300 мільйонів тендера та завод-привид. Як пов'язана з мером Одеси компанія ремонтуватиме дороги

Правоохоронці відкрили кримінальні провадження.

Три тендери на загальну суму 306 млн грн на ремонт 13 км траси М-12 (Стрий - Тернопіль - Знам’янка) на Вінничині виграло ТОВ "Ростдорстрой". Цю компанію пов'язують із мером Одеси Геннадієм Трухановим. Правоохоронці вже відкрили два кримінальні провадження.

Про це йдеться в програмі "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Офіційно власниками будівельної компанії через кіпрську "Сайдлейк Інтернешнл Лімітед" значаться Олександр Жуков і Олександр Рацкевич. Однак ще донедавна третім співвласником був одесит Юрій Шумахер – офіційний бізнес-партнер одеського мера (за офшорною Corderoy Trading Limited), якого називають "головним дорожником Труханова".

Офіційним представником ТОВ "Ростдорстрой" на Вінниччині працює Костянтин Демішкан. До працевлаштування в компанію у 2015-му, він очолював Вінницький облавтодор, з яким "Ростдорстрой" цього року конкурував на тендерах. Костянтин Демішкан - син екс-замголови Служби автодоріг (САД) у Вінницькій області Василя Демішкана і племінник екс-голови всього "Укравтодору" Володимира Демішкана.

Цього року Вінницька САД запровадила новий кваліфікаційний критерій для учасників тендерів – наявність власного або орендованого асфальтобетонного заводу (АБЗ) не далі, як за 150 км від місця ремонту – задля якісного ремонту.

"Ростдострой" вказав у тендерній документації, що орендує два асфальтобетонні заводи – в Умані на Черкащині та в селі Стрижавка під Вінницею. Як виявилося, у Стрижавці такого заводу взагалі немає і не було. Там є лише будмайданчик. Співробітники Департаменту захисту економіки Національної поліції у Вінницькій області провели у травні перевірку і зафіксували відсутність заводу, вказаного в поданих на тендер документах. За результатами перевірки поліція внесла до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 366 ККУ (службове підроблення).

"На момент проведення тендера і на момент укладання договорів цей завод розташовувався за цією адресою. В квітні провели додаткові геологічні дослідження і було ухвалене рішення про переміщення заводу. Тому говорити про те, що ми "підкладали" якісь недостовірні відомості – я не можу", - говорить директор "Ростдорстроя" Олексій Андрюшин.

Надати хоч якесь підтвердження тому, що завод справді стояв там узимку, наприклад фотографії, у "Ростдорстрої" не змогли. У сільраді взагалі нічого не знають про цей завод.

Проте сам завод таки існує – його добудовують в іншому селі під Вінницею – Комарові. Будівництвом займається ТОВ "Юника Проджект 2017", записана на Андрія Шумахера, родича (вочевидь племінника) того самого Юрія Шумахера з "Ростдорстроя". Представником фірми у справах АБЗ також виступає Костянтин Демішкан.

Державні санітарні правила передбачають, що заводи з виробництва асфальту мають бути розташовані за кілометр від житлового сектору. Це ж підприємство звели за півкілометра. У компанії запевняють, що мають сучасне "екологічніше" обладнання. Законодавство передбачає можливість зменшення відстані розміщення заводів від житла. Проте компанія досі за таким дозволом не звернулася. Також відсутня інша дозвільна документація на будівництво. Тож два епізоди з АБЗ у Стрижавці та Комарові об’єднані в одне кримінальне провадження. Згідно з відповіддю ГПУ на запит ГО "Автомайдан Вінничини", розслідування здійснюється за статтями про службове підроблення та самовільне будівництво відповідно. При цьому згідно з постановою генпрокурора від 21 червня - розслідування передано ГСУ НП, а процесуальне керівництво - ГПУ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація