Альона Дегрік, глава ФК "Леогеймінг Пей", розповіла про те, як буде регулюватися діяльність небанківських фінустанов Новини компаній

Альона Дегрік, глава ФК "Леогеймінг Пей", розповіла про те, як буде регулюватися діяльність небанківських фінустанов

Тиждень тому Нацбанк України підготував і опублікував Білу книгу "Майбутнє в регулюванні небанківського фінансового секторів".

У ній НБУ описав свої плани з регулювання роботи НФУ, завдяки чому будуть затверджені загальні правила і умови роботи учасників ринку. Документ викликав активні дискусії серед фінкомпаній. Свою думку про те, як же будуть регулюватися небанківські фінпослуги, висловила глава ФК "Леогеймінг Пей" (бренд "LeoGaming") Альона Дегрік (Альона Шевцова).

"Головна мета НБУ - максимально ефективний моніторинг і усунення проблем галузі в межах його повноважень. Поділ функцій Нацкомфінпослуг сталося не тому що МВФ так захотів, а тому що це рішення продиктоване необхідністю. Розвиток послуг, які надають фінансові компанії, часто пов'язане з банківськими послугами - не дублює їх, а робить по-іншому і нерідко більш ефективно. У такій ситуації загальний моніторинг з боку одного регулюючого органу просто необхідний", - зазначає Шевцова Альона, кажучи про причини змін в регулятивній політиці.

Директор ФК "Леогеймінг Пей" (бренд "LeoGaming") відзначає, що прописане в Білій книзі торкнеться тих ФК, що мають право на здійснення грошових переказів, обміну валют, страхових гарантій і кредитування і що головна мета - не посилення перевірок, а створення механізму, при якому вони будуть потрібні менше, адже ті, хто не відповідають вимогам, не будуть допускатися до роботи.

"Мета регулятора - якість, а не кількість, але з урахуванням ступеня ризику в різних галузях. Наприклад, мінімальний статутний капітал фінкомпаній, що працюють з кредитуванням, зобов'язаний складати 5 млн євро, для страховиків - від 2,2 млн до 3,2 млн євро. Достатність регулятивного капіталу для кредитних фінустанов встановлена ​​на рівні 8%, а кредитні ризики на одного контрагента не повинні перевищувати 25%", - розповідає Альона Дегрік - "Однак при цьому умови для low-risk компаній будуть максимально спрощені. Для цього НБУ введе процедуру первинного ліцензування, яка об'єднає в собі реєстрацію фінустанов і процедуру запиту ліцензії. Така система - "зелене світло" для активно сфери грошових переказів, що активно розвивається", - резюмує Альона Шевцова.

Однак публічне обговорення нового проекту піде лише на користь, вважає глава фінансової компанії "Леогеймінг Пей". Йдеться про дрібні, але важливих доробки для кожної зі сфер діяльності НФУ.

"Найкращий спосіб поліпшити новий документ Нацбанку - діалог з бізнесом, що й відбувається зараз. Зокрема, зараз обговорюються механізми імплементації на зразок необхідності оперативного внесення змін до Законів про страхування і фінпослуги. Також не менш важливо перейняти успішні практики і фахівців у Нацкомфінпослуг - процедура незалежного конкурсу буде найбільш доречною"- вважає Дегрік (Шевцова) Альона.

Наступна публікація