"А у нас в квартирі - газ. А у вас?". Путін і Зеленський розповіли про результати газових переговорів

"А у нас в квартирі - газ. А у вас?". Путін і Зеленський розповіли про результати газових переговорів

Фото: Укртрансгаз

Президент України переконаний, що питання транзиту газу розблокували.

У рамках зустрічі у "нормандському форматі" в Парижі під час двосторонніх переговорів президент України Володимир Зеленський та президент Росії Володимир Путін обговорили газові питання.

"Ми обговорили це питання. І мені здається, що це питання ми розблокували. І вже на рівні радників зараз будуть обговорюватися можливість, формат, об'єм, ціна тощо - деталі договору про транзит газу. Тому що це дуже важливо для всіх - і для України, і для енергетичної безпеки Європи. Тому, я думаю, що там дуже непогані кроки", - сказав Зеленський на спільній пресконференції лідерів чотирьох країн-учасниць "нормандських" переговорів - України, Росії, Німеччини та Франції.

"Пам'ятаєте дитячий віршик: "А у нас в квартирі - газ. А у вас?". І у вас є, і буде. Але може бути набагато дешевше, якщо ми домовимося про спільну чесну роботу. Може бути дешевше на 25%, ніж сьогодні отримує кінцевий споживач. Перш за все, промисловий споживач. Ціна газу для побутового споживача, для громадян, дотована. І ми не можемо вираховувати ціну від дотованої ціни. Це звичайна економічна логіка", - зазначив Путін.

Згодом на окремій пресконференції Зеленський сказав, що газовим питанням під час розмови з Путіним було приділено чимало часу.

"Багато часу тет-а-тет (з Путіним) витратили саме на газове питання. Були присутніми багато людей з обох сторін, ми маємо ще говорити про це у тристоронньому форматі. Я впевнений, хоча мабуть не маю права так говорити, поки немає договору, але я впевнений, що у нас більше шансів його підписати за кращими умовами, ніж були у представників, які обговорювали це питання до нас. Не хочу говорити деталі, але вже не говориться про контракт на один рік, це на більше. Я наполягав на максимально амбітних умовах, вигідних для України і для Європи, це десять років. Але важко, коли одна сторона наполягає на одному році, а ми на десяти. Але я думаю, ми знайдемо щось посередині", - зазначив президент України.

Зеленський також повідомив, що Росія віддасть Україні борг у 3 млрд доларів.

"Ми обговорювали питання трибуналу з приводу повернення коштів. Мені здається, ми в принципі зняли питання з приводу 3 мільярдів, які ми виграли", - зауважив президент.

Він пояснив, як Україна отримає ці кошти.

"Наша позиція проста: ми готові взяти газом. Це компроміс, на який ми готові йти. Тому що нам потрібно. Чому ні?Я думаю, у нас все буде добре. Я так думаю", - сказав Зеленський.

Фото: Пресслужба Кремля

Раніше виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що Україна і Росія "домовилися продовжувати домовлятися" щодо транзиту газу.

"З нашого боку ми просто викладали позиції сторін і на рівні господарюючих суб'єктів домовилися продовжувати домовилятися", - сказав Вітренко.

Утім, чи стала Україна ближче до транзиту російського газу, не відповів.

"Я вважаю, що ми подивимося, коли з одного боку продовжаться двосторонні переговори, а з іншого – тристоронній формат з Єврокомісією, куди ми маємо повернутися. Після цього буде зрозуміло, чи буде угода", - пояснив він.

На запитання, що мається на увазі під двосторонніми переговорами, сказав: "Господарюючими суб’єктами. Потрібно розуміти, що навіть двосторонній формат він передбачає, що господарюючі суб’єкти – "Нафтогаз" та "Газпром" - повинні укласти певні контракти. Теж саме стосується і контрактів між "Газпромом" і оператором української газотранспортної системи. Але це ще предмет переговорів у двосторонньому та тристоронньому форматах. У двосторонньому форматі узгоджуються деталі, у тристоронньому – політичні моменти".

Крім того, за словами Вітренка, під час зустрічі українська сторона пояснила, чому позиція країни, зокрема, щодо необхідності виконання арбітражів є законною, і чому це рішення є обов'язковим для виконання.

Як повідомлялося, 18 листопада російський "Газпром" направив українському "Нафтогазу" офіційну пропозицію щодо подовження транзиту газу. Він пропонує Україні або подовжити старий транзитний контракт, який закінчується 31 грудня нинішнього року, або укласти новий договір на один рік. Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель назвав неприйнятною таку пропозицію. Глава Кабміну Олексій Гончарук каже, що Україна не зацікавлена в укладенні проміжного контракту. Має бути довгостроковий контракт, у рамках якого сторони будуть працювати на європейських умовах.

13 грудня - останній критичний термін для підписання відповідного договору, аби він почав діяти від 1 січня 2020 року.

Сторони вже довгі місяці не дійдуть згоди щодо умов нового договору. Пропозиція Москви – обнулити всі судові вимоги. Водночас Київ не згоден, адже в судах уже виграв 3 млрд доларів і подав позовів ще майже на 12 млрд доларів.

Чи буде транзит: ТСН згадала історію газових конфліктів між Україною і Росією

Чи буде транзит: ТСН згадала історію газових конфліктів між Україною і Росією

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація