Ахметову і Медведчуку виділили землі в Криму після анексії - ЗМІ

Ахметову і Медведчуку виділили землі в Криму після анексії - ЗМІ

Крим / Фото: Getty Images

Усі права на землю отримані ними в 2015 році, тобто протягом року з моменту анексії півострова.

Російські ЗМІ з'ясували, що серед перших офіційних власників землі та нерухомості в Криму опинилися компанії, пов'язані із найзаможнішими українськими олігархами.

Як пише РБК, з 28 березня 2014 року в анексованому Криму діяв мораторій на видачу прав на землю та приватизацію власності, проте в кінці травня 2014-го мораторій було знято, а в серпні того ж року кримська окупаційна "влада" почала видавати перші свідоцтва права власності на землю.

Видання виявило, що крім місцевих "органів влади" і російських держустанов у списку власників найбільших земель опинилися чотири українські і одна кіпрська компанії. Всі права на землю отримані ними в 2015 році, тобто протягом року з моменту анексії півострова.

РБК пише, що три найбільших ділянки загальною площею 4,7 га в Сімеїзі належать українській компанії "Спорт-тур". На другому місці — 3,9 га в селищі Паркове в української "Інвестіо". Далі йдуть кіпрська Starvista (3,6 га в Сімеїзі) і українські "Тай-інвест" (3,4 га в Парковому) й "Укркапітал" (2,6 га в Гаспрі). Всі ці компанії - колишні власники, які уникли "націоналізації" і підтвердили свої права на землю вже в іншій державі.

Інвестиційна компанія "Спорт-тур", що володіє землею на кордоні Алупки та Сімеїзу, зареєстрована у Києві. Вона належить інвесткомпанії "Терра-інвест" (частка в капіталі не вказана), у співвласниках якої значиться Олександр Валерійович Мошинський. Так само звуть адвоката, що представляє в судах інтереси лідера руху "Український вибір", екс-голови адміністрації президента Леоніда Кучми, а також кума президента РФ Володимира Путіна - Віктора Медведчука.

Земля, що належить "Спорт-тур", розташована поруч з дитячим протитуберкульозним диспансером імені Боброва. У 2013 році українські ЗМІ писали, що через зведення паркану навколо ділянки, на якій розташований "маєток Медведчука", діти позбавляються виходу до моря. Сам Медведчук у своїй заяві на сайті "Українського вибору" інформацію про паркан спростував, але підтвердив, що пов'язаний з компанією "Спорт-тур".

"Медведчук з червня 2009 року є засновником, учасником і безпосереднім власником української юридичної особи, яка з березня 2012 року є опосередкованим власником "Спорт-туру", — йдеться в доданому до заяви документі, підписаному Мошинським. Він підтвердив виданню, що, як і раніше, є співвласником компанії "Терра-інвест" "з невеликою часткою".



Ще 2,6 га землі в Гаспрі (Ялта) належать компанії "Укркапітал". Її очолює Дмитро Шуст, який також є директором Благодійного фонду Віктора Медведчука. За адресою цієї земельної ділянки (Алупкінське шосе, 25) будується 18-поверховий готель, що випливає з інформації на сайті підрядника "Укркапіталу" ТОВ "БК "Тріумф".

Ще через одну ділянку, раніше записану на ймовірно пов'язану з Медведчуком компанію "Терра-інвест", йдуть суди. Так звана "Держрада" Криму визначила в лютому 2015 року, що ця земельна ділянка перейшла у власність "республіки" до завершення процедури інвентаризації та закріплення майна. "Терра-інвест" оскаржувала це рішення в суді. Представник "Терра-інвест", що побажав зберегти анонімність, стверджує, що всі ділянки, що належать компанії, були "виведені з-під націоналізації".

Також, пише РБК, в 2004 році донецький бізнесмен Рінат Ахметов купив в Сімеїзі садибу "Новий кучук-кой" з парком в 3,6 га.

Фото: РБК


Примітно, що бізнес-імперія підприємця позбулася відразу декількох активів, які опинилися на території анексованого півострова. З зими 2015 року СКМ втратила контроль над "ДТЕК Крименерго", а також кримськими підрозділами та інфраструктурою операторів зв'язку "Укртелеком" і "Вега", йдеться в офіційному коментарі на сайті групи.

Зараз землями садиби "Новий кучук-кой" володіє кіпрський офшор Starvista Ltd, який до того ж є єдиним власником української компанії "Інвестіо", що володіє ще 3,9 га в Парковому. Українські ЗМІ писали, що СКМ Ахметова продала "Новий кучук-кой" Starvista, після того як у 2008 році прокуратура поставила під сумнів законність передачі садиби у власність, однак кінцевий власник (Ахметов) при цьому залишився тим самим.

Зв'язок з Ахметовим в медіа пояснювали тим, що директором Starvista до 2007 року був Роман Бугайов, вказав при реєстрації компанії свою адресу як Донецьк, вулиця Постишева, 117. Той же адреса вказана у контактах прес-служби "Метінвест Холдингу", що входить в СКМ (Рінат Ахметов був співвласником СКМ до березня 2009 року, зараз структура власників не зрозуміла). Видання також з'ясувало, що кіпрська Starvista належить кіпрській ж System Capital Management Limited, директором якої також є Роман Бугайов. Офшор SCM, крім Starvista, володіє зареєстрована в Голландії Metinvest B. V. (входить до групи СКМ). Крім того, кіпрська Starvista і донецька "СКМ Сервіс" разом володіють московським ТОВ "СКМ Сервіс" (з вересня 2015 року кожному належить 86,58% і 13,42% відповідно).



РБК пише, що відстоюючи збереження садиби, Ахметов неодноразово конфліктував з компанією "Тай-інвест", що володіє ділянками по сусідству і планує розгорнути на них будівництво. "Тай-інвест" пов'язана з іншим українським бізнесменом — власником групи "Енергетичний стандарт" Костянтином Григоришиним.

У розслідуванні видання зазначається, що компанія "Тай-інвест" через "Дім-Інвестмент" належить кіпрському офшору. Однак до 2011 року у співвласниках "Тай-інвест" була компанія з управління активами "Сварог ессет менеджмент", яка контролюється Леонідом Пивоваровим, однокласником Григоришина. По телефону в компанії заявили, що в одному з офісів компанії є приймальня Григоришина, однак офіційної посади він в компанії не має.

Як відомо, до початку 2016 року Григоришину вдавалося вести справи і в Україні і в Росії, однак перед Новим роком на російських підприємствах бізнесмена пройшли обшуки, а народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко назвав Григоришина "загрозою національній безпеці України", через те, що той, будучи "російським бізнесменом", "лобіює своїх людей на керівні посади в сфері енергетики, що його цікавить".

"Більшість земель у Криму перевели на офшори, але власники залишилися колишніми. Майно забрали тільки в кількох українських олігархів - Ігоря Коломойського, Сергія Тарути. Інших залишили в спокої", — говорить колишній голова громадської організації "Чистий берег. Крим" Володимир Гарначук.

Як відомо, у лютому 2016 року в анексованому РФ в Криму з аукціону продали незаконно "націоналізований" санаторій "Форос", що належить бізнесменові Ігорю Коломойському. Будинок відпочинку продали за 1 мільярд 428 мільйонів 581 тисячу рублів Федерації профспілок Татарстану. Всього на участь в аукціоні окупантів надійшли дві заявки.

Також Росія "націоналізувала" в Криму дачу українського бізнесмена і депутата Сергія Тарути.

Повʼязані теми:

Наступна публікація