АМКУ оштрафував великих тютюнових виробників та дистриб’ютора цигарок на 6,5 млрд грн

АМКУ оштрафував великих тютюнових виробників та дистриб’ютора цигарок на 6,5 млрд грн

Фото: Unsplash

Штраф було накладено за антиконкурентні узгоджені дії виробників та дистриб’ютора.

У четвер, 10 жовтня, Антимонопольний комітет прийняв рішення оштрафувати ряд тютюнових компаній і монополіста-дистриб'ютора "ТЕДІС Україна" на суму 6,5 млрд грн, повідомляє пресслужба АМКУ. Штраф було накладено на такі компанії:

  • "ТЕДІС Україна" — 3,4 млрд грн;
  • Філіп Морріс Сейлз Енд Дистриб’юшн — 366 млн грн;
  • "Філіп Морріс Україна" — 814 млн грн;
  • "Джей Ті Інтернешнл Україна" — 434 млн грн;
  • "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" — 488 млн грн;
  • "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" — 167 млн грн;
  • "Імперіал Тобако Юкрейн" — 292 млн грн;
  • "Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна" — 80 млн грн;
  • А/Т тютюнова компанія В.А.Т.- Прилуки — 448 млн грн.

"Поведінка цих компаній була погодженою, а результатом співпраці з єдиним і спільним для всіх виробників дистриб’ютором на ринку первинного продажу сигарет стало створення і підтримання штучних бар’єрів, що перешкоджали виходу на ринок інших суб’єктів господарювання. На практиці порушники встановили такі умови для укладання договорів з іншими, окрім "ТЕДІС", потенційними дистриб’юторами, які просто унеможливили їх появу на цьому ринку", — йдеться у повідомленні пресслужби.

В АМКУ зазначили, що у 2012-2015 рр. саме "ТЕДІС Україна" не лише не відповідало згаданим критеріям, але й не виконувало в повному обсязі своїх основних дистриб’юторських функцій (продаж до 58 % обсягу сигарет шляхом самовивозу або вроздріб, тобто без жодної доставки покупцям). Однак виробники ніяк на це не реагували.

Нагадаємо, 7 жовтня Антимонопольний комітет України порушив справу проти компанії "ДТЕК Західенерго", що входить до енергетичного бізнесу Ріната Ахметова "ДТЕК", через ознаки порушення умов економічної конкуренції. У АМКУ кажуть, що компанія Ахметова у серпні-вересні 2019 року зменшувала обсяги продажу електрики на ринку на добу на перед та внутрішньодобовому ринку, натомість збільшувала на балансуючому ринку, де ціна електрики значно вища. 

"Енергоатом" та ДТЕК мають ознаки монопольного становища на ринку – АМКУ

"Енергоатом" та ДТЕК мають ознаки монопольного становища на ринку – АМКУ

Повʼязані теми:

Наступна публікація