АМКУ дозволив Ахметову стати монополістом на ринку електроенергії

АМКУ дозволив Ахметову стати монополістом на ринку електроенергії

Фото: mediaport.ua

Мільярдер отримав дозвіл на купівлю акцій ще двох обленерго.

Антимонопольний комітет України дав дозвіл компанії ТОВ "ДТЕК Нафтогаз", яка входить до енергетичного холдингу ДТЕК мільярдера Ріната Ахметова, на придбання у VS Energy акцій "Київобленерго" і "Одесаобленерго" у розмірі, що забезпечує контроль понад 50% на обох підприємствах.

Про це повідомляють "Наші гроші".

Як зазначається, відповідне рішення було ухвалено на засіданні 25 квітня більшістю від присутніх членів АМКУ. Водночас нині їхні прізвища невідомі.

За даними видання, завдяки цьому група Ахметова суттєво перевищила поріг 35% на ринку постачання електроенергії, що є структурною ознакою монополії на ринку. 

Окрім цього група Ахметова контролює понад 80% теплової енергогенерації, понад 80% видобутку енергетичного вугілля, Бурштинський енергоострів, через який може здійснюватись, але не здійснюється імпорт до України дешевшої електроенергії з Європи.

Нагадаємо, у листопаді 2018-го Антимонопольний комітет дійшов висновку, що Державна компанія "Енергоатом" та приватна ДТЕК мають ознаки монопольного становища на ринку. Згідно з проектом рішення, їх визнали монополістами, але штрафувати їх не збираються, бо ці компанії нібито не пожинають плодів свого монопольного становища. Згодом АМКУ закрив справу про монопольне становище енергохолдингу ДТЕК.

На початку січня 2019 року "ДТЕК" заявив про намір сконцентрувати близько 68% акцій АТ "Одесаобленерго" і 94% ПрАТ "Київобленерго", що належать групі VS Energy. Згодом стало відомо, що "ДТЕК Нафтогаз" став власником 16,77% акцій АТ "Одесаобленерго".

Повʼязані теми:

Наступна публікація