нині становить понад 200 млрд грн. Ще понад 30 млрд грн є у касах банків. Валютна ліквідність становить 7,9 млрд доларів США. Майже стільки ж коштів було і місяць тому. Грошей достатньо, щоб без проблем впоратися з підвищеним попитом на зняття коштів. Також цього достатньо, щоб продовжити кредитування населення та економіки.

3. Усі фінпослуги доступні

Близько 70-75% відділень банків та понад 95% банкоматів продовжують працювати у штатному режимі. Призупинена робота відділень, в яких немає відвідувачів, та тих, які розташовані в недоступних будівлях. Тому всі банківські послуги доступні. Банківські послуги також доступні онлайн.

4. Банки продовжують кредитувати

Загалом, кредитування очікувано почало сповільнюватися. Кредитування населення поки зростає темпами 27% у річному вимірі. Погіршення очікувань бізнесу позначилися на зміні валюти кредиту. Якщо чисті гривневі кредити бізнесу зросли на 3,6% від початку року, то обсяги валютних кредитів скорочуються.

Водночас банки суттєво не змінювали кредитні ліміти. Якщо деякі банки і зменшили ліміти, то у випадку з фізособами - це були безробітні клієнти, у випадку з бізнесом – через вичерпання коштів.

5. Робота з позичальниками

Банки продовжують оголошувати кредитні канікули для своїх позичальників під час карантину. Про можливість реструктуризації кредитів публічно оголосили вже майже три десятки банків.

Фото: Національний банк України

6. Настрої бізнесу очікувано погіршилися

Підприємці очікують зниження продажів та виробництва. Найбільше від ситуації постраждав бізнес, який надає послуги. Найменш песимістичні – експортери. Подальший розвиток ситуації сильно залежить від темпів приборкання пандемії та тривалості карантину.

7. Ситуація на ринку праці напружена

Більшість підприємств намагається зберегти співробітників – це позитив. Однак за окремими винятками не наймають нових співробітників, і це ускладнює ситуацію для тих, хто в пошуках роботи. Співвідношення резюме до вакансій зростає в усіх сферах, крім торгівлі, медицини та сільського господарства.

8. Ціни зростають повільно

Інфляція у березні залишалася низькою – 2,3%. Щоправда, ціни на окремі товари зростали швидше, – на м'ясо, овочі, крупи, ліки, товари особистого догляду. Причини прості – ажіотажний попит та часткове звуження пропозиції через карантин. Однак у квітні вони вже поступово втратили визначальну роль. Упродовж останнього тижня ціни на ці товари припинили зростати.

9. Ажіотаж на валютному ринку швидко вщухнув

Психологічні чинники поступилися економічним. Упродовж останніх тижнів бізнес та громадяни більше продавали валюту, ніж купували її. Національному банку навіть вдалося викупити з ринку понад 0,5 млрд доларів США від початку квітня після значних інтервенцій з продажу валюти у березні.

10. Міжнародних резервів достатньо, щоб не допустити розгойдування курсу

Міжнародні золотовалютні резерви становлять понад 25 млрд доларів США. Це приблизно стільки ж, скільки було на початку року. Обсягу достатньо для згладжування надмірних коливань на валютну ринку за потреби.

Нагадаємо, попередні прогнози передбачали, що 2020 року економіка України зросте на 3,5-5%, інфляція становитиме 5% (плюс/мінус 1%), а долар коштуватиме 27-28 грн. 29 березня Кабмін затвердив нові макроекономічні прогнози на 2020 рік: ВВП - мінус 4,8%, середньорічний курс долара США - 29,5 грн (плюс 1,5-2 грн), інфляція – 8,7% (плюс 3,1%), безробіття – 9,4% (плюс 1,3%), середня зарплата – 11 тис. грн (без змін). Водночас в Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу). За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар. За таких умов варто очікувати й зростання безробіття. Світовий банк прогнозує падіння ВВП України на 3,5% у 2020 році. Також через пандемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація