Агентство Fitch погіршило прогноз України із "позитивного" до "стабільного"

Агентство Fitch погіршило прогноз України із "позитивного" до "стабільного"

Фото: Національний банк України

Там вважають, що ВВП України за рік зменшиться на 6,2%.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch погіршило економічний прогноз України із "позитивного" до "стабільного".

Про це пише "Інтерфакс".

"Перегляд прогнозу відображає значний вплив пандемії COVID-19 ... Підвищені макроекономічні та фіскальні ризики, пов'язані з цим безпрецедентним глобальним шоком, частково звернуть назад поліпшення в Україні в останні роки в плані зниження боргового тягаря, нормалізації перспектив зростання після геополітичних і економічних криз 2014-2015 років і волатильність такого зростання, що знизилася", - пояснюють в агентстві.

Там вважають, що український ВВП впаде на 6,2% за результатами 2020 року. Водночас Україна трохи легше пройде коронавірусну кризу, ніж інші країни світу, через те, що ВВП країни менше залежить від туризму, а також через падіння цін на нафту, та переважно сільськогосподарською економікою, яка лишатиметься затребуваною у світі.

"Ми очікуємо, що економіка відновиться до 3,5% в 2021 році відповідно до нашого середньострокового прогнозу зростання для України. Однак існують суттєві ризики для наших прогнозів, враховуючи невизначеність щодо масштабів і тривалості спалаху коронавірусу", - зазначає Fitch.

Нагадаємо, попередні прогнози передбачали, що 2020 року економіка України зросте на 3,5-5%, інфляція становитиме 5% (плюс/мінус 1%), а долар коштуватиме 27-28 грн. 29 березня Кабмін затвердив нові макроекономічні прогнози на 2020 рік: ВВП - мінус 4,8%, середньорічний курс долара США - 29,5 грн (плюс 1,5-2 грн), інфляція – 8,7% (плюс 3,1%), безробіття – 9,4% (плюс 1,3%), середня зарплата – 11 тис. грн (без змін). Водночас в Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу). За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар. За таких умов варто очікувати й зростання безробіття. Світовий банк прогнозує падіння ВВП України на 3,5% у 2020 році. Також через пандемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани

ВР ухвалила бюджет 2020: які економічні зміни чекають українців

ВР ухвалила бюджет 2020: які економічні зміни чекають українців

Повʼязані теми:

Наступна публікація