4 мільярди для Ахметова: НАБУ відкрило кримінальне провадження через можливу корупційну схему

4 мільярди для Ахметова: НАБУ відкрило кримінальне провадження через можливу корупційну схему

Фото: УНІАН

Для голови НКРЕКП та його підлеглих це вже друга справа.

НАБУ відкрило кримінальне провадження проти членів регулятора тарифів на комунальні послуги. Це вже друга справа проти Дмитра Вовка і його підлеглих. Торік  детективів зацікавила корупційна складова формули "Роттердам+", розслідування триває і досі. Цього разу правоохоронці вивчають розподіл грошей між виробниками електрики. Попереднє слідство встановило, що посадовці при розподілі державних коштів перевищили службове становище і  заподіяні збитки оцінюють у чотири мільярди гривень. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

НАБУ відкрило кримінальне провадження проти членів комісії національного регулятора тарифів

НАБУ відкрило кримінальне провадження проти членів комісії національного регулятора тарифів

НАБУ розслідує корупційну діяльність членів комісії одразу за двома статтями – "Зловживання владою" та "Привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем".

“Йдеться про можливе ухвалення цією комісією у 2016-17 роках регуляторних рішень на користь комерційних компаній, внаслідок чого іншим учасникам енергетичного ринку могло бути завдано шкоди”, - каже прес-офіцер НАБУ Світлана Оліфіра.

У НАБУ, посилаючись на таємницю слідства, небагатослівні. Натомість оборудку чиновників добре розуміють експерти ринку. Колишній член НКРЕКП Андрій Герус пояснює, що зробили підопічні Дмитра Вовка.  

“НКРЕКП прийняла ряд рішень, щоби здійснити оплату за виробництво електроенергії, але в обхід загального алгоритму, а лише тепловій генерації. Державні компанії “Енергоатом”, “Гідроенерго” і “Укренерго” не отримали нічого. Ці 4,5 мільярди, треба зрозуміти, отримала в основному компанія ДТЕК Ріната Ахметова”, - каже експерт.

Алгоритм, про який говорить Герус – це система розподілу коштів між виробниками енергії. Більше електрики виробив – більше отримав. Після втручання чиновників у цей алгоритм найбільше грошей отримала компанія Ріната Ахметова ДТЕК.

“Це класичний приклад, як прибутки ідуть приватним компаніям, а збитки вішають на державні підприємства”, - каже Андрій Герус.

ТСН неодноразово зверталася по коментарі до фігурантів розслідування. В ДТЕК повідомили, що жодних запитів від правоохоронців не отримували і слідчих дій з ними не проводили. У НКРЕКП звинуватили в усьому попередників.

Колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко нагадує – оборудка на 4,5 мільярди гривень не найскандальніша схема регулятора. 20 мільярдів гривень уже коштував українцям "Роттердам+". Стільки ж, а може і більше, потягнуть і нововведені, так звані, раб-тарифи.  

“Схема "раб" додала би до цих двадцяти, ще 20, 25, 30 і у підсумку могло бути вже 50 мільярдів додаткового навантаження, яке не застосовано для модернізації мереж, для модернізації і інвестпрограм наших шахт, для безпеки праці шахтарів”, - каже екс-міністр.

Кучеренко радить детективам НАБУ не зациклюватись лише на фігурі Дмитра Вовка і розширити коло підозрюваних. Свого часу Вовк працював не тільки в російському офісі корпорації Roshen, а і в корпорації ICU разом з Валерією Гонтаревою під керівництвом Макара Пасенюка – нині фінансового радника президента.

Цього тижня в НКРЕКП оголосили конкурс на вакантну посаду п’ятого члена комісії. Після першого етапу відбору лідирує співробітниця компанії ДТЕК Олена Антонова.

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко

Повʼязані теми:

Наступна публікація